Ενόψει της δημοσίευσης του Πλαισίου Κρατικών Ενισχύσεων για την Καθαρή Βιομηχανία (Clean Industrial State Aid Framework – CISAF) στις 25 Ιουνίου, ο ΣΕΒ σε συνεργασία με τους βιομηχανικούς και εργοδοτικούς συνδέσμους Γερμανίας, Ιταλίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Τσεχίας, Κύπρου, Αυστρίας, Πορτογαλίας και Σλοβακίας, εξέδωσε στις 19 Ιουνίου κοινή δήλωση προς κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους, με την οποία ζητείται η συμπερίληψη διατάξεων που θα επιτρέπουν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να θεσπίσουν στοχευμένα μέτρα στήριξης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη Βιομηχανία.
Όπως τονίζει ο ΣΕΒ, πρόκειται για ένα ζήτημα κορυφαίας σημασίας, καθώς το CISAF αποτελεί μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για την αντιμετώπιση της επιταχυνόμενης αποβιομηχάνισης της Ευρώπης. Όμως, μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει μέτρα σε επίπεδο ΕΕ που να αντιμετωπίζουν με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο το υψηλό ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σήμερα, οι υφιστάμενες διαφορές τιμών εντός της ΕΕ στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, ενώ προηγούμενες προσπάθειες κρατών μελών να θεσπίσουν στοχευμένα μέτρα στήριξης με σκοπό τη μείωση του κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία, όπως το Green Pool, δεν έλαβαν έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κυρίως λόγω μίας υπερβολικά στενής εφαρμογής των κανόνων κρατικών ενισχύσεων.
Είναι, επομένως, απολύτως αναγκαία και κρίσιμη η συμπερίληψη στο CISAF αποτελεσματικών διατάξεων στήριξης της βιομηχανίας κατά την υλοποίηση της στρατηγικής απανθρακοποίησης της Ευρώπης, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της παραγωγής και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
«Οι υφιστάμενες τιμές ενέργειας δυστυχώς δεν είναι βιώσιμες. Βλέπουμε όμως ότι οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές διστάζουν να προχωρήσουν σε άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα. Οι λύσεις, αναμφίβολα, δεν είναι εύκολες. Απαιτούν θάρρος, διορατικότητα και ουσιαστική διαβούλευση της ΕΕ με τις επιχειρήσεις. Με την κοινή αυτή πρωτοβουλία του ΣΕΒ και των άλλων ευρωπαϊκών συνδέσμων, στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: οι ελληνικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Χρειαζόμαστε συγκεκριμένα μέτρα ώστε να μειωθούν οι τιμές ενέργειας τώρα», δήλωσε ο Πρόεδρος Δ.Σ. του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος.