Οικονομία

ΔΝΤ: Επιστρέφουν τον Ιανουάριο οι επικεφαλής της τρόικας

Τον Ιανουάριο θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο αναβολής της επανόδου των τροικανών, λόγω της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γιούλιαμ Μάρεϊ, σε ενημέρωση που έκανε σήμερα στους δημοσιογράφους, στην Ουάσινγκτον.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, επίσης, επιβεβαίωσε πως «πρόθεση» της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μετατρέψει το πρόγραμμα του Ταμείου σε «προληπτικό». Διευκρίνισε πως σε πολλές άλλες περιπτώσεις προγράμματα του Ταμείου έχουν μετατραπεί από οχήματα άμεσης χρηματοδότησης σε οχήματα που «παρέχουν εμπιστοσύνη» σε αγορές και επενδυτές.

Συγκεκριμένα, σύφωνα με το skai.gr, ο κ. Μάρεϊ δήλωσε ότι η πλήρης αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «προτίθεται» να επιστρέψει στην Αθήνα τον Ιανουάριο.

«Περιμένουμε πως θα επιστρέψουμε με τη διαπραγματευτική αποστολή τον Ιανουάριο […] Πρόθεσή μας είναι να επιστρέψουμε στην Αθήνα τον Ιανουάριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάρεϊ, αρνούμενος όμως να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν μη εκλογή Προέδρου θα μπορούσε να αλλάξει τον προγραμματισμό των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Μάρεϊ, δήλωσε πως δεν γνωρίζει αν έχουν γίνει επαφές μεταξύ της ηγεσίας του Ταμείου με τον Αλέξη Τσίπρα, ούτε αν ο Αντώνης Σαμαράς είχε προειδοποιήσει τη διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ για την πρόθεσή του να επισπεύσει την προεδρική εκλογή. Επίσης, αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο της πολιτικής ρευστότητας, λέγοντας απλώς πως «τείνει να υπάρχει μεταβλητότητα στις αγορές» πριν από οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία.

«Εστιάζουμε στο να ολοκληρώσουμε επιτυχώς την αξιολόγηση» με στόχο «την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που προβλέπονται από το τρέχον πρόγραμμα» του Ταμείου, συμπλήρωσε. 

Σχολιάζοντας τη σχέση της Αθήνας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη μετά μνημόνιο εποχή, ο κ. Μάρεϊ επιβεβαίωσε πως «πρόθεση» της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μετατρέψει το πρόγραμμα του Ταμείου (που κανονικά λήγει τον Μάρτιο του 2016) σε «προληπτικό» πρόγραμμα, που ουσιαστικά θα λειτουργεί παράλληλα με την ευρωπαϊκή πιστωτική γραμμή.

Τόνισε πως σε πολλές άλλες περιπτώσεις προγράμματα του Ταμείου έχουν μετατραπεί από οχήματα άμεσης χρηματοδότησης σε οχήματα που «παρέχουν εμπιστοσύνη» σε αγορές και επενδυτές. Διευκρίνισε πως η διαφορά μεταξύ του κανονικού και του προληπτικού προγράμματος είναι πως στη δεύτερη περίπτωση η Ελλάδα δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που έχουν δεσμευτεί για τις ανάγκες της, παρά μόνο αν υπάρξει ανάγκη.

«Η σχέση μας με όλες τις χώρες εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου», κατέληξε.

Πηγή: skai.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Θεοδωρικάκος: «Με θεσμικές παρεμβάσεις ενισχύουμε τη διαφάνεια»
Τα 1.400 επενδυτικά σχέδια παλιότερων αναπτυξιακών νόμων με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης απεντάσσονται «ώστε να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες επιστροφής εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου»
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος 1