Τα σημάδια ανάσχεσης της αμερικανικής οικονομίας και η πρόθεση της νέας επικεφαλής της Fed να διατηρήσει τα χαμηλά επιτόκια επί μακρόν προκαλούν πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3460.
Σήμερα ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ η υποχώρηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής τον Οκτώβριο κατά 0,1%, εξέλιξη που απομακρύνει χρονικά τον τερματισμό της πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης από την Ομοσπονδιακή κεντρική Τράπεζα (Fed). Όμως σε κάθε περίπτωση η νέα επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας (Yellen) η οποία θα αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2014, δήλωσε χθες στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου ότι τα χαμηλά επιτόκια στο δολάριο (0 έως 0,25%) θα διατηρηθούν ακόμη και μετά τον τερματισμό της πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης.
Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 4 εκ. ευρώ, τα οποία ήταν ισομερώς μοιρασμένα σε εντολές αγοράς και πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 8,46% από 8,52% που έκλεισε χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,71% να υποχωρήσει στο 6,75% από 6,82% που έκλεισε χθες.
Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους σημείωσαν μικρή υποχώρηση. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,496% από 0,50% στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,415% από 0,41% το εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 0,318% από 0,31%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,218% από 0,21%, ενώ στο μήνα το επιτόκιο διατηρήθηκε στο 0,12%.