Οικονομία

Σε εποχή λιτότητας μπαίνει και η Βρετανία

Η Βρετανία εισέρχεται σε «εποχή λιτότητας» είπε ο υφυπ. Οικονομικών Ντέιβιντ Λόους, ο οποίος τη Δευτέρα πρόκειται να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες για τις περικοπές έξι δισ. λιρών στον προϋπολογισμό.

«Πρόκειται να περάσουμε από μία εποχή αφθονίας σε μία εποχή λιτότητας στα δημόσια οικονομικά», τονίζει Λόους, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την είσοδό του στην κυβέρνηση συμμαχίας Συντηρητικών – Φιλελευθέρων έπειτα από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

«Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε αυτή η λιτότητα να είναι όσο το δυνατότερο προοδευτική, προστατεύοντας τα πράγματα και τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από προστασία», τόνισε ο ίδιος, τονίζοντας πως είναι «προετοιμασμένος νοητικά για να δεχθεί τα πολυάριθμα παράπονα από αγανακτισμένους ανθρώπους» μετά τις περικοπές.

Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον έχει θέσει ως προτεραιότητά της να τιθασεύσει το αβυσσαλέο χρέος και σκοπεύει να προχωρήσει σε περικοπές ύψους έξι δισ. λιρών (8.7 δισ. ευρώ) στον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2010/11. Ο Λόους θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες.

Η στατιστική υπηρεσία χθες ανακοίνωσε ένα σχετικώς καλό νέο: το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε στα 156,1 δισ.λίρες το 2009/10, έναντι 163 δισ. λιρών που αναμενόταν προηγουμένως. Μολαταύτα, το ύψος του εξακολουθεί να παραμένει το υψηλότερο στην ιστορίαν της χώρας.

«Ακόμη δεν έχω αποφασίσει εάν πρόκειται για ένα όνειρο, ή έναν εφιάλτη», τόνισε ο Λόους σχετικά με την προς τα κάτω αναθεώρηση. Κατά τον ίδιον, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να κάνει την επιλογή ανάμεσα στο «απαράδεκτο και το καταστροφικό», προκειμένου να αποφασίσει ποιοι τομείς πρόκειται να πληγούν από τις περικοπές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Υποχωρούν τα futures των γαλλικών ομολόγων λόγω υποβάθμισης από Fitch
Η πτώση ήρθε μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τον οίκο Fitch σε A+ από AA-, επικαλούμενος την αύξηση του δημόσιου χρέους, την αυξημένη πολιτική πόλωση και τις αμφιβολίες για τις δημοσιονομικές προοπτικές
The offices and signage of the American rating agency Fitch Ratings
Νέα μέτρα τόνωσης εξετάζει το Πεκίνο καθώς η οικονομία επιβραδύνεται
Η βιομηχανική παραγωγή και η κατανάλωση είχαν τον χειρότερο μήνα τους μέχρι τώρα φέτος, μετά από μια απότομη επιβράδυνση τον Ιούλιο, μια υποαπόδοση που μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στους διαπραγματευτές της Κίνας
Containers