Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Συνέντευξη στο newsit.gr: Έρχονται τα θαλάσσια αιολικά πάρκα

Συνέντευξη στο newsit.gr: Έρχονται τα θαλάσσια αιολικά πάρκα

Τις νέες προοπτικές παραγωγής ενέργειας από την αξιοποίηση του υδάτινου στοιχείου και την λειτουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων, αναλύει στο newsit.gr και τη Μαίρη Παπακωνσταντίνου, o μηχανικός Αντώνης Πέππας μηχανικός της εταιρείας CEO της ΕΤΜΕ – Πέππας & Συνεργάτες.  

Η εταιρεία του με εξειδικευμένη εμπειρία σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έχει αναπτύξει την τεχνολογία Floatmast, έναν πλωτό σταθμό για ακριβείς μετρήσεις ανεμολογικών και άλλων δεδομένων για θαλάσσια αιολικά πάρκα, με κατοχυρωμένη διεθνή πατέντα.

Όπως τονίζει ο κ. Πέππας, η γαλάζια οικονομία έχει χαρακτηριστεί «κλειδί» στη βιώσιμη ανάπτυξη, γι’ αυτό κι αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθούν σημαντικές επενδύσεις σε θαλάσσια αιολικά πάρκα και πλωτές ανεμογεννήτριες.

Στις άλλες χώρες οι επενδύσεις σε αυτή την κατηγορία έχουν ήδη κερδίσει τη θέση τους στην αγορά, στην Ελλάδα ωστόσο, βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής. Το δρόμο θα «ανοίξει» το σχέδιο νόμου για το πλαίσιο, που θα δώσει τη δυνατότητα αξιοποίησης του πλούσιου αιολικού δυναμικού των ελληνικών θαλασσών.  Στόχος είναι η Ελλάδα να εγκαταστήσει έως το 2030 υπεράκτια πάρκα συνολικής ισχύος 2 GW και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ποιες είναι οι κατάλληλες περιοχές στην Ελλάδα που μπορούν να αναπτυχθούν τα θαλάσσια πάρκα, πώς θα επηρεάσουν τους Έλληνες πολίτες και τον τουρισμό; Κι επίσης ποια είναι τα οφέλη, τα προβλήματα και οι νέες προοπτικές. Τις απαντήσεις δίνει ο κ. Πέππας.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Συνεντεύξεις Τελευταίες ειδήσεις