Οικονομία

Προκλητική παραδοχή από το ΔΝΤ: Το ελληνικό πρόγραμμα απέτυχε εξαιτίας…

«H ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται στο επίπεδο ανάπτυξης και απασχόλης που θα έπρεπε», παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Gerry Rice.

Όπως ανέφερε, όλοι οι θεσμοί πρέπει, ρεαλιστικά, να αναγνωρίσουν ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει πετύχει τόσο στα δύο παραπάνω μέτωπα, αλλά και σε μία σειρά οικονομικών δεικτών. Γι’ αυτόν τον λόγο, το ΔΝΤ επιδιώκει να διαμορφώσει στο νέο πρόγραμμα εκείνες τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία στο σημείο που θα έπρεπε να βρίσκεται.

Ωστόσο, σε όλες αυτές τις προκλητικές παραδοχές από την πλευρά του ΔΝΤ, ούτε σε ένα σημείο υπήρξε ίχνος αυτοκριτικής για τις επιλογές και τις μεθοδεύσεις του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η αποτυχία του ελληνικού προγράμματος, σε αντίθεση με εκείνα που εφαρμόστηκαν στην Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο και Λετονία, οφείλεται σε πολλαπλές και πολύπλοκες αιτίες, αποφεύγοντας, ωστόσο, να τις προσδιορίσει.

Πάντως, επανέλαβε την πρόθεση του Ταμείου να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα, υπό την προυπόθεση ότι αυτό θα είναι αποτελεσματικό. Προϋποθέσεις γι’ αυτό αποτελούν, τόσο η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους (γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να εξειδικευθούν τα μέτρα των Ευρωπαίων προκειμένου να αποτιμηθεί η επίπτωσή τους στη βιωσιμότητα), όσο και η συνεπής εφαρμογή ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Ειδικά, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι στόχος της δεύτερης αξιολόγησης είναι να προχωρήσουν εκείνες οι μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί η ελληνική αγορά εργασίας με τις «βέλτιστες διεθνείς πρακτικές». Ο ίδιος απέφυγε να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου, «περί απομόνωσης του ΔΝΤ στην επικείμενη αξιολόγηση».

Αναφορικά με το θέμα του Brexit, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε ότι οι σχετικές συζητήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατόν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Η Κομισιόν προτείνει αναστολή των εμπορικών διατάξεων με το Ισραήλ και επιβολή κυρώσεων σε 2 υπουργούς
Η αναστολή αφορά τις βασικές εμπορικές διατάξεις της συμφωνίας και στην πράξη σημαίνει ότι οι εισαγωγές από το Ισραήλ θα χάσουν την προτιμησιακή πρόσβασή τους στην αγορά της ΕΕ
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Νέα έκρηξη στις τιμές των διαμερισμάτων – Αυξήθηκαν κατά 7,3% στο β’ τρίμηνο του 2025
Η αύξηση των τιμών το β΄ τρίμηνο του 2025 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024 ήταν 6,8% για τα νέα διαμερίσματα, δηλαδή ηλικίας έως 5 ετών, και 7,6% για τα παλαιά, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών
Πολυκατοικίες
Γερμανία: «Θερμό φθινόπωρο» Μερτς με μειώσεις στην υγεία, τα επιδόματα και τις συντάξεις μετά τις αυξήσεις των πολεμικών δαπανών
Μετά την ψήφιση της συνταγματικής μεταρρύθμισης για τη χαλάρωση του φρένου χρέους για χάρη των αμυντικών δαπανών, ο Μερτς προχωρά σε σκληρές παρεμβάσεις στο σύστημα υγείας, ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς μιλά στη γερμανική Βουλή 2