Μακρο-οικονομία

Μονάδα παραγωγής φωτοβολταϊκών για χρήση σε κτίρια αποκτά η Θεσσαλονίκη

Τη νέα τάση, που θέλει τα φωτοβολταϊκά να εγκαθίστανται σε επιφάνειες κτιρίων, επιδιώκει να εκμεταλλευτεί η ελληνική εταιρεία ΕΛΛΗΦΩΣ μέσω μιας νέας μονάδας παραγωγής στη Θεσσαλονίκη.

Η σχετική επένδυση στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ύψους 12 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε στη δράση Produc-E Green, η οποία στηρίζει την εγχώρια παραγωγή πράσινων τεχνολογιών. Θα στηριχθεί με 8,25 εκατ. ώστε να υλοποιηθεί η μονάδα στο Δήμο Ωραιόκαστρου με ετήσια παραγωγική δυναμικότητα της τάξης των 23 MW. Τα φωτοβολταϊκά που θα παράγει η ΕΛΛΗΦΩΣ είναι τα λεγόμενα BiPV, δηλαδή το είδος που είναι κατάλληλο για εγκατάσταση σε επιφάνειες και χώρους κτιρίων. Στην Ευρώπη και διεθνώς η συγκεκριμένη ενεργειακή λύση κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις επιδιώκουν να επωφεληθούν από τις ΑΠΕ και να μειώσουν το ενεργειακό κόστος.

Ενδεικτικό είναι ότι σε χώρες όπως η Γερμανία, βλέπει κανείς πλέον φωτοβολταϊκά ακόμα και σε φράχτες, μπαλκόνια ή το εξωτερικό μεγάλων κτιρίων, αξιοποιώντας έτσι κάθε διαθέσιμο εμβαδόν. Επίσης, τα συγκεκριμένα συστήματα είναι φτιαγμένα ώστε να “δένουν” πιο αρμονικά με το κτίριο σε όρους αισθητικής, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά φωτοβολταϊκά.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε ότι το Produc-E Green έχει συνολικό προϋπολογισμό 199,7 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί υποσχόμενες επενδύσεις, όπως της Calpak και της Prime Laser Technology, για παραγωγή ηλιακών θερμοσιφώνων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Χατζηδάκης: Μείωση ανεργίας, αύξηση μισθών και Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας βελτιώνουν τη ζωή των εργαζομένων
Με σκληρή δουλειά, η ελληνική οικονομία ανεβαίνει ολοένα και ψηλότερα κι αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόζουμε κοινωνική πολιτική στην πράξη, σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης
Ο Κωστής Χατζηδάκης 1
Στην Κομισιόν κατατέθηκε η ετήσια έκθεση προόδου – Ποιες οι προβλέψεις για ανάπτυξη, χρέος, δαπάνες και πλεόνασμα
Το όφελος από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής έδωσε τον χώρο για τα μέτρα του 2025 αλλά και για τα επερχόμενα. Στο 2,3% η ανάπτυξη, στο 4,5% οι δαπάνες, υπερπλεόνασμα 3,2%
Euro banknotes and coins in front of the national flag of Greece