Οικονομία

Πέφτει σημαντικά η τιμή του πετρελαίου

Πτώση άνω του 2% κατέγραψαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου καθώς η Κίνα άφησε να εννοηθεί ότι θα χρησιμοποιήσει το χαρτί των σπανίων γαιών στον εμπορικό της πόλεμο με τις ΗΠΑ, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι μια συνεχής αντιπαράθεση μπορεί να πλήξει τη ζήτηση για αργό πετρέλαιο.

Οι περιορισμοί στην προσφορά που συνδέονται με τις μειώσεις της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τις πολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή προσέφεραν, ωστόσο, κάποια στήριξη στις τιμές.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ κατέγραψαν νωρίτερα πτώση 1,56 δολαρίων στα 68,55 δολάρια το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει προηγουμένως στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 68,44 δολαρίων.

Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό σημείωσαν πτώση 1,43 δολαρίων στα 57,71 δολάρια το βαρέλι, αφού υποχώρησαν στο χαμηλό επίπεδο των 57,66 δολαρίων. Και τα δύο συμβόλαια οδεύουν προς την πρώτη μηνιαία πτώση τους εδώ και πέντε μήνες.

Έτοιμη για “αντεπίθεση” η Κίνα

Σε μια ένδειξη κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, η Κίνα άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει την κυρίαρχη θέση της στις σπάνιες γαίες για να αντεπιτεθεί στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με επίσημα κινεζικά μέσα ενημέρωσης

Αν και η Κίνα μέχρι στιγμής δεν έχει πει ξεκάθαρα ότι θα περιορίσει τις πωλήσεις σπανίων γαιών στις ΗΠΑ, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης υπονόησαν εντόνως ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.

«Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο παραγωγός αυτών των πολύτιμων πρώτων υλών και πρόκειται να τα χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης στην εμπορική της διαμάχη με την Ουάσινγκτον», ανέφερε η χρηματιστηριακή εταιρία PVM από το Λονδίνο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ
Η ολοκλήρωση των έργων αυτών στοχεύει αφενός στην προστασία ανθρώπινων ζωών και περιουσιών και αφετέρου στη βελτίωση της ανθεκτικότητας των υποδομών και του περιβάλλοντος απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα
Ακίνητα
Υδατοκαλλιέργειες: Κατά 10,2% μειώθηκε η παραγωγή το 2024
Η συνολική παραγωγή ανήλθε σε 127.495,1 τόνους συνολικής αξίας 689.461,0 χιλ. ευρώ το 2024, έναντι 141.909,2 τόνων συνολικής αξίας 691.160,2 χιλ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ)
Aerial view of fish farm
Νίκος Ταγαράς: «Εκσυγχρονίζουμε τους κανόνες αδειοδότησης και κατασκευής των κτιρίων»
Τροποποιούνται με την υπουργική απόφαση διατάξεις που αφορούν στην ταξινόμηση των κτιρίων, στην ασφάλεια, στην αντοχή, στα δομικά στοιχεία των κατασκευών καθώς και εγκαταστάσεις ύδρευσης, θέρμανσης και ηλεκτροδότησης
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς