Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Γερμανία: «Εκτεθειμένες» οι τοπικές και συνεταιριστικές τράπεζες στην πτώχευση της εταιρείας ακινήτων Signa

Γερμανία: «Εκτεθειμένες» οι τοπικές και συνεταιριστικές τράπεζες στην πτώχευση της εταιρείας ακινήτων Signa

Στους πιστωτές της χρεοκοπημένης εταιρείας ακινήτων Signa περιλαμβάνονται διάφορα ταμιευτήρια και συνεταιριστικές τράπεζες στη Γερμανία.

Ωστόσο, μια συνεταιριστική τράπεζα ξεχωρίζει με την εμπλοκή της στη Signa. Η Volksbank χορήγησε ένα μεγάλο δάνειο σε μια εταιρεία του ομίλου του επιχειρηματία ακινήτων Ρένε Μπένκο (René Benko), σύμφωνα με πληροφορίες Handelsblatt.

Το εν λόγω ακίνητο είναι ένα πρώην πολυκατάστημα στο κέντρο της πόλης του Ντίσελντορφ, στην πρώην έδρα του υποκαταστήματος της μεγάλης γερμανικής αλυσίδας λιανικής, Galeria.

Η Handelsblatt έχει στη διάθεσή της έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο μία μόνο τράπεζα είναι εγγεγραμμένη με εμπράγματο βάρος: η VR-Bank Memmingen στη Βαυαρία. Το εγγεγραμμένο εμπράγματο βάρος υποδηλώνει ότι η Volksbank-Raiffeisenbank ενδέχεται να έχει χορηγήσει στον όμιλο Signa δάνειο ύψους έως και 60 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα δεν σχολιάζει το θέμα αυτό, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το διοικητικό συμβούλιο εξήγησε ότι η τράπεζα δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρηματικές της σχέσεις με πελάτες.

Ακόμη και μετά το κλείσιμο του εκεί υποκαταστήματος Galeria τον Οκτώβριο του 2020, το ακίνητο παρέμεινε στην κατοχή της εταιρείας Signa με έδρα την Κολωνία. Πριν η Signa πτωχεύσει τον Δεκέμβριο του 2023, υπήρχαν σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη, σύμφωνα με το δημαρχείο του Ντίσελντορφ, όπως εξήγησε εκπρόσωπος της πόλης σε απάντηση σε ερώτημα της Handelsblatt. Ως ενδιάμεση λύση, ο χώρος λιανικής εκμισθώθηκε στο κατάστημα ποδηλάτων Zweirad Stadler.

Δεν είναι μόνο το ύψος της επιβάρυνσης που είναι ασυνήθιστο για μια τράπεζα με συνολικό ενεργητικό 1,4 δισ. ευρώ. Οι συνεταιριστικές τράπεζες – όπως και τα ταμιευτήρια – περιορίζουν συνήθως τις δραστηριότητές τους στην περιφερειακά καθορισμένη επιχειρηματική τους περιοχή. Επιπλέον, η εγγραφή στο κτηματολόγιο υποδηλώνει ότι το δάνειο θα μπορούσε να είναι ακόμη σε εξέλιξη. Η εγγραφή χρονολογείται από τις 9 Μαΐου του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με αυτή την εγγραφή, η VR-Bank Memmingen έχει μεταβιβάσει καλά 60 εκατομμύρια ευρώ στην Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba). Στο κτηματολόγιο αναφέρεται ως πρώην δανειστής. Η Helaba δεν σχολίασε το γεγονός αυτό. Σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους, η τράπεζα έχει μια επένδυση πολλών εκ. ευρώ στη Signa.

Η χρονική στιγμή εγείρει περαιτέρω ερωτήματα, σημειώνει η Handelsblatt. Το επιχειρηματικό μοντέλο ολόκληρου του ομίλου στενάζει ήδη από την κρίση των ακινήτων εκείνη την εποχή και η θυγατρική των πολυκαταστημάτων Galeria βρισκόταν στη μέση της δεύτερης διαδικασίας αφερεγγυότητας. Και μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την καταχώριση, στις 5 Μαΐου, οι ισολογισμοί των θυγατρικών εταιρειών ακινήτων Prime και Development αποκάλυψαν μεγάλες απώλειες λογιστικής αξίας.

Αρκετά ταμιευτήρια στον κατάλογο των πιστωτών

Ενώ η εταιρεία έργου Signa, η οποία έλαβε το δάνειο από την VR-Bank Memmingen, δεν είναι ακόμη αφερέγγυα, η πλειονότητα των άλλων εταιρειών της Signa είναι.

Σύμφωνα με τους καταλόγους πιστωτών, και άλλες συνεταιριστικές τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια στη Signa. Αυτές είναι η Raiffeisenbank Hochtaunus και η Volksbank Münsterland Nord. Οι δύο τράπεζες δεν επιθυμούν να σχολιάσουν το θέμα.

Η ομοσπονδιακή ένωση BVR είναι χαλαρή: “Σύμφωνα με την τρέχουσα ανάλυσή μας, οι κίνδυνοι από τις αφερέγγυες θυγατρικές της Signa επηρεάζουν τα ιδρύματά μας μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις σε πολύ διαχειρίσιμο και λιγότερο σημαντικό βαθμό κινδύνου”.

Τα ταμιευτήρια ήταν επίσης μεταξύ των πιστωτών της Signa. Στους σχετικούς καταλόγους περιλαμβάνονται οι Kreissparkasse Groß-Gerau, Sparkasse Darmstadt, Stadtsparkasse Düsseldorf, Kreissparkasse Göppingen, Sparkasse Leipzig, Sparkasse Merzig-Wadern, Sparkasse Rhein-Nahe, Sparkasse Siegen, Sparkasse Südliche Weinpfalz (τώρα Sparkasse Südpfalz) και Sparkasse Südwestpfalz.

Τα περισσότερα ταμιευτήρια δεν σχολιάζουν το γεγονός αυτό και αναφέρονται στο τραπεζικό απόρρητο. Η Sparkasse Merzig-Wadern δήλωσε ότι η αφερεγγυότητα της Signa δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση του ταμιευτηρίου.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις