«Επίθεση» στα διαθέσιμα για να χτιστεί μαξιλάρι 40 δισ. – Αυστηρές ποινές για όσους δεν το πράξουν

Ρεσάλτο στα ταμειακά διαθέσιμα τω φορέων της γενικής κυβέρνησης (ΟΤΑ, ΝΠΔΔ κλπ), ετοιμάζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Με την κίνηση αυτή, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να ενισχύσει τα  ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου, όσο ο δρόμος της εξόδου προς τις αγορές παραμένει ακόμα κλειστός.

Η κυβέρνηση θέλει να στείλει ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η χώρα μπορεί να αντέξει για πολύ μεγάλο διάστημα εκτός αγορών. Όχι βέβαια πως το επιθυμεί, αλλά εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό να μετριαστούν οι ανησυχίες των επενδυτών.

Στόχος είναι το μαξιλάρι ασφαλείας να φθάσει τα 40 δις. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική απόφαση είναι σχεδόν έτοιμη και αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. Με την απόφαση αυτή, θα δίνεται προθεσμία, ενός μήνα στους φορείς προκειμένου να καταθέσουν τα ελεύθερα διαθέσιμά τους σε έναν υπερλογαριασμό, τον Ενιαίο Λογαριασμό Θησαυροφυλακίου, ο οποίος τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Για όσους δεν συμμορφωθούν με τις εντολές του Γενικού Λογιστηρίου θα προβλέπονται ποινές και συγκεκριμένα παύση του διοικητικού συμβουλίου και μαχαίρι στις κρατικές επιχορηγήσεις.
Το τελευταίο διάστημα τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου μαζί με το cash buffer των 24 δις ευρώ το οποίο δεν μπορεί να πειραχτεί παρά μόνο μετά τη σύμφωνη γνώμη του ESM, έφταναν τα 34 δις ευρώ. Τις τελευταίες εβδομάδες του έτους για λόγους ταμειακούς, δεδομένων των μαζικών πληρωμών για δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια και κοινωνικού μερίσματος, ο κουμπαράς αυτός αναμένεται να περιοριστεί κατά 1,5-2 δις ευρώ, ποσό το οποίο αναμένεται να αναπληρωθεί στη συνέχεια με την επιχείρηση σκούπα.

Τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα αναμένεται να αβγατίσουν όμως σημαντικά στη συνέχεια, φτάνοντας τα 40 δις ευρώ καθώς εκτιμάται πως με την «υποχρεωτική» μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων φορέων γενικής κυβέρνησης μπορεί να συγκεντρωθεί ένα ποσό που αγγίζει τα 7,5 δις ευρώ.
Κατά πληροφορίες, στην υπό έκδοση απόφαση θα λαμβάνεται ειδική μέριμνα ώστε να μην πληγεί η ρευστότητα των τραπεζών και ιδίως των μικρών συνεταιριστικών ιδρυμάτων ενώ με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα δίνεται η δυνατότητα επιστροφής των ταμειακών διαθεσίμων στους απλούς τραπεζικούς λογαριασμούς όπου μέχρι σήμερα τηρούνταν. Θα τίθεται όμως ένα παράλληλο όριο ( για παράδειγμα το ύψος των διαθεσίμων στο τέλος του περασμένου Ιούνη), το οποίο δεν θα μπορεί να παραβιαστεί.

Οι νέες διατάξεις που αναμένεται να ενεργοποιηθούν προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι:
Το σύνολο των ταμειακών διαθεσίμων όλων των φορέων της Κεντρικής Κυβέρνησης, πέραν εκείνων που ανήκουν στην Κεντρική Διοίκηση, μεταφέρονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών σε λογαριασμούς υπό τον Ενιαίο Λογαριασμό Θησαυροφυλακίου.
Οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, τηρούν υποχρεωτικά το σύνολο των ταμειακών τους διαθεσίμων στην ταμειακή τους διαχείριση στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η ανωτέρω υποχρέωση δεν ισχύει για τα κεφάλαια που έχουν μεταφερθεί από τους ανωτέρω Φορείς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Εξαίρεση από τη διάταξη του πρώτου εδαφίου είναι δυνατή μόνο με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος του Φορέα και σύμφωνης γνώμης της εποπτεύουσας Γ.Δ.Ο.Υ.
Το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται σε αποκατάσταση της θετικής ζημίας (penalties) που δύναται να προκύψει σε βάρος των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης από την πρόωρη λήξη των προθεσμιακών τους καταθέσεων.

Του Θανάση Παπαδή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Χρηματιστήριο: Εντυπωσιακή άνοδος 29,40% τον Νοέμβριο, “έκρηξη” κερδών 69,63 % στις τράπεζες

Χρηματιστήριο: Εντυπωσιακή άνοδος 29,40% τον Νοέμβριο, “έκρηξη” κερδών 69,63 % στις τράπεζες

Με εντυπωσιακή άνοδο 29,40% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά τον μήνα Νοέμβριο, σε υψηλά 9 μηνών. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς στη διάρκεια του μήνα που ... Διαβάστε περισσότερα
Ν. Ζαρκαλής, WIND Ελλάς: «Εργαζόμαστε εντατικά για την ανάπτυξη του δικτύου 5G»

Ν. Ζαρκαλής, WIND Ελλάς: «Εργαζόμαστε εντατικά για την ανάπτυξη του δικτύου 5G»

«Ανθεκτικός σε σύγκριση με άλλους τομείς της οικονομίας, παραμένει ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών. Η επανεμφάνιση της πανδημίας έχει περιορισμένη επίδραση στις λειτουργικές μας επιδόσεις. Καταφέραμε ... Διαβάστε περισσότερα
Βρούτσης: Καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ η έκτακτη ενίσχυση σε 104.721 συνταξιούχους

Βρούτσης: Καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ η έκτακτη ενίσχυση σε 104.721 συνταξιούχους

Καταβάλλεται σήμερα η έκτακτη ενίσχυση σε 104.721 συνταξιούχους με ποσά για οφειλές που σχετίζονται με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Μαΐου 2019. Συγκεκριμένα το υπουργείο ... Διαβάστε περισσότερα
Άδεια λειτουργίας επιχειρήσεων με ένα κλικ και έλεγχος μετά – Ποιες αφορά

Άδεια λειτουργίας επιχειρήσεων με ένα κλικ και έλεγχος μετά – Ποιες αφορά

Το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων παρουσίασε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου ... Διαβάστε περισσότερα
LOTUS: Νέο Drone επόμενης γενιάς από την Intracom Defense για την επιτήρηση συνόρων

LOTUS: Νέο Drone επόμενης γενιάς από την Intracom Defense για την επιτήρηση συνόρων

Ελληνικό θα είναι το νέο ευρωπαϊκό Drone, κατάλληλο για την αποτελεσματικότερη επιτήρηση συνόρων, παρακολούθηση στόχων υψηλής αξίας και αναγνώριση απειλών. Η Intracom Defense (IDE) υπέγραψε ... Διαβάστε περισσότερα
Σταϊκούρας: Ξεκίνησαν οι πληρωμές των επιδοτήσεων για το πρόγραμμα “Γέφυρα”

Σταϊκούρας: Ξεκίνησαν οι πληρωμές των επιδοτήσεων για το πρόγραμμα “Γέφυρα”

«Σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιεί τις πρώτες πληρωμές της κρατικής επιδότησης από το πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ” ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. “Πληρωμές που ανέρχονται συνολικά ... Διαβάστε περισσότερα