Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Ντομπρόβσκις: Να… χτίσουμε πάνω στο Μνημόνιο! Αναλυτές: “Δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για εορτασμούς”

Ντομπρόβσκις: Να… χτίσουμε πάνω στο Μνημόνιο! Αναλυτές: “Δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για εορτασμούς”

Η Ελλάδα είναι για άλλη μια φορά… talk of the town. Αυτή τη φορά γιατί μετά από οκτώ χρόνια καταφέρει να “βγει” από ένα πρόγραμμα δανεισμού. Πολλοί μιλούν για ιστορική μέρα. Άλλοι, κυρίως αναλυτές, κρατούν… μικρό καλάθι.

Στο τέλος ενός πολύ μεγάλου και δύσκολου ταξιδιού αναφέρεται ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε δηλώσεις του στο CNBC. Το αμερικανικό δίκτυο να κάνει λόγο για μια ιστορική ημέρα, καθώς σήμερα (20.08.2018) ολοκληρώνεται για την Ελλάδα μια οκταετία εξωτερικής οικονομικής βοήθειας.

«Σήμερα, γιορτάζουμε το τέλος ενός πολύ μεγάλου και δύσκολου ταξιδιού», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις στο CNBC μέσω email. «Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι να χτίσουμε πάνω σε αυτό το επίτευγμα, εμμένοντας στις υγιείς δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές», πρόσθεσε.

Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να τερματίσει ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα που ζήτησαν οι πιστωτές, παρά τις αρχικές αμφιβολίες για το κατά πόσο ένα άπειρο κόμμα θα κατάφερνε να ολοκληρώσει αυτό το κοπιαστικό έργο, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δεν έμεινε μόνο στα όσα είπε στο CNBC. Έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα και μέσω twitter. «Συγχαρητήρια στην Ελλάδα και τους πολίτες της για την έξοδο από το πρόγραμμα σταθερότητας! Υποστηριζόμενη από τους Ευρωπαίους εταίρους, η Ελλάδα πραγματοποίησε μια βαθιά μεταμόρφωση του κράτους και της οικονομίας της. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να χτίσει πάνω σε αυτό το επίτευγμα, εμμένοντας σε υγιείς δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές», έγραψε.

«Δεν υπάρχουν λόγοι για εορτασμούς»

Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι πρόκειται περισσότερο για μια «συμβολική» στιγμή και ότι υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν για να βελτιωθεί η ελληνική οικονομία. «Και η ΕΕ και οι Έλληνες θα προσπαθήσουν να δώσουν μια θετική ερμηνεία στην ολοκλήρωση της διάσωσης, αλλά δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για εορτασμούς», δήλωσε μέσω e-mail στο CNBC ο Κονσταντάιν Φρέιζερ, αναλυτής στην εταιρία TS Lombard.

Από τη Δευτέρα 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα είναι ένα αυτοχρηματοδοτούμενο κράτος, άρα δεν θα χρειαστεί να λάβει περαιτέρω δόσεις οικονομικής βοήθειας από τους Ευρωπαίους πιστωτές της. Ως αποτέλεσμα, όταν το κρίνει κατάλληλο η Αθήνα, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να βγει στις χρηματοπιστωτικές αγορές για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της – σαν οποιαδήποτε άλλη χώρα σε μια σχετικώς υγιή οικονομική κατάσταση. Μετά από οκτώ χρόνια οικονομικής αναταραχής, η Ελλάδα μπορεί εν τέλει να κηρύξει οικονομική ανεξαρτησία. Και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επίσης με ικανοποίηση γυρίζουν σελίδα στην οικονομική κρίση που έπληξε σοβαρά την ευρωπαϊκή οικονομία, επισημαίνεται στο δημοσίευμα του CNBC.

«Η Δευτέρα αποτελεί μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα, καθώς σχεδόν μετά από μια δεκαετία η εξωτερική βοήθεια για τη χώρα τερματίζεται», γράφει το CNBC στην ιστοσελίδα του και προσθέτει: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, εφαρμόζοντας τα μέτρα που ζήτησαν οι πιστωτές, παρά τις αμφιβολίες για το αν το άπειρο κόμμα θα κατάφερνε να φέρει εις πέρας το βαρύ έργο».

