Μακρο-οικονομία

Ακίνητα για λίγους: Η πλειοψηφία βλέπει, αλλά δεν αγοράζει

Οι πραγματικοί αγοραστές είναι πλέον λιγότεροι από τους πωλητές ακινήτων

Τη δυσκολία πρόσβασης των Ελλήνων στον δανεισμό αναδεικνύει με σαφήνεια το 4ο «Βαρόμετρο της Αγοράς Ακινήτων» που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του live webinar που διοργάνωσε με τίτλο «Ακίνητα 2025.Checkpoint», στη «βιβλιοθήκη 5 αιώνων της ΕΣΗΕΑ, από τον επενδυτή και αναλυτή Ηλία Παπαγεωργιάδη.

Συγκεκριμένα, το 69% των ερωτηθέντων θεωρεί σήμερα πως οι συνθήκες για τη λήψη στεγαστικού δανείου είναι δύσκολη. Ειδικότερα, το 42% εκτιμά ότι η διαδικασία είναι «πολύ δύσκολη», ενώ το 27% τη χαρακτηρίζει «μάλλον δύσκολη», ποσοστά αυξημένα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2024, όταν τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 30% και 35%. Η εικόνα αυτή οφείλεται κυρίως στο αυξημένο κόστος δανεισμού εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων. Την ίδια στιγμή, η πρόθεση για άμεση αγορά ακινήτου έχει υποχωρήσει σημαντικά. Παρότι το 23% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει κάποιο ακίνητο, μόλις το 22% αυτών -δηλαδή το 5% του συνολικού δείγματος- αναφέρει πως είναι έτοιμο να προχωρήσει σε συναλλαγή μέσα στο επόμενο εξάμηνο ή δωδεκάμηνο. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Νοέμβριο ήταν 34% των υποψηφίων αγοραστών, ή 7,8% του συνόλου.

Πλέον, η πλειοψηφία μεταθέτει τις αποφάσεις της για αργότερα , καθώς το 26% εκτιμά ότι θα αγοράσει μέσα στην επόμενη τριετία, ενώ το 51% απαντά πως «κάποια στιγμή στο μέλλον» θα πραγματοποιήσει την επένδυση. Το συγκεκριμένο ποσοστό έχει αυξηθεί αισθητά – από 40% τον Νοέμβριο του 2024.

Σύμφωνα με τον επενδυτή και αναλυτή Ηλία Παπαγεωργιάδη, το 4ο Βαρόμετρο καταγράφει για πρώτη φορά μια σημαντική μεταβολή στις ισορροπίες της κτηματαγοράς. «Για πολλά χρόνια η ζήτηση ξεπερνούσε την προσφορά, με περισσότερους πραγματικούς αγοραστές από πωλητές. Πλέον, για πρώτη φορά, οι αριθμοί αντιστρέφονται. Οι πραγματικοί αγοραστές είναι λιγότεροι από τους πωλητές. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, θα οδηγήσει σε αλλαγή σκηνικού στην αγορά», σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Η υποχώρηση της αγοραστικής δυναμικής, σε συνδυασμό με την πίεση του πληθωρισμού, τα υψηλά επιτόκια και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, δείχνει να φέρνει την κτηματαγορά σε μια κρίσιμη καμπή. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν ακίνητα προς πώληση – συχνά σε τιμές που αντανακλούν τις αξίες του 2022 ή του 2023. Από την άλλη, οι αγοραστές περιμένουν καλύτερες συνθήκες, είτε από άποψη κόστους είτε δανειστικής δυνατότητας.

Η τάση μετατοπίζεται προς ακίνητα με χαμηλότερο κόστος, συνήθως εκτός μεγάλων αστικών κέντρων ή σε περιοχές με ανάγκες ανακαίνισης. Οι υψηλές τιμές των προηγούμενων ετών, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα γύρω από τα επιτόκια και τη δυσκολία πρόσβασης στο δανεισμό, ωθούν μεγάλο μέρος των υποψήφιων αγοραστών σε στάση αναμονής. Ταυτόχρονα, ενισχύουν τη ζήτηση για πιο προσιτές και μικρότερες κατοικίες, συχνά παλαιότερες ή απομακρυσμένες από το κέντρο.

Η στεγαστική κρίση στην Ελλάδα αποτυπώνεται με σαφήνεια: η ανάγκη για ιδιόκτητη κατοικία παραμένει υψηλή, αλλά τα εμπόδια είναι πλέον περισσότερα από ποτέ – και το όνειρο της αγοράς σπιτιού, για πολλούς, φαίνεται να απομακρύνεται.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Κοινή δήλωση ΗΠΑ, Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για ενεργειακή συνεργασία και την προστασία των υποδομών
Η συνάντηση εστίασε στη λειτουργία του Κέντρου Ενέργειας Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο θεωρείται κρίσιμο για τη στρατηγική σταθερότητα και ανθεκτικότητα της περιοχής
ΦΩΤΟ REUTERS 28
Πιερρακάκης: Κλειδί για την αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες
Η εικόνα αυτή αδικεί τη σημαντική πρόοδο των τελευταίων ετών, σημειώνοντας ότι η απερχόμενη διοίκηση παρέλαβε τα ΕΛΤΑ στην πέμπτη θέση της αγοράς ταχυμεταφορών και τα ανέβασε στη δεύτερη, είπε ο ΥΠΟΙΚ
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Παπασταύρου: Γιατί πήγαμε πρώτα σε Τέξας και Χιούστον για τις γεωτρήσεις
«Εδώ και δεκαετίες δεν το χουμε κάνει πράξη στους υδρογονάνθρακες, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης το κάνει. Σε δύο χρόνια θα ξέρουμε αν έχουμε εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα», υπογράμμισε ο κ. Παπασταύρου
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου
Πιερρακάκης: Χρειαζόμαστε περισσότερες ξένες και αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία πέραν του ενεργειακού τομέα και στάθηκε ιδιαίτερα στη στρατηγική προσέλκυσης περαιτέρω αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Συνάντηση Τσιάρα – Χάνσεν: Η νέα ΚΑΠ πρέπει να παραμείνει μοχλός ανάπτυξης, καινοτομίας και κοινωνικής συνοχής
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας του πρωτογενούς τομέα, η ανάγκη για στήριξη των νέων και πραγματικών παραγωγών, οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης και τα νέα εργαλεία της ΕΕ για την αντιμετώπισή της
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας, Κώστας Τσιάρας και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων, Κρίστοφ Χάνσεν