Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

“Μπαίνει” στα ελληνικά σούπερ μάρκετ η Poundland

“Μπαίνει” στα ελληνικά σούπερ μάρκετ η Poundland

Μερίδιο από την πίτα των ελληνικών σούπερ μάρκετ ετοιμάζεται να διεκδικήσει η βρετανική αλυσίδα χαμηλού κόστους Poundland.

Η αλυσίδα που ανοίγει 300 καταστήματα το χρόνο στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αναζητά ήδη χώρους στην Ελλάδα. Το «στοίχημα» είναι μεγάλο, δηλώνουν παράγοντες της αγοράς, υπενθυμίζοντας ότι, ανάλογες προσπάθειες από ευρωπαϊκές αλυσίδες σούπερ μάρκετ χαμηλού κόστους δεν ευδοκίμησαν στο παρελθόν.

Όπως αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times, η Poundland, που πραγματοποιεί πωλήσεις 3,4 δισ. ευρώ το χρόνο, στρέφει τώρα το ενδιαφέρον της σε αγορές, όπου το εμπόριο φθηνών προϊόντων είναι λιγότερο αναπτυγμένο. Στο πλαίσιο αυτό δίνει προτεραιότητα σε Ελλάδα και Ιταλία, καθώς στόχος αποτελεί ο τριπλασιασμός των πωλήσεων και της κερδοφορίας, την ερχόμενη δεκαετία.

Η βρετανική αλυσίδα μάλιστα, θα προσπαθήσει να πετύχει αυτό που δεν κατάφεραν στο παρελθόν άλλες ευρωπαϊκές αλυσίδες χαμηλού κόστους, που ενώ ξεκίνησαν με πολλές προσδοκίες, δεν κατάφεραν τελικά να «κερδίσουν» τους Έλληνες καταναλωτές.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της ισπανικής Dia και της γερμανικής ALDI, που άνοιξαν καταστήματα στην Ελλάδα, στην πορεία όμως αναγκάστηκαν να τα κλείσουν.  Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της αγοράς, ο κλάδος των σούπερ μάρκετ είναι έντονα ανταγωνιστικός, υπενθυμίζοντας ότι  τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν μεγάλες ανακατατάξεις, «εξαφανίζοντας» μάλιστα, κάποια σήματα από το χάρτη του λιανεμπορίου, όπως τα Ατλάντικ, Μαρινόπουλος και Βερόπουλος.

Σύμφωνα και με την ειδική έκδοση «Πανόραμα των ελληνικών σούπερ μάρκετ», μέσα σε οκτώ χρόνια «εξαφανίστηκαν» από το χάρτη του λιανεμπορίου σχεδόν 41 αλυσίδες μικρές και μεγάλες, καθώς ενώ το 2008 υπήρχαν στην ελληνική επικράτεια 96 αλυσίδες σούπερ μάρκετ, την επόμενη οκταετία, ο αριθμός αυτός περιορίστηκε στις 55.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις