Επιχειρήσεις

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Ξεκινάει η κατασκευή εγκατάστασης ανεφοδιασμού πράσινου υδρογόνου

Ξεκίνησαν οι εργασίες για τον πρώτο σταθμό ανεφοδιασμού πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE GREENH2ORN.

Η εγκατάσταση του σταθμού προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία στην Κοζάνη έως το 2028. Όπως αναφέρει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, το έργο LIFE GREENH2ORN επικεντρώνεται στην επιτόπια (on-site) παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω μίας μονάδας ηλεκτρόλυσης (electrolyser) ισχύος 500 kW, που θα τροφοδοτείται από ηλεκτρική ενέργεια, προερχόμενη από ανανεώσιμες πηγές και συγκεκριμένα μέσω σύμβασης προμήθειας (PPA) με φωτοβολταϊκά πάρκα της εταιρίας.

Το παραγόμενο υδρογόνο θα συμπιέζεται, θα αποθηκεύεται και θα διανέμεται μέσω του Σταθμού Ανεφοδιασμού Υδρογόνου (HRS) σε τρία επίπεδα πίεσης με σκοπό την εξυπηρέτηση διαφορετικών/διαφόρων οχημάτων.

  • 200 bar για scooters και σάρωθρα.
  • 350 bar για βαρέα οχήματα.
  • 700 bar για επιβατικά οχήματα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κωνσταντίνος Ξιφαράς, δήλωσε σχετικά:

«Η πρωτοβουλία μας για τον πρώτο σταθμό ανεφοδιασμού πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους μας στο έργο LIFE GREENH₂ORN, δεν αποτελεί απλώς ένα καινοτόμο τεχνολογικό εγχείρημα αλλά και μια τομή στη μετάβαση της χώρας μας σε καθαρές μορφές ενέργειας. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να προωθήσουμε τη βιώσιμη κινητικότητα, ενισχύοντας τον ρόλο της ΔΕΠΑ Εμπορίας ως βασικού πυλώνα στον ενεργειακό τομέα της χώρας.»

Καινοτομία στη Μεταφορά Υδρογόνου

Στο πλαίσιο του έργου και χάρις στην αυξημένη/ πλεονάζουσα παραγωγή πράσινου υδρογόνου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η B&T Composites θα αναπτύξουν ένα πρωτοποριακό σύστημα αποθήκευσης και μεταφοράς υδρογόνου (tube-trailer). Το tube-trailer, εξοπλισμένο με σωλήνες από σύνθετα υλικά (ανθρακονήματα), θα επιτρέπει την ασφαλή και αποδοτική μεταφορά του υδρογόνου. Η καινοτομία αυτή θα διευκολύνει τη μεταφορά υδρογόνου και σε άλλους σταθμούς, όπως αυτόν που αναπτύσσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα
Η μαγεία του θεάτρου, δώρο για τα παιδιά
Στα τέσσερα χρόνια υλοποίησης της πρωτοβουλίας, η Τράπεζα έχει διαθέσει περίπου 6.000 εισιτήρια για παιδιά και εφήβους, ενώ οι συμμετέχοντες, μαζί με τους συνοδούς τους, έχουν παρακολουθήσει συνολικά 128 εξαιρετικές χριστουγεννιάτικες παραστάσεις
O Μιχάλης Βλασταράκης, Γενικός Διευθυντής Marketing & Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου Eurobank, η Έλενα Ράπτη, Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
και ο Κωνσταντίνος Γλούμης, Γενικός Γραμματέας Δημογραφικής & Στεγαστικής Πολιτικής
Ο ΑΔΜΗΕ προκηρύσσει τον διαγωνισμό για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου – Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 1,35 δισ. ευρώ και η ανάθεση του έργου θα πραγματοποιηθεί με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά
Ο ΑΔΜΗΕ προκηρύσσει τον διαγωνισμό για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου – Κω
Τράπεζα Πειραιώς: Από σήμερα σε διαπραγμάτευση οι 1,23 δισ. νέες μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Στην κύρια αγορά του ΧΑ επέστρεψε σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς, με τον CEO να χτυπά το καμπανάκι της έναρξης της συνεδρίασης, σηματοδοτώντας τη μετάβαση σε μια νέα εποχή για τον Όμιλο
Το logo της Τράπεζας Πειραιώς