Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

Ουκρανική κυβέρνηση: SOS για άμεση ξένη χρηματοδότηση λόγω «μεγάλης αβεβαιότητας» για τον προϋπολογισμό

Ουκρανική κυβέρνηση: SOS για άμεση ξένη χρηματοδότηση λόγω «μεγάλης αβεβαιότητας» για τον προϋπολογισμό

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα οικονομικά της χώρας, ζητώντας έκτακτη συνάντηση με διεθνείς δωρητές, καθώς το Κίεβο αντιμετωπίζει “εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα” για τον προϋπολογισμό του στην αρχή του έτους, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Σε επιστολή του προς μια βασική ομάδα συντονισμού που επιβλέπει τα κεφάλαια, ο πρωθυπουργός Nτένις Σμιγκάλ (Denys Shmyhal) δήλωσε από το Κίεβο ότι η χρηματοδότηση είναι απαραίτητη τον επόμενο μήνα και θα πρέπει να διοχετευθεί στις βασικές ανάγκες του προϋπολογισμού της Ουκρανίας.

Το μήνυμα του Σμιγκάλ ενισχύει τις ουκρανικές εκκλήσεις, την ίδια ώρα που περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια δολάρια για οικονομική βοήθεια να καθυστερούν λόγω πολιτικών διαμάχης στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Για να διατηρηθεί η μακροοικονομική σταθερότητα, είναι επιτακτική ανάγκη να λάβουμε επαρκή, άμεση και προβλέψιμη εξωτερική χρηματοδότηση, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2024”, ανέφερε ο Σμιγκάλ σε επιστολή που απέστειλε αυτό το μήνα στην πολυμελή ομάδα συντονισμού των δωρητών και την οποία είδε το Bloomberg News.

Η αίσθηση του επείγοντος αυξάνεται στο Κίεβο, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκμεταλλεύεται την αμφιταλαντευόμενη υποστήριξη μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας και την αντεπίθεση του 2023 που απέτυχε να επιτύχει τους στόχους της. Το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2024 ανέρχονται σε 37,3 δισ. δολάρια, αφού έλαβε πάνω από 42 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένη βοήθεια το 2023.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι o φορέας MDCP, το οποίο συστάθηκε από τους ηγέτες του G7 τον Δεκέμβριο του 2022 για τον συντονισμό της διεθνούς χρηματοδότησης, θα πρέπει να επικεντρωθεί στις άμεσες ανάγκες του προϋπολογισμού – διατηρώντας τη λειτουργία της κυβέρνησης με πληρωμές για τους εκπαιδευτικούς, τους δημόσιους υπαλλήλους και τις συντάξεις – και όχι στην πιο μακροπρόθεσμη εντολή του να συντονίσει τους πόρους για την ανοικοδόμηση και την οικονομική ανάκαμψη από τον πόλεμο.

“Είναι δύσκολο να διεξαχθεί οποιαδήποτε συζήτηση για έργα ανάκαμψης και ανοικοδόμησης, όταν αγωνιζόμαστε για την εκπλήρωση των προτεραιοτήτων επιβίωσης του 2024”, ανέφερε ο Shmyhal στην επιστολή. Οι δωρητές θα πρέπει να πραγματοποιήσουν μια συνάντηση τον Ιανουάριο πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του επόμενου μήνα, είπε.

“Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τον Μάρτιο για να χρηματοδοτήσουμε τις κοινωνικές μας ανάγκες”, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ο προϋπολογισμός της Ουκρανίας μπορεί να πληγεί από ελλείψεις ήδη από τους δύο πρώτους μήνες του επόμενου έτους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Serhiy Marchenko νωρίτερα αυτό το μήνα.

Δεν ήταν σαφές πώς οι παραλήπτες απάντησαν στην επιστολή ή αν συμφώνησαν σε μια συνάντηση νωρίτερα.

Οι Αμερικανοί βουλευτές εγκατέλειψαν αυτόν τον μήνα τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για χρηματοδότηση άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία πριν αναχωρήσουν από την Ουάσινγκτον για τις διακοπές των εορτών. Η βοήθεια εμποδίζεται από Ρεπουμπλικάνους βουλευτές που απαιτούν πιο περιοριστικές πολιτικές για τα σύνορα και τη μετανάστευση.

Ένα πακέτο της ΕΕ ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ (55,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την Ουκρανία μπλοκαρίστηκε από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν αυτόν τον μήνα, στέλνοντας τη συζήτηση στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο Σμιγκάλ ανέφερε στην επιστολή ότι αντικατέστησε τον υπουργό Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ (Oleksandr Kubrakov) ως συμπρόεδρο του MDCP με τον επικεφαλής των οικονομικών, Μαρτσένκο (Marchenko). Ο Κουμπράκοφ επιβεβαίωσε την απόφαση σε δήλωσή του στις 20 Δεκεμβρίου στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, λέγοντας ότι θα παραμείνει ως αναπληρωτής πρωθυπουργός και θα επικεντρωθεί στις υποδομές.

“Το έργο αυτής της Πλατφόρμας απέχει πολύ από το να ολοκληρωθεί”, δήλωσε ο Kubrakov. Η διευθύνουσα επιτροπή του MDCP περιλαμβάνει ανώτερους αξιωματούχους από την G-7, την ΕΕ και την Ουκρανία. Οι συμπρόεδροι εκπροσωπούν τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κυβέρνηση του Κιέβου.

Ο Σμιγκάλ κάλεσε τους δωρητές να αρχίσουν το συντονισμό για τη διοχέτευση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για να βοηθήσουν την ανάκαμψη της Ουκρανίας. Το Κρεμλίνο “πρέπει να πληρώσει για τον πόλεμο και την καταστροφή – και αυτή θα είναι η κύρια πηγή ανάκαμψης” τα επόμενα χρόνια, ανέφερε στην επιστολή.

Οι επιλογές της Ουκρανίας για τη δημιουργία κεφαλαίων από μόνη της -συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των φορολογικών εσόδων, της υποτίμησης της γρίβνας ή της αξιοποίησης της κεντρικής τράπεζας- είναι περιορισμένες και θεωρούνται επικίνδυνες από το υπουργείο Οικονομικών. Αλλά ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα αναπτυχθούν ως προσωρινή λύση μέχρι να φτάσουν τα διεθνή κεφάλαια.

“Θα καταβάλουμε όλες τις απαραίτητες προσπάθειες για να καλύψουμε το χρηματοδοτικό κενό, αλλά η έγκαιρη υποστήριξή σας είναι απαραίτητη τώρα περισσότερο από ποτέ”, δήλωσε ο Σμιγκάλ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις