Οικονομία

Λατινική Αμερική: Στα «σκαριά» παρέμβαση των ΗΠΑ υπέρ της Γουιάνας στην κόντρα της με τη Βενεζουέλα

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν για θέματα εθνικής ασφάλειας ταξίδεψαν στη Γουιάνα χθες (04.02.24), καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν τη διαμάχη της χώρας με τη Βενεζουέλα για το πετρέλαιο και τον ορυκτό πλούτο από το να διολισθήσει σε ένοπλη σύγκρουση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Τζον Φάινερ (Jon Finer), ο κύριος αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, και ο Χουάν Γκονζάλεθ (Juan Gonzalez), ο ανώτερος διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για το Δυτικό Ημισφαίριο, συνεχίζουν τις εργασίες για την περιφερειακή ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα, ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Γουιάνα.

Ο νότιος διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ο υποστράτηγος Έβαν Πέτους (Evan Pettus), βρέθηκε στη Γουιάνα την περασμένη εβδομάδα για να μιλήσει για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, καθώς ο στρατός των ΗΠΑ καταστρώνει στρατηγική για το πώς θα βοηθήσει το έθνος να προστατεύσει την πετρελαιοφόρα περιοχή Essequibo. 

Η ένταση άρχισε να αυξάνεται και πάλι το 2015, όταν ο αμερικανικός κολοσσός Exxon Mobil  ανακάλυψε τεράστια αποθέματα πετρελαίου στα ανοικτά των ακτών της Γουιάνας. Αναζωπυρώθηκαν πέρυσι, αφού ο ηγέτης της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διεξήγαγε δημοψήφισμα που φέρεται να έδειξε συντριπτική υποστήριξη για την προσπάθεια του έθνους του να πάρει τον έλεγχο του Essequibo.

Η Γουιάνα δεσμεύτηκε να διατηρήσει την ειρήνη και να συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας διπλωματικής λύσης μετά από μια συνάντηση την Πέμπτη στη Βραζιλία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προσέφερε «ακλόνητη υποστήριξη για την κυριαρχία της Γουιάνας».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Η πράσινη μετάβαση περνά μέσα από τις υποδομές που διαχειρίζεται και σχεδιάζει ο οργανισμός
Για τις νέες αιτήσεις σύνδεσης έργων ΑΠΕ, ο κ. Μανουσάκης ανάφερε πως σήμερα τα έργα με όρους σύνδεσης ανέρχονται σε 33 GW, ενώ οι συνολικές αιτήσεις αγγίζουν τα 50 GW
Ο Μάνος Μανουσάκης
TτΕ: Έρχεται νέα άνοδος στις τιμές των ακινήτων
Η αυξητική τάση των τιμών αναμένεται να διατηρηθεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όσο η ζήτηση από το εσωτερικό και το εξωτερικό διατηρείται ισχυρή και το απόθεμα κατοικιών παραμένει περιορισμένο, αναφέρει η ΤτΕ
City view, Athens, Greece