Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Σταϊκούρας: «Νομοθετούμε τη μείωση ή το μηδενισμό της προκαταβολής φόρου» (video)

Σταϊκούρας

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε το πρωί του Σαββάτου, 18.07.2020 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με φόντο την παρουσίαση του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» με το οποίο επιδοτούνται για 9 μήνες όλα τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία, όλων όσων επλήγησαν από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», θα υπάρχουν τρεις κατηγορίες δανειοληπτών που θα επιδοτούνται, οι συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι θα απολαμβάνουν και το μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης που θα είναι το 90% για το πρώτο τρίμηνο και θα φθίνει στο 70% για το τρίτο τρίμηνο.

Η δεύτερη κατηγορία θα αφορά δάνεια που έχουν πάνω από 90 ημέρες καθυστέρηση. Εκεί το πρώτο τρίμηνο θα επιδοτείται το 80% της δόσης και θα αφήνει μέχρι το 60% στο τρίτο τρίμηνο.

Στην τρίτη κατηγορία είναι τα καταγγελμένα δάνεια. Να σημειώσουμε πως θα υπάρχουν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια τα οποία θα είναι πιο αυστηρά για την τρίτη κατηγορία.

Ο Σταϊκούρας και η προστασία της πρώτης κατοικίας

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι προστασία α’ κατοικίας δεν υφίσταται από τον Φεβρουάριο του 2019 με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης και σημείωσε:

«Για τους ερχόμενους 9 μήνες από τις αρχές Αυγούστου, ερχόμαστε και κάνουμε ένα πρόγραμμα μέχρι να ολοκληρωθεί ο νόμος και να υλοποιηθεί για το πτωχευτικό δίκαιο, το οποίο και προφανώς όταν ψηφιστεί θα περιλαμβάνει ειδικές και ιδιαίτερες προβλέψεις για τα ευάλωτα και ευαίσθητα ελληνικά νοικοκυριά έτσι ώστε να μην έχουμε εξώσεις».

Ο ίδιος υπογράμμισε ωστόσο πως το τραπεζικό σύστημα, ακριβή εικόνα της περιμέτρου δεν διαθέτει κι έτσι δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια πόσοι καλύπτονται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όμως σύμφωνα με ποσοτικά στοιχεία που παρουσίασε, αποδεικνύεται ότι περιλαμβάνει πολύ περισσότερους σε σχέση με αυτούς που περιελάμβανε η προηγούμενη περίμετρος.

Μιλώντας τώρα για τις διαπραγματεύσεις της χώρας με τους θεσμούς, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται χωρίς ωστόσο να υπάρχουν σοβαρές αλλαγές.

«Μιλάμε για ένα ευρύτερο σχέδιο νόμου που για πρώτη φορά γίνεται στην Ελλάδα και στο οποίο ευελπιστούμε από τις αρχές του 2021 οι πολίτες θα ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν ώστε να δώσουμε δεύτερη ευκαιρία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι άξονες του πτωχευτικού νόμου

Ο ίδιος παρουσίασε τους βασικούς άξονες του νέου πτωχευτικού νόμου και ποιες αλλαγές αυτός θα φέρει, με στόχο όπως υποστήριξε την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών και την δημιουργία ενός διχτυού ασφάλειας, αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση στρατηγικών κακοπληρωτών.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Σταϊκούρας απαντώντας στο αν θα υπάρξει νέα παράταση για την κατάθεση φορολογικών δηλώσεων τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών καλείται να ισορροπήσει μεταξύ κοινωνίας, λογιστών και δημόσιων οικονομικών, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα παράταση εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Απαντώντας τώρα στο ερώτημα γιατί δεν εμφανίζεται έκπτωση 2% για την εφάπαξ καταβολή φόρου σε εκκαθαριστικά σημειώματα, ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε πως πρόκειται για νόμο που ψηφίστηκε μόλις προχθές και άμεσα η κυβέρνηση θα υλοποιήσει.

«Στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο υποβάλαμε υπάρχει και η μείωση ή ο μηδενισμός προκαταβολής φόρου» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ακόμα ο κ. Σταικούρας ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν σκέψεις για επαναφορά της ρύθμισης οφειλών με 120 δόσεις ενώ μιλώντας για ενδεχόμενες μειώσεις φόρων, τόνισε πως αυτές θα επαναξιολογηθούν όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση μετά την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού.

Δείτε όλα όσα είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας

Πηγή: Mega.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις