Οικονομία

Πλαστά χαρτονομίσματα: Ιστορικό χαμηλό στην Ευρωζώνη και το 2021

Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο ο αριθμός των πλαστών χαρτονομισμάτων στην Ευρωζώνη το 2021, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Περίπου 347.000 πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία πέρυσι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το 2021, από τα 347.000 πλαστά χαρτονομίσματα, τα 180.000 εντοπίστηκαν το β΄ εξάμηνο του έτους, δηλαδή σημειώθηκε μείωση στη συνολική τους κυκλοφορία κατά 24,6% συγκριτικά με το 2020.

Τα χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί σχεδόν στα 2/3 του συνόλου των πλαστών χαρτονομισμάτων.

Το 95,4% των πλαστών τραπεζογραμματίων εντοπίστηκε σε χώρες της ζώνης του ευρώ, ενώ το 4,2% εντοπίστηκε σε κράτη μέλη της ΕΕ εκτός ζώνης ευρώ και το 0,4% σε άλλα μέρη του κόσμου.

Η ΕΚΤ τονίζει ότι η πιθανότητα να λάβει κανείς πλαστό χαρτονόμισμα είναι πολύ μικρή, καθώς ο αριθμός των πλαστών χαρτονομισμάτων παραμένει πολύ χαμηλός σε σχέση με τον αριθμό των γνήσιων που είναι σε κυκλοφορία.

Το 2021 ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων που εντοπίστηκαν ήταν 12 ανά 1 εκατομμύριο γνήσια τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία, ένα ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Η συμφωνία υπεγράφη από τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Ιταλό ομόλογό του, Adolfo Urso, για την ενίσχυση της συνεργασίας στη βιομηχανική πολιτική, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την καινοτομία
Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Άλμα στους βασικούς δείκτες στο άνοιγμα της Wall Street μετά τη συμφωνία Κίνας – ΗΠΑ για αναστολή δασμών
Οι δύο χώρες συμφώνησαν να αναστείλουν την εφαρμογή του μεγαλύτερου μέρους των τιμωρητικών δασμών και των άλλων μέτρων που έχουν επιβάλει η μία χώρα στην άλλη έως την Τετάρτη
The Wall Street entrance