Οικονομία

Πρωταθλήτρια Ευρωζώνης στη μείωση του δημοσίου χρέους η Ελλάδα

Πρωταθλήτρια στο ρυθμό μείωσης του δημοσίου χρέους ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης είναι η Ελλάδα, καθώς εξακολουθεί να μειώνει το χρέος της κάτω από το επίπεδο του 170% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα νεότερα συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους η Ελλάδα μας κατάφερε να βελτιώσει την αναλογία του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η σωρευτική συρρίκνωση του χρέους από τις αρχές του 2022 ανέρχεται πλέον στις 21,2 μονάδες.

Η μοναδική χώρα ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη που έστω προσεγγίζει τις επιδόσεις της Ελλάδας είναι η Κύπρος (-18 μονάδες), ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Πορτογαλία (-10,8 μονάδες).

Η βελτίωση της εικόνας για την Ελλάδα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή εάν συνυπολογιστεί ότι στο απόγειο της πανδημίας, το 2020, οι οφειλές της χώρας είχαν ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ, δεδομένου ότι το κράτος στήριξε ενεργά επιχειρήσεις και νοικοκυριά ώστε να προστατευθούν το εισόδημα, οι θέσεις εργασίας και η παραγωγή.

Η Eurostat εκτιμά ότι στα τέλη Μαρτίου το ελληνικό χρέος αντιστοιχούσε στο 168,3% της οικονομικής δραστηριότητας, με την κυβέρνηση να έχει θέσει στόχο να το περιορίσει κάτω από το 140% στο τέλος της τετραετίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Νέα έκρηξη στις τιμές των διαμερισμάτων – Αυξήθηκαν κατά 7,3% στο β’ τρίμηνο του 2025
Η αύξηση των τιμών το β΄ τρίμηνο του 2025 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024 ήταν 6,8% για τα νέα διαμερίσματα, δηλαδή ηλικίας έως 5 ετών, και 7,6% για τα παλαιά, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών
Πολυκατοικίες
Γερμανία: «Θερμό φθινόπωρο» Μερτς με μειώσεις στην υγεία, τα επιδόματα και τις συντάξεις μετά τις αυξήσεις των πολεμικών δαπανών
Μετά την ψήφιση της συνταγματικής μεταρρύθμισης για τη χαλάρωση του φρένου χρέους για χάρη των αμυντικών δαπανών, ο Μερτς προχωρά σε σκληρές παρεμβάσεις στο σύστημα υγείας, ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς μιλά στη γερμανική Βουλή 1