Επιχειρήσεις

Γραμμή 4 του Μετρό: Ένα μεγάλο έργο που τα βάζει και με τον καύσωνα

Πως οι μηχανικοί «δροσίζουν» τις κατασκευές του μετρό που καταπονούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες

Το να περάσουν με τη λιγότερη δυνατή καταπόνηση οι ημέρες του καύσωνα, δεν είναι κάτι που αφορά μόνο εμάς αλλά και τις υποδομές που στηρίζουν την καθημερινότητά μας.

Όταν ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο και οι υψηλές θερμοκρασίες διατηρούνται περισσότερες απ’ όσα προβλέπει η εποχή ημέρες, σε τεράστια έργα όπως αυτό της Γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας, δεν λαμβάνονται μέτρα μόνο για την προστασία των εργαζομένων αλλά και για την αντοχή των κατασκευών.

Ο καύσωνας καταπονεί συχνά τις μεταλλικές –κυρίως- κατασκευές και αποτελεί πεδίο δοκιμασίας για τη συμπεριφορά τους, και ως εκ τούτου οι μηχανικοί λαμβάνουν μέτρα για την «ανακούφισή» τους, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές και διεθνή πρότυπα.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που εφαρμόζεται στο Φρέαρ Βιβλιοθήκης, ένα μικρό σκάμμα εξαερισμού, που βρίσκεται απέναντι από τον σταθμό «Ακαδημίας».

Το συγκεκριμένο φρέαρ στηρίζεται σε μεταλλικές κατασκευές, στις οποίες αυτές τις ημέρες μπορεί να αναπτυχθούν θερμοκρασίες ακόμη και 50ο, 60ο ή και 70ο κελσίου. Οι μηχανικοί της κατασκευάστριας κοινοπραξίας (ΑΒΑΞ – GHELLA – ALSTOM) έχοντας τεράστια εμπειρία από τέτοιας κλίμακας έργα, εφαρμόζουν διάφορες τεχνικές μετριασμού της καταπόνησης των μετάλλων από τον καύσωνα. Είτε επενδύοντας τις αντηρίδες αυτές με ειδικά υλικά, είτε ακόμη και καταβρέχοντας τις μεταλλικές κατασκευές ρίχνοντας τον υδράργυρο σε ανεκτά επίπεδα.

Οι υπερσύγχρονες προδιαγραφές κατασκευής της Γραμμής 4 δίνουν τη δυνατότητα στους μηχανικούς της εποπτεύουσας «Ελληνικό Μετρό» να παρακολουθούν real time και να επιβλέπουν, παρεμβαίνοντας αν χρειαστεί, την τεράστια αυτή προσπάθεια να αντέξουν στις αντιξοότητες του καύσωνα, εκτός από τους ανθρώπους, και οι υποδομές.

Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της είναι πλέον στη ζωή και την καθημερινότητά μας. Tη λήψη τέτοιων μέτρων επιβάλλει κυρίως η υπευθυνότητα και η προληπτική φροντίδα -αλλά και κάποιοι έκτακτοι λόγοι επαγρύπνισης- αφού τα υλικά στήριξης ούτως ή άλλως είναι σχεδιασμένα για φορτία σχεδόν διπλάσια από αυτά που δέχονται σήμερα στο καυτό κέντρο της Αθήνας.

Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα
Πειραιώς: Με καθαρά κέρδη 854 εκατ. ευρώ έκλεισε το εννεάμηνο 2025 – Στο 15% η απόδοση ιδίων κεφαλαίων
Η επίδοση της Πειραιώς, που υπερβαίνει τις αρχικές προβλέψεις, στηρίχθηκε στη συνεχιζόμενη πιστωτική επέκταση, τη σταθερή αύξηση των καταθέσεων και την ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου
Πώς η ευλογιά απειλεί την αγορά φέτας – Kαμπανάκι στη γαλακτοβιομηχανία
Κύκλοι της γαλακτοβιομηχανίας με τους οποίους ήλθε σε επαφή το newsit.gr αναφέρουν πως ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν έχει αυξηθεί η τιμή της φέτας είναι πως το προϊόν αυτό χρειάζεται τουλάχιστον 2 μήνες
Φέτα