Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Οι αναμνήσεις… ξαναγυρίζουν για τον Χοακίν Αλμούνια! “Επιστρέφει” ως… αξιολογητής στην Ελλάδα [pics]

Χοακίν Αλμούνια
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο Χοακίν Αλμούνια. Η είδηση πως τοποθετήθηκε «ανεξάρτητος αξιολογητής» από τον ESM για την Ελλάδα προκάλεσε, τουλάχιστον, αίσθηση. Είναι άλλωστε ένας άνθρωπος που ήταν αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος Οικονομικών τα χρόνια πριν ξεσπάσει η μεγάλη κρίση.

Αλλά αν μη τι άλλο ο Χοακίν Αλμούνια είναι ένας άνθρωπος που ξέρει την Ελλάδα. Τόσες και τόσες φορές έχει έρθει. Μάλλον αυτό θα σκέφτηκε ο Κλάους Ρέγκλινγκ όταν τον επέλεξε. Κάποιοι, άλλωστε, δεν χάνονται, είναι γνωστό αυτό.

Αν προσπαθήσει να κάνει κανείς ένα ταξίδι στο χρόνο θα διαπιστώσει ότι η σχέση του Χοακίν Αλμούνια με την Ελλάδα κρατά τουλάχιστον από το 1999. Τότε ήταν ακόμα γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος της Ισπανίας. Είχε (ακόμα), λίγα είναι η αλήθεια, μαύρα μαλλιά. Και μούσια. Αγνώριστος δηλαδή.

Τον Μάρτιο του 1999, ως γγ των Σοσιαλιστών της Ισπανίας είχε έρθει στην Ελλάδα για να μιλήσει, που αλλού, στο 5ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Είχε συναντηθεί και με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Αλλά ακόμα κι όταν το ΠΑΣΟΚ έφυγε από την εξουσία, ο Επίτροπος Αλμούνια, πια, συνέχισε να έρχεται στην Ελλάδα.

Και με τον Γιώργο Αλογοσκούφη είχε συναντηθεί και με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και με τον Γιώργο Παπανδρέου. Τα ταξίδια στην Ελλάδα έμεναν σταθερά κι ας άλλαζαν οι κυβερνήσεις.

Χοακίν Αλμούνια, Γιώργος Αλογοσκούφης -Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi
Με τον Κώστα Καραμανλή – Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi
Με τον Γιώργο Παπανδρέου – Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi
Με τον Γιάννη Παπαθανασίου – Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi
Με τον Αντώνη Σαμαρά – Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Η τελευταία φορά που ήρθε ως Επίτροπος ήταν το 2014 και συνάντησε τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ξανάρθε, όχι ως επίτροπος, σε εκδήλωση του Economist τον Ιανουάριο του 2016, όπου μίλησε μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Βέρνερ Χόγιερ.

Με τον Γιάννη Στουρνάρα – Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi
Με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σε εκδήλωση του Economist – Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Ο Αλμούνια αξιολογητής

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης να διορίσει τον Χοακίν Αλμούνια «ανεξάρτητο αξιολογητή», o oποίος, με την υποστήριξη μίας ομάδας του ESM, αλλά και εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, θα αξιολογήσει το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας που έλαβε η Ελλάδα από τον Μηχανισμό, ανακοινώθηκε την Πέμπτη (21.02.2019).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ESM, ο Χ. Αλμούνια διορίστηκε ως «ανεξάρτητος αξιολογητής υψηλού επιπέδου» από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM, Mάριο Σεντένο, σε συνεργασία με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και σε διαβούλευση με τα 19 μέλη του Μηχανισμού.

Όπως ανέφερε το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η αξιολόγηση της οικονομικής βοήθειας που έλαβε η Ελλάδα από τον ESM θα διεξαχθεί από τον Χ. Αλμούνια με την υποστήριξη μίας ομάδας του ESM και συμβουλές εξωτερικών εμπειρογνωμόνων. Ο Αλμούνια καλείται να ετοιμάσει και να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο των Διοικητών του ESM κατά την ετήσια συνεδρίαση του Ιουνίου του 2020.

Η πρώτη αξιολόγηση αυτού του είδους είχε γίνει το 2017, υπό την πρώην κεντρική τραπεζίτη της Αυστρίας, Γερτρούδη Τάμπελ Γκιούγκερελ. Αφορούσε στην οικονομική βοήθεια που έλαβαν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και από τον ESM. Ωστόσο, για την Ελλάδα η αξιολόγηση είχε γίνει μόνο για το πρόγραμμα του EFSF έως τον Δεκέμβριο του 2014.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις