Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Η μπάλα στην εξέδρα για το χρέος – Βραχυπρόθεσμη λύση προωθεί το Βερολίνο

χρέος

Τα νέα από Βερολίνο και Βρυξέλλες για το θέμα του χρέους μόνο ευχάριστα δεν φαίνεται να είναι. Η άποψη της Γερμανίας φαίνεται να περνάει με ευκολία με δεδομένο ότι το ΔΝΤ δεν θα υπάρχει στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα πράγματα.

Η Αθήνα χθες ψήφισε τις νέες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και τώρα περιμένει από τους εταίρους της και δανειστές της να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους και να προβούν σε γενναία ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Όμως όπως αναφέρουν οι συγκλίνουσες πληροφορίες οι όποιες παρεμβάσεις θα έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και ουσιαστικά η «μπάλα θα πεταχτεί στην εξέδρα» για μία ακόμη φορά.

Το σχέδιο που υπάρχει στο τραπέζι και φέρνει βέβαι την υπογραφή της Γερμανίας, ερμηνεύει «στενά» τις αποφάσεις του Eurogroup του Ιουνίου 2017 που πρόβλεπαν την επέκταση της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής των δανείων του EFSF από 0 έως 15 έτη, τη ρύθμιση των τόκων των δανείων του EFSF, την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs & SMPs) και την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

Η ρύθμιση

Αυτό που πλέον σχηματίζεται ως το βασικό σενάριο είναι ένα «εμπροσθοβαρές» πακέτο που προβλέπει:
– Την επέκταση της πληρωμής των δανείων του EFSF κατά τρία με πέντε έτη, δηλαδή την εξόφλησή τους είτε από το 2027 είτε από το 2029.
– Την επιστροφή των κερδών ύψους 4 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs & SMPs) σε τέσσερις ετήσιες δόσεις μέσα στο διάστημα 2019-2022.
– Τη μετάθεση της πληρωμής των τόκων του δανείου του 2012 που θα έπρεπε να πληρωθούν το 2022 και
– την πρόωρη αποπληρωμή σημαντικού μέρους των δανείων του ΔΝΤ τα οποία ανέρχονται σήμερα σε 10,84 δισ. ευρώ και ωριμάζουν έως το 2023.
Θετική πάντως είναι η στάση των εταίρων μας να στηρίξουν την προοπτική ενός μεγάλου ταμειακού αποθέματος που ίσως φτάσει και τα 20 δις και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξέλθει από τη χρηματοδοτική ασφάλεια του μνημονίου χωρίς την πίεση των αγορών, αλλά και να δώσει πρόσβαση σε ένα μεγάλο μέρος από τα αδιάθετα χρήματα του ESM, ώστε να αντικαταστήσει ακριβό χρέος με φθηνό.

Μιλώντας χθες στο συνέδριο του «Economist» ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε νύξη στον «γαλλικό μηχανισμό» και σημείωσε με νόημα πως «δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν σε αυτό το στάδιο όλες οι παράμετροι για τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».
O αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Φίλιπ Γκέρσον, είπε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλη εμπροσθοβαρή ελάφρυνση χρέους χωρίς πολλά ”εάν” και ”εφόσον”», σημείωσε, προειδοποιώντας πως διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος νέου εκτροχιασμού.
Από το ίδιο βήμα, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο δήλωσε επίσης πως η Κομισιόν υποστηρίζει μια σημαντική εμπροσθοβαρή μείωση του ελληνικού χρέους ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας. Αλλά και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στους θεσμούς Φραντσέσκο Ντρούντι ζήτησε μια «ρεαλιστική» συμφωνία για το ελληνικό χρέος, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό να υπάρξει ένα μεγάλο ταμειακό μαξιλάρι, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί με προσοχή.

Εποπτεία μετά τον Αύγουστο

Για τη μεταμνημονιακή εποπτεία ο Ντέκλαν Κοστέλο ανέφερε πως θα είναι ενισχυμένη τουλάχιστον για τρία χρόνια, περίοδο κατά την οποία οι θεσμοί θα διενεργούν τριμηνιαίες αξιολογήσεις στην Ελλάδα.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ από την πλευρά του έδωσε ειδικό βάρος στην επίτευξη των στόχων για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ξεκαθαρίζοντας πως μετά το μνημόνιο η εποπτεία της Ελλάδος θα είναι σφικτή και πιο αυστηρή σε σχέση με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Πάντως, μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσαν τα όσα δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου του «Economist» ο επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα Νικόλα Τζιαμαρόλι, ο οποίος έβαλε φρένο σε όσους μιλάνε για αναστροφή των μεταρρυθμίσεων. «Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις», είπε εμφατικά και προσέθεσε: «Όταν ακούω ότι «γυρνάμε σελίδα» μετά τον Αύγουστο, προσωπικά αυτό το μήνυμα δεν μου αρέσει. Πρέπει να συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί η ανάπτυξη».

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις