Διεθνή

Συνεχίζονται οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΕΕ – ΗΠΑ: Σήμερα το τηλεφώνημα Σέφτσοβιτς με Λούτνικ για τους δασμούς

Μέχρι τις 9 Ιουλίου έχει δώσει παράταση ο Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς 50%

Συμφωνεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με την επιτάχυνση διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, μια μέρα μετά την απόφαση του Τραμπ να παρατείνει την προθεσμία επιβολής δασμών 50% στην ΕΕ μέχρι τις 9 Ιουλίου.

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τηλεφωνική συνομιλία του επικεφαλής του εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λούτνικ. «Υπάρχει μια νέα ώθηση για τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε σήμερα (26.5.2025) η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πάολα Πινό, μία ημέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία της Προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Τραμπ. «Συμφώνησαν τόσο να επισπεύσουν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις όσο και να παραμείνουν σε στενή επαφή».

Μετά το τηλεφώνημα, ο Τραμπ παρέτεινε την προθεσμία για να πλήξει την ΕΕ με δασμούς 50% κατά περισσότερο από ένα μήνα, στις 9 Ιουλίου, ώστε να επιτρέψει περισσότερες διαπραγματεύσεις. «Είχαμε ένα πολύ ωραίο τηλεφώνημα και συμφώνησα να το μεταθέσουμε», δήλωσε χθες (25.5.2025) ο Τραμπ.

Οι συνομιλίες μέχρι στιγμής δεν έχουν καταλήξει κάπου και δεν φαίνεται υπάρχει σαφής δρόμος για μια μέση λύση που θα ικανοποιεί και τους δύο, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι Ευρωπαίοι έχουν παραπονεθεί ότι δεν είναι σαφές τι θέλουν οι ΗΠΑ ή ακόμη και ποιος μιλάει για τον Αμερικανό πρόεδρο, και οι ΗΠΑ έχουν πει ότι η ΕΕ στοχεύει άδικα τις αμερικανικές εταιρείες με αγωγές και κανονισμούς.

Η απειλή του Τραμπ για δασμούς 50% θα πλήξει το εμπόριο αγαθών ΗΠΑ-ΕΕ αξίας 321 δισ. δολαρίων, μειώνοντας το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ κατά σχεδόν 0,6% και αυξάνοντας τις τιμές κατά περισσότερο από 0,3%, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
ΕΕ και Mercosur υπέγραψαν την ιστορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μετά από 25 χρόνια διαπραγματεύσεων
Η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι η συμφωνία θα ενισχύσει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και τον θεμιτό ανταγωνισμό, οδηγώντας στην κατάργηση δασμών δισεκατομμυρίων ευρώ
Mercosur
Ο Τραμπ ανακοίνωσε νέους δασμούς για 8 ευρωπαϊκές χώρες που δεν «διευκολύνουν» τα σχέδια του στη Γροιλανδία
Από την 1η Φεβρουαρίου, η Δανία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία θα υπόκεινται σε έναν επιπλέον φόρο 10% στα εμπορεύματα που αποστέλλουν στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ ανακοίνωσε νέους δασμούς για 8 ευρωπαϊκές χώρες που δεν «διευκολύνουν» τα σχέδια του στη Γροιλανδία
Η πρόταση Τραμπ για πλαφόν στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών βάζει στο στόχαστρο τον τραπεζικό κλάδο
Η απροσδόκητη έκκληση του Προέδρου των ΗΠΑ για ανώτατο όριο 10% στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών αναστατώνει τις αγορές και θολώνει τις προοπτικές του χρηματοπιστωτικού κλάδου
Businessman holding credit card for online shopping bill on smartphone, positive man shopping online remote payment , smart payment concept individual bank