«Σήμερα, ίσως υπάρχουν κάποιες θετικές κινήσεις στις ελληνικές αγορές ομολόγων, αντανακλώντας τον σημερινό παράγοντα του θετικού κλίματος, αλλά εκτιμώ ότι το μεγαλύτερο μέρος της είδησης αυτής έχει ήδη προεξοφληθεί», δήλωσε ο Φρέιζερ από την TS Lombard. Αναλυτές έχουν επισημάνει ότι η Ελλάδα ολοκληρώνει την τρίτη της διάσωση με ένα «τεράστιο ‘μαξιλάρι’ ρευστότητας», το οποίο σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί τη βοήθεια των αγορών για σχεδόν δύο χρόνια.

Σύμφωνα με άλλους αναλυτές, η Ελλάδα πρέπει ακόμα να ανοικοδομήσει τη φήμη της. «Τώρα η Ελλάδα χρειάζεται να φέρει εμπιστοσύνη στις αγορές και μέσω πολιτικών ενεργειών και μέσω της σταδιακής εξόδου της χώρας στις αγορές», ανέφερε μέσω e-mail στο CNBC ο Κωνσταντίνος Ζούζουλας, επικεφαλής ανάλυσης στην Axia.

Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, και παρά την έξοδο από το πρόγραμμα, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι πιθανότερο να συνεχίσουν να επηρεάζονται από την αναταραχή στις γειτονικές χώρες, καθώς, αν και δεν έχουν άμεση έκθεση, η Ελλάδα θεωρείται αδύναμος κρίκος, πρόσθεσε.

«Είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και πιθανόν θα τη χρησιμοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση, με το βλέμμα στραμμένο στις βουλευτικές εκλογές του 2019», δήλωσε μέσω e-mail στο CNBC ο Ρικάρντο Γκαρσία, επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρωζώνη στη UBS. «Το τέλος (του προγράμματος διάσωσης) αναμένεται επίσης να ενισχύσει την επιχειρηματική και την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα καθώς και να προσελκύσει περισσότερες ξένες άμεσες επενδύσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί από τον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό, για τις βουλευτικές εκλογές του 2019», δήλωσε στο CNBC ο Ρικάρντο Γκαρσία, επικεφαλής οικονομολόγος της ευρωζώνης στη UBS. «Πριν από τις γενικές εκλογές του επόμενου έτους, ο Τσίπρας θα θελήσει να πουλήσει αυτή τη στιγμή ως βασικό ορόσημο που κατάφερε να επιτύχει αυτός και το κόμμα του. (Το τέλος της διάσωσης) θα πρέπει επίσης να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών στην Ελλάδα, καθώς και να προσελκύσει περισσότερες ξένες άμεσες επενδύσεις», υπογράμμισε ο Γκαρσία.

Ωστόσο, αναλυτές ανησυχούν ότι η κατάσταση στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσει τα ελληνικά ομόλογα. «Τα ελληνικά ομόλογα αντιμετώπισαν μικρή επιρροή από τη γείτονα, αλλά ευτυχώς, οι ελληνικές τράπεζες είναι ελάχιστα εκτεθειμένες στην Τουρκία, ενώ και το διμερές εμπόριο είναι περιορισμένο. Θεωρητικά, δεν αναμένεται να επηρεαστεί η αγορά των ελληνικών ομολόγων», αναφέρει ο Κάρστεν Εσε, οικονομολόγος της Berenberg. «Η απειλή είναι περισσότερο πολιτική. Αν το μεγαλύτερο μέρος των 3,5 εκατ. Σύρων προσφύγων έλθουν στην Ελλάδα λόγω μιας πιθανής μαζικής κρίσης στην Τουρκία, θα αποτελούσε μεγάλο πολιτικό πρόβλημα για την Ελλάδα και θα μπορούσε να επηρεάσει τη θέση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα», συμπλήρωσε ο Εσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις