Site icon NewsIT

Έξοδος “μήνυμα” στις αγορές με 15ετές ομόλογο

28.01.2020 | 08:13
Έξοδος “μήνυμα” στις αγορές με 15ετές ομόλογο

Το πρώτο ομόλογο λήξης πέρα από την ημερομηνία που λήγουν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος εκδίδει σήμερα το ελληνικό δημόσιο. «Στοίχημα» για την ελληνική κυβέρνηση το μέγεθος της υπερκάλυψης και βέβαια το επιτόκιο στο οποίο θα κλείσει η έκδοση του 15ετούς ομολόγου. Χθες το υπουργείο Οικονομικών και πιο συγκεκριμένα ο Οργανισμός Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους, πάτησε του κουμπί και σήμερα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα ανοίξει το βιβλίου προσφορών.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα το πρωί και αφού πρώτα εξετασθούν οι συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές. Η χθεσινή μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια εξαιτίας των φόβων από τις επιπτώσεις που θα έχει η πιθανή εξάπλωση του κοροναϊού, δεν κρίνεται επί του παρόντος ικανή να ανατρέψει τον σχεδιασμό τη κυβέρνησης και του ΟΔΔΗΧ.

Ο Οργανισμός ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει άμεσα στην έκδοση 15ετών ομολόγων. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ελληνικού δημοσίου, δόθηκε σχετικό mandate σε BNP Paribas, Barclays, BofA, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan για την αναδοχή της έκδοσης που ωριμάζει το 2035.

Click4more Με δύο νέα εργαλεία made in USA η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει στην κίνηση αυτή από την περασμένη εβδομάδα και ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος από τη Fitch, που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Η εν λόγω έκδοση κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική και αυτό διότι με την κίνηση αυτή θα ξεπεραστεί η διαχωριστική γραμμή του 2032, πέραν της οποίας οι θεσμοί έχουν πει πως θα επανεξετάσουν τυχόν ζητήματα βιωσιμότητας του χρέους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς η απόδοση ενός 15ετούς ομολόγου στις σημερινές συνθήκες θα μπορούσε να κυμανθεί πέριξ ή και οριακά κάτω από το 2%.

Να σημειωθεί ότι με βάση τους σχεδιασμούς του ΟΔΔΗΧ, τα έντοκα γραμμάτια αναμένεται να μειωθούν στα 8,2 δισ. ευρώ από τα 12,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Η στρατηγική χρηματοδότησης του ΟΔΔΗΧ για το 2020 θα επικεντρωθεί στη συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές χρεογράφων, συνοδευόμενη από τη μείωση του χρέους, διατηρώντας παράλληλα το σημερινό επίπεδο των ταμειακών διαθεσίμων.

Click4more Ράλι στα ελληνικά ομόλογα μετά από την αναβάθμιση της οικονομίας από τον Fitch

Η απόδοση χθες του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στα επίπεδα του 1,141% με πτώση κοντά στο 14% σε σχέση με τα επίπεδα της Παρασκευή. Τα επίπεδα αυτά αποτελούν νέο ιστορικό χαμηλό, αφού το αμέσως προηγούμενο ήταν στο 1,15% και είχε καταγραφεί στις αρχές του Φθινοπώρου του 2019.

Ακόμη πιο έντονο είναι το ράλι στα 5ετή ομόλογα, με την απόδοση του τίτλου να υποχωρεί άνω του 30% και στο 0,321%, σημειώνοντας επίσης νέα ιστορικά χαμηλά.

Ο ΟΔΔΗΧ εξετάζει 2 βασικά σενάρια χρηματοδότησης για το 2020, ανάλογα με το ποσό των πρόωρων αποπληρωμών:

  • Το πρώτο σενάριο επικεντρώνεται στη μείωση των εντόκων γραμματίων μέσω έκδοσης πρόσθετων ομολόγων, ενώ
  • Το δεύτερο σενάριο λαμβάνει υπόψη την πιθανότητα πρόσθετες πιθανές προπληρωμές χρέους προς τους δημόσιους οργανισμούς και φορείς του ιδιωτικού τομέα.

Και στα δύο σενάρια πάντως, το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί κατά 3,3 δισ. ευρώ στο πρώτο σενάριο ή 2,3 δισ. ευρώ στο δεύτερο σενάριο.

Ανάλογα με το ποιο από τα δύο σενάρια «τρέξει», οι εκδόσεις ομολόγων θα κινηθούν μεταξύ 4-8 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτως ή άλλως οι ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες για τη φετινή χρονιά από τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων αλλά και την απόδοση των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version