Τετάρτη, 1 Μαΐ
23oC Αθήνα

Η ρωσική κυβέρνηση θέλει να παρατείνει τους ελέγχους κεφαλαίων έως το τέλος του 2024

Η ρωσική κυβέρνηση θέλει να παρατείνει τους ελέγχους κεφαλαίων έως το τέλος του 2024

Η κυβέρνηση της Ρωσίας θέλει να επεκτείνει τους ελέγχους κεφαλαίων στη χώρα, αναφέρει η Handelsblatt, επικαλούμενη την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram σήμερα (23.01.24).

Ο κανονισμός ελέγχων κεφαλαίων, ο οποίος λήγει τον Απρίλιο του 2023, θα ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ρωσίας. Υποχρεώνει τους εξαγωγείς να μετατρέπουν τα κέρδη τους σε ξένο νόμισμα σε εθνικό νόμισμα, το ρούβλι.

Τα μέτρα που διέταξε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με διάταγμα από τον Οκτώβριο του 2023 ήταν αποτελεσματικά, σύμφωνα με όσα δήλωσε η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την κίνησή της.

Οι έλεγχοι που απέρριψε η κεντρική τράπεζα εισήχθησαν για να σταματήσει η υποτίμηση του ρουβλίου.

Κατά καιρούς, για ένα δολάριο έπρεπε να καταβληθούν περισσότερα από 100 ρούβλια. Σήμερα (23.01.24), η τιμή διαπραγματευόταν γύρω στα 88 ανά δολάριο.

Συγκεκριμένα, το διάταγμα απαιτεί από δεκάδες μη κατονομαζόμενες εξαγωγικές εταιρείες να καταθέτουν τουλάχιστον το 80% του ξένου συναλλάγματος που κερδίζουν σε ρωσικές τράπεζες. Στη συνέχεια, πρέπει να πωλούν τουλάχιστον το 90 % των εσόδων αυτών στην εγχώρια αγορά εντός δύο εβδομάδων.

Διαφορετική άποψη φαίνεται να έχει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, η οποία “πιστεύει ότι η επίδραση των μέτρων αυτών στις αγορές συναλλάγματος τους προηγούμενους μήνες ήταν μέτριες σε σύγκριση με την επίδραση στην ισοτιμία συναλλάγματος της νομισματικής πολιτικής, το επίπεδο του βασικού επιτοκίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα.

«Η αύξηση του κόστους του όγκου των εξαγωγών, η οποία επηρέασε την αγορά συναλλάγματος με χρονική καθυστέρηση, σχετίζεται με τον χρόνο διενέργειας των διακανονισμών του εξωτερικού εμπορίου», επισημαίνει.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις