Οικονομία

Νέο «όχι» για προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ

Πληθαίνουν οι φωνές που αντιτίθενται στο ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Αυτή τη φορά ήταν ο επερχόμενος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάνσιο,

που ξεκαθάρισε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν «τα μέσα» για να βοηθήσουν την Αθήνα. Δεν είμαι υπέρ μιας προσφυγής της Ελλάδας σε πρόγραμμα του ΔΝΤ, όπως νομίζω ότι είπε και ο πρόεδρος Τρισέ, τόνισε ο Πορτογάλος αξιωματούχος μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

«Η προσφυγή στο ΔΝΤ ενός μέλους της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να ερμηνευθεί σε διεθνές επίπεδο ως ένδειξη αδυναμίας των θεσμών μας», εξήγησε και πρόσθεσε: «Και το γεγονός είναι πως δεν βλέπω την ανάγκη». 

«Έχουμε τα μέσα για να δράσουμε οι ίδιοι. Γιατί να εμπλέξουμε άλλους θεσμούς; Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε τις απαντήσεις. Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη διάσωσης, αλλά μπορεί απλώς να χρειάζεται μια βραχυπρόθεσμη χρηματοπιστωτική στήριξη. Αν είναι απαραίτητη μια βραχυπρόθεσμη χρηματοπιστωτική στήριξη, η Ευρώπη έχει κατά τη γνώμη μου τα εργαλεία, πρόσθεσε. 

Το ΔΝΤ κάνει δύο πράγματα, συνέχισε ο Κονστάνσιο, «κατ’ αρχάς, προσδιορίζει μια σημαντική (δημοσιονομική) προσαρμογή για τη χώρα. Αυτό έχει γίνει από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και στη συνέχεια το ΔΝΤ δανείζει χρήματα, όμως αυτό δεν θα είναι αρκετό για τις ανάγκες της Ελλάδας, εκτίμησε. 

«Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι να λειτουργεί ως καταλύτης, να επιβάλλει προγράμματα σε χώρες, να παρέχει χρήματα και μετά να περιμένει η χώρα αυτή να ξαναβρεί πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Και αυτό είναι κάτι που η Ευρώπη μπορεί να το κάνει», πρόσθεσε. 

Ο Κονστάνσιο, είναι σήμερα πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας. Επελέγη στα μέσα Φεβρουαρίου από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. για να διαδεχθεί από τον Ιούνιο τον Λουκά Παπαδήμο στην αντιπροεδρία της ΕΚΤ. Η απόφαση πρόκειται να επικυρωθεί οριστικά το απόγευμα της Τρίτης από το Ευρωκοινοβούλιο και μετά από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, ο Αμαντέου Αλταφάζ εκπρόσωπος τουΕπιτρόπου Όλι Ρεν στάθηκε στην ανάγκη να αποσαφηνιστεί ο μηχανισμός ενδεχόμενης βοήθειας προς την Ελλάδα, προκειμένου να αρθεί το κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ θα έπρεπε να είναι έτοιμη να υλοποιήσει το μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα. «Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί αυτόματα», διευκρίνισε και υπενθύμισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει αίτημα για βοήθεια από την ελληνική πλευρά. 

Όσο για το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής δεν έκρυψε ότι θα ήταν θετικό αν οι συζητήσεις κατέληγαν σε συμφωνία, ενδεχομένως σε άλλο επίπεδο, ούτως ώστε αργότερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επικύρωνε τη συμφωνία. Τόνισε, ωστόσο, ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή απόφαση σε επίπεδο ηγετών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
ΥΠΟΙΚ: H αλήθεια για το ιδιωτικό χρέος
Ο δείκτης του συνολικού ελληνικού ιδιωτικού χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, που αποτελεί τη μόνη διεθνώς συγκρίσιμη μέτρηση, διαμορφώθηκε για το 2023 στο 93,3%, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. ήταν 125,6%
Ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης 1
Γιατί αναμένεται πτώση του πληθωρισμού το 2026 στην Ελλάδα – Ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας
Η Εθνική Τράπεζα Ελλάδας, προβλέπει σταδιακή σύγκλιση του πληθωρισμού με την Ευρωζώνη από το 2026 καθώς υποχωρούν οι προσωρινές πληθωριστικές επιδράσεις και σταθεροποιείται το παραγωγικό κενό
Man shopping at the supermarket pushing a shopping cart - blurred motion concepts
Με πτώση άνοιξαν οι αμερικανικές αγορές – Άνοδο καταγράφουν οι αποδόσεις των ομολόγων
Στις αμερικανικές αγορές, ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 0,9% στις 10:01 π.μ. στη Νέα Υόρκη, με όλες τις 11 ομάδες του κλάδου να διαπραγματεύονται χαμηλότερα, με επικεφαλής τις εταιρείες τεχνολογίας
Stock market and exchange, chart and numbers
Θεοδωρικάκος: Μόνιμο το μέτρο για την απαγόρευση προσφορών για τρεις μήνες μετά από ανατιμήσεις
Ο Υπουργός στην εκδήλωση της ΓΣΕΒΕΕ δήλωσε ότι «Η πράσινη μετάβαση δεν είναι επιλογή, είναι όρος επιβίωσης και ευημερίας. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς πράσινη μετάβαση»
Θεοδωρικάκος: Μόνιμο το μέτρο για την απαγόρευση προσφορών για τρεις μήνες μετά από ανατιμήσεις
ΑΑΔΕ: Ξεκίνησε η λειτουργία του my1521 – Νέα εποχή στην εξυπηρέτηση των φορολογούμενων
Το my1521 είναι ένα πανκαναλικό σύστημα που λειτουργεί ως το κεντρικό σημείο επικοινωνίας της ΑΑΔΕ για την εύκολη και άμεση εξυπηρέτηση πολιτών, επιχειρήσεων και υπαλλήλων της Αρχής
Δημόσιοι υπάλληλοι