Οικονομία

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ “ξεπαγώνει” μεγάλα έργα – 1.000 νέες θέσεις εργασίας

Τη διάθεση 180,9 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή της οδικής αρτηρίας που θα συνδέει την περιοχή του Ακτίου με τον δυτικό άξονα Βορρά- Νότου στην Ελλάδα, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περίπου 1.000 θέσεις εργασίας.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της, πρόκειται για ένα από τα έργα προτεραιότητας, που υποβλήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, προκειμένου να επιταχυνθεί η επιστροφή της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης, μέσω της επένδυσης πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο αρμόδιος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής επίτροπος Γιοχάνες Χαν δήλωσε:

«Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο υποδομής που θα ωφελήσει την ελληνική οικονομία. Οι κοινές μας προσπάθειες να ξεπεράσουμε τα οικονομικά και τα τεχνικά προβλήματα αρχίζουν σταδιακά να αποδίδουν καρπούς. Αυτό και άλλα παρόμοια έργα θα συμβάλουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ελλήνων, δημιουργώντας άμεσες ευκαιρίες απασχόλησης».

Το έργο του Ακτίου έχει συνολικό μήκος 48,5 χλμ, παρακάμπτοντας τη λίμνη Αμβρακία. Προβλέπει 7 ανισόπεδους κόμβους, 2 ισόπεδους κόμβους και περίπου 40 τεχνικά έργα. Το έργο εντάσσεται στο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών (TEN-T). Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), θα καλύψει τα 180,9 εκατομμύρια ευρώ από τα 232,43 εκατομμύρια ευρώ, που θα κοστίσει συνολικά το έργο. Αυτή η νέα σύνδεση θα βελτιώσει τις συνθήκες οδήγησης, θα μειώσει τη διάρκεια των μετακινήσεων και θα ενισχύσει την οδική ασφάλεια.

Πρόκειται για ένα από τα λεγόμενα «μεγάλα έργα», η συνολική δημόσια χρηματοδότηση των οποίων υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι υπόκεινται σε ειδική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ άλλα είδη έργων εγκρίνονται σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο.

Τον Νοέμβριο του 2011 καταρτίστηκε από κοινού με τις ελληνικές αρχές ένας κατάλογος 181 συγχρηματοδοτούμενων έργων προτεραιότητας. Ο κατάλογος καλύπτει το 56% των διαθέσιμων πόρων της πολιτικής για τη συνοχή στην Ελλάδα για την περίοδο 2007- 2013.

Από αυτά έχουν ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή 12 μεγάλα έργα, στα οποία περιλαμβάνονται τα ακόλουθα έργα που εγκρίθηκαν πρόσφατα:

– Αστικά λεωφορεία χαμηλών εκπομπών (ΕΘΕΛ), (συνολικό κόστος: 56,8 εκατομμύρια ευρώ).

– Ανακαίνιση των γραμμών των «Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων Αθηνών-Πειραιώς» (ΗΣΑΠ) και της σήραγγας της Ομόνοιας, (συνολικό κόστος: 97,4 εκατομμύρια ευρώ).

Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εκτέλεση αυτών των έργων, βοηθώντας συγχρόνως τις ελληνικές αρχές να βελτιστοποιήσουν τη χρήση των επενδυτικών κονδυλίων της ΕΕ. Για την περίοδο 2007- 2013 προβλέπονται για την Ελλάδα επενδύσεις συνολικού ύψους 20,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο της πολιτικής για τη συνοχή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Ευρωπαϊκό δάνειο 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία – «Αγοράστε όπλα από μας» λέει η ΕΕ
Η ΕΕ καλύπτει το κενό της αμερικανικής βοήθειας με δάνειο – μαμούθ 90 δισ. ευρώ, δίνοντας προτεραιότητα σε ευρωπαϊκά όπλα και αφήνοντας «παράθυρο» εξαιρέσεων μόνο σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης
REUTERS
Στο 4,9% η ανεργία παγκοσμίως το 2026 – Σε έλλειψη οι αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας
O ILO επισημαίνει ότι, παρά τη συγκράτηση των ποσοστών ανεργίας, οι νέοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες, ενώ αυξανόμενοι κίνδυνοι προκύπτουν από την εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης
Euro banknotes and coins in front of the national flag of Greece