Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Σταϊκούρας: Κανένα δημοσιονομικό κενό το 2020 – Στον προϋπολογισμό όλες οι φοροελαφρύνσεις

Σταϊκούρας - ΔΝΤ

Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που θα περιλαμβάνει όλες τις φοροελαφρύνσεις, λέει ο κ. Σταϊκούρας.

Η “13η σύνταξη” δεν θα περικοπεί, το αφορολόγητο όχι μόνο δεν θα μειωθεί αλλά διευρύνθηκε, στον προϋπολογισμό θα περιληφθούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, ενώ δεν υφίσταται θέμα δημοσιονομικού κενού και άρα λήψης μέτρων το 2020, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στον “Ελεύθερο Τύπο” ο κ. Σταϊκούρας σημειώνει ότι όπως θα φανεί και στο σχέδιο Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή, δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό για το 2020“.

Στον Προϋπολογισμό παραπέμπει και για την υλοποίηση όλων των φοροελαφρύνσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ Επιπρόσθετα ο κ. Σταϊκούρας σημειώνει πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει “σε ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, όπως η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος“.

Ο κ. Σταϊκούρας διαψεύδει τα σενάρια που διακινούνται κυρίως από την αντιπολίτευση για περικοπή της λεγόμενης “13ης σύνταξης”, ενώ δράττεται της ευκαιρίας  να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως “το συγκεκριμένο επίδομα που χορηγήθηκε προεκλογικά, μετράται ως το 1/5 της 13ης σύνταξης και είναι ισόποσο της περικοπής του ΕΚΑΣ ή των αυξήσεων στις εισφορές υπέρ Υγείας στις κύριες και επικουρικές συντάξεις που ο ΣΥΡΙΖΑ με μόνιμο τρόπο τα προηγούμενα χρόνια επέβαλε”.

Τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση επιμένει στην ανάγκη ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των συνταξιούχων και στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης των οικονομικά αδύναμων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας υπογραμμίζει ότι στον πυρήνα της στρατηγικής της κυβέρνησης βρίσκεται η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ζήτημα που ήδη έχει τεθεί τόσο από τον πρωθυπουργό, όσο και από τον ίδιο στις συζητήσεις με τους ηγέτες της ΕΕ και των θεσμών.

Ως προς την επιχειρηματολογία του ΔΝΤ για την αναγκαιότητα μείωσης του αφορολόγητου ορίου, ο Χ. Σταϊκούρας, σημειώνει ότι είναι γνωστή η θέση του ΔΝΤ, υπενθυμίζει ότι “επί ΣΥΡΙΖΑ το αφορολόγητο μειώθηκε ήδη μια φορά”, τονίζει ότι “το ζητούμενο είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων” και προσθέτει ότι “οι πολιτικές υλοποίησης αυτών ανήκουν στην εκάστοτε κυβέρνηση”.

Επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ είναι το αφορολόγητο να διατηρηθεί ενώ παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1000ευρώ για κάθε παιδί, μέχρι και τα 4 τέκνα, διευρύνοντας το υφιστάμενο καθεστώς” είπε ο υπουργός Οικονομικών.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις