Οικονομία

Συνεχίζεται η ύφεση στην αγορά αυτοκινήτου

Η μεγάλη κάμψη της αγοράς αυτοκινήτου πλήττει βαρύτατα τις 1.600 εταιρείες επίσημης εισαγωγής και διανομής.

Συνεχίζεται η ύφεση στην αγορά αυτοκινήτου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων μειωμένες ήταν οι ταξινομήσεις καινούργιων αυτοκινήτων τον Ιανουάριο 2010 (-15,1%), που συμπεριλαμβάνει εκτάκτως μεγάλο αριθμό ταξινομήσεων, εξ αναβολής, του περασμένου Δεκεμβρίου.

Από τα συλλεγμένα στοιχεία της αγοράς διαπιστώνεται ότι κατά το περασμένο Ιανουάριο ταξινομήθηκαν 26.585 καινούργια αυτοκίνητα, έναντι 31.310 που είναι ο μέσος όρος των αντίστοιχων μηνών της τετραετίας προ της κρίσης (2004-2007). Πρόκειται για μείωση 15,1 % ή και 20,8 %, αν η σύγκριση γίνει με τον Ιανουάριο του 2008 (33.583 νέες ταξινομήσεις).

Η πιο πάνω κατάσταση στην αγορά αυτοκινήτου παρουσιάζεται καλύτερη από τη πραγματικότητα όπως σημειώνει ο σύνδεσμος γιατί :

– Ο φετινός Ιανουάριος περιελάμβανε ταξινομήσεις αυτοκινήτων που θα πραγματοποιούνταν στο τέλος του 2009, όμως τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας και ο ειδικός ετήσιος φόρος οδήγησαν τους αγοραστές να αναβάλουν την ταξινόμηση για το νέο έτος.

– Κατά τις προηγούμενες εβδομάδες “εξαντλείται” το αγοραστικό ενδιαφέρον εκείνου του περιορισμένου αριθμού ιδιοκτητών παλαιών αυτοκινήτων που υπάχθηκαν στα μέτρα απόσυρσης.

– Οι παραγγελιοληψίες από τις αρχές του έτους είναι μειωμένες κατά 50%. Επιπλέον και δεδομένου ότι οι ταξινομήσεις ακολουθούν λίγες εβδομάδες χρονικά της λήψης των παραγγελιών, ο Φεβρουάριος και Μάρτιος αναμένονται εξαιρετικά “κακοί”, με πτώση που ίσως υπερβεί το 40%.

Η μεγάλη κάμψη της αγοράς αυτοκινήτου πλήττει βαρύτατα τις 1.600 εταιρείες επίσημης εισαγωγής και διανομής, αλλά και τις υπόλοιπες από τις 30.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αυτοκινήτου. Στον ευρύτερο κλάδο αυτοκινήτου απασχολούνται σχεδόν 90.000 εργαζόμενοι, ενώ εισφέρεται περίπου το 2,6% του ΑΕΠ. Παράλληλα, από τη φορολογία του αυτοκινήτου (τέλη κυκλοφορίας, Τέλος Ταξινόμησης και αναλογούν ΦΠΑ) καλύπτεται περίπου το 5% των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σύνδεσμος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Θεοδωρικάκος: Στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ και στη ναυπηγική βιομηχανία – Συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΣ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Παρόντες στη συνάντηση ήταν και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, o υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας και ο Επιτετραμμένος της αμερικανικής Πρεσβείας, Τζος Χακ
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Onex Shipyards & technologies Πάνος Ξενοκώστας, ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικών Νταγκ Μπέργκαμ, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Επιτετραμμένος της αμερικανικής Πρεσβείας, Τζος Χακ