Διεθνή

Βloomberg: Με 3 τρισ. δολάρια φορτώνουν τους Ευρωπαίους τα σχέδια του Τραμπ για την Ουκρανία

Ο Τραμπ μίλησε με τον Πούτιν χθες θέτοντας τους τροχούς σε κίνηση για ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ ο υπουργός Άμυνας του εξηγούσε στους Ευρωπαίους ότι θα πρέπει να επωμιστούν το μεγαλύτερο μέρος του βάρους για οποιαδήποτε διευθέτηση.

Με 3 τρισ. δολάρια φορτώνουν τους Ευρωπαίους τα σχέδια του Τραμπ για την Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Kαι όχι μόνο αυτό, αλλά ό,τι κι αν αποφασίσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τραμπ, ότι είναι ο στόχος του για την Ουκρανία, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να επωμιστεί το τεράστιο μερίδιο του βάρους της.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αρχίζει να λέει στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τι πρέπει να κάνουν εάν θέλουν να εξασφαλίσουν την ειρήνη στην Ουκρανία. Τα αιτήματά του πρόκειται να ωθήσουν το μπλοκ στα όριά του.

Ο Τραμπ μίλησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν χθες (12.2.25), θέτοντας τους τροχούς σε κίνηση για ειρηνευτικές συνομιλίες, τη στιγμή που ο υπουργός Άμυνας του εξηγούσε στους Ευρωπαίους συμμάχους του ότι θα πρέπει να επωμιστούν το μεγαλύτερο μέρος του βάρους για οποιαδήποτε διευθέτηση. Το Bloomberg Economics υπολογίζει ότι η προστασία της Ουκρανίας και η επέκταση των δικών τους στρατευμάτων θα μπορούσε να κοστίσει στις μεγάλες δυνάμεις της ηπείρου επιπλέον 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια (σ.σ. ποσό που αντιστοιχεί στο ΑΕΠ της Γαλλίας) τα επόμενα 10 χρόνια.

Μια τέτοια δέσμευση θα αποκάλυπτε τα «κατάγματα» που η ΕΕ αποσιωπούσε εδώ και χρόνια. Αλλά με ένα αυταρχικό κράτος που απειλεί τα ανατολικά του σύνορα και μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι δεν μπορούν να βασιστούν στον Λευκό Οίκο, το κόστος της αδράνειας θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο. Ορισμένοι ηγέτες και πολλοί αξιωματούχοι ασφαλείας προειδοποιούν ότι εάν οι Ευρωπαίοι αποτύχουν να δημιουργήσουν έναν πειστικό αποτρεπτικό παράγοντα, τότε ο Πούτιν θα αυξήσει τις προσπάθειές του να αποδυναμώσει και τελικά ακόμη και να διαλύσει τόσο την ΕΕ όσο και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Τι θα ακολουθήσει για τις ΗΠΑ και την Κίνα στο τέλος των διαπραγματεύσεων χωρίς εμπορική συμφωνία
Κίνα - ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι είναι ανοιχτές στην παράταση των διαπραγματεύσεων πέραν της προθεσμίας της 12ης Αυγούστου και στην αποφυγή της αύξησης των δασμών στα προ της Γενεύης επίπεδα
Σημαίες της Κίνας και των ΗΠΑ
Ο Τραμπ επιβάλλει σαρωτικούς παγκόσμιους δασμούς με ελάχιστο συντελεστή 10%, σε ισχύ από την 7η Αυγούστου 2025 – Αναλυτικά οι συντελεστές ανά χώρα
Στο 15,2% ο μέσος συντελεστής από 7ης Αυγούστου 2025 έναντι 13,3% που ήταν την 2α Απριλίου και 2,3% το 2024 - Επταπλάσιοι οι αμερικανικοί δασμοί κατά μέσο όρο
Ο Ντόναλντ Τραμπ 8