Οικονομία

Συντάξεις: Άγριο τσεκούρι παντού – Κόβονται κύριες, επικουρικές, εφάπαξ και μερίσματα

Μεγάλο μαχαίρι στις νέες κύριες συντάξεις και στις επικουρικές, παλιές και νέες, μειώσεις εφάπαξ, μερίσματος του Δημοσίου και στις νέες συντάξεις χηρείας, είναι μερικές από τις πολύ επώδυνες και οδυνηρές ρυθμίσεις που φέρνει η συμφωνία για την αξιολόγηση.

Μέχρι σήμερα το πρωί είχαν κλείσει όλα τα προαναφερόμενα θέματα με εξαίρεση τις επικουρικές συντάξεις, που αποτελεί και το μεγάλο ¨αγκάθι¨ για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο.

Στο τραπέζι υπάρχουν τρεις προτάσεις. Του ΔΝΤ που ζητά όλο το έλλειμμα του ταμείου ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, να καλυφθεί από περικοπή των επικουρικών, των Ευρωπαίων μελών του κουαρτέτου που δέχονται να αξιοποιηθεί η περιουσία του Δημοσίου και η περικοπή να είναι 500 ως 550 εκατ. Ευρώ και η ελληνική που προβλέπει περικοπές 350 εκατ. Ευρώ, 250 εκατ. Από αύξηση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών και 100 εκατ. Από την αξιοποίηση της περιουσίας του ταμείου.

Αν προκριθεί η λύση του ΔΝΤ οι επικουρικές θα κατακρεουργηθούν κυριολεκτικά και οι απώλειες θα αγγίξουν σχεδόν όλους τους συνταξιούχους που παίρνουν επικουρική, αν επιλεγεί η λύση των Ευρωπαίων, τότε θα γλιτώσουν ελάχιστοι συνταξιούχοι, ενώ με την ελληνική πρόταση προστατεύονται οι επικουρικές οι οποίες μαζί με τις κύριες συντάξεις φτάνουν στα 1.400 ευρώ.

Οι πληροφορίες που δημοσίευσε χθες το newsit.gr η ελληνική πλευρά σε μία προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία είναι διατεθειμένη να κατεβάσει το όριο προστασίας στα 1.200 ευρώ, πράγμα που σημαίνει πως άλλοι 250 ως 300 χιλιάδες. Πέραν των 125.000 των οποίων οι συντάξεις μειώνονται με την ελληνική πρόταση, θα δουν τη σύνταξή τους να κόβεται από 5% ως και 40%.

Οσον αφορά στις κύριες συντάξεις οι πληροφορίες αναφέρουν πως συμφωνήθηκε το ποσοστό αναπλήρωσης για τις νέες συντάξεις να είναι στο 40,7%, που σημαίνει επιπλέον μαχαίρι της τάξης του 10% στις νέες συντάξεις, καθώς και ότι το συνολικό ποσοστό της αναπλήρωσης (περιλαμβάνεται εθνική και αναλογική σύνταξη) θα ξεκινά από 55% για τις πιο υψηλές συντάξεις από 60% που σχεδίαζε η κυβέρνηση.

Οι συντάξεις χηρείας θα υποστούν και αυτές σημαντική περικοπή, ενώ όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, η μείωση δεν θα ισχύσει για τις παλιές, αλλά μόνο για τις νέες συντάξεις.

Σε πολιτικό επίπεδο ο μεγάλος προβληματισμός προέρχεται από τις επικουρικές συντάξεις, αφού αν επικρατήσει το σενάριο του ΔΝΤ ή των Ευρωπαίων, η κυβέρνηση θα έχει πολύ μεγαλύτερη δυσκολία να διαχειριστεί πολιτικά μεγάλες περικοπές για πολύ περισσότερους συνταξιούχους.

Πολύ περισσότερο όταν η εξέλιξη αυτή θα επέλθει ύστερα από την αντίδραση ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, βουλευτών οι οποίοι χρειάζονται πολύ περισσότερο μασάζ για την αποδοχή μεγαλύτερων περικοπών στο ασφαλιστικό και τις συντάξεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Serafin: Ανταγωνιστικότητα, ασφάλεια και άμυνα χωρίς υποχώρηση των ευρωπαϊκών πολιτικών – Οι προτάσεις της Κομισιόν
Ο κ. Serafin επισήμανε ότι ο μακροπρόθεσμος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν έχει να κάνει απλά με νούμερα, αλλά κυρίως και πρωτίστως με πολιτικές και στρατηγικές επιλογές, για το πού θέλουμε και πού πρέπει να επενδύσουμε μαζί
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Έντονες αντιδράσεις εργαζομένων στα ΕΛΤΑ για τα σχέδια αναδιοργάνωσης – «Αρμαγεδδών συρρίκνωσης χωρίς μεταρρυθμιστικό στοιχείο»
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, τα νέα πλάνα δεν αποτελούν καινοτομία, αλλά επανέκδοση του σχεδίου αναδιοργάνωσης που είχε παρουσιαστεί από το Υπερταμείο στα ΕΛΤΑ το 2018
ΓΙΕΝΑΝΤΑ 22
Θεοδωρικάκος: «Επενδύουμε στην παραγωγική Ελλάδα και στην αναγέννηση της ελληνικής περιφέρειας»
Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο Υπουργός έκανε λόγο για ανάγκη ανασυγκρότησης της βιομηχανικής περιοχής στην Φλώρινα και ανακοίνωσε την άμεση συγχρηματοδότηση έργων για τη βελτίωση των εγκαταστάσεών της
Τάκης Θεοδωρικάκος