Οικονομία

Τέλος στις περικοπές μισθών – Τα χειρότερα πέρασαν για την Ελλάδα”

"Δεν πιστεύω ότι χρειάζονται περαιτέρω περικοπές, αυτό που πρέπει να κάνουν είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο" δήλωσε στη Wall Street Journal ο Κ. Ρέγκλιγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, προειδοποιώντας πως χωρίς την αξιολόγηση της τρόικας δεν θα γίνει εκταμίευση των δόσεων.

“Δεν πιστεύω ότι χρειάζονται περαιτέρω περικοπές και πιστεύω ότι η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης έχει κάνει τον κύκλο της, γιατί οι υπερβολικές αυξήσεις στο μοναδιαίο κόστος εργασίας και στους μισθούς που είδαμε ως το 2008 σε σχέση με την παραγωγικότητα έχουν διορθωθεί. Οπότε δεν υπάρχουν πολλά να περιμένουμε από το μέτωπο αυτό” τονίζει ο Κ. Ρέγκλιγκ.

Έχουν περάσει τα χειρότερα

”Έχουν περάσει τα χειρότερα όσον αφορά το βάρος της προσαρμογής. Φυσικά όταν μιλά κανείς με τον μέσο Έλληνα δεν το βλέπει έτσι. Αλλά ως οικονομολόγοι, βλέπουμε τα στοιχεία και διαπιστώνουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής έχει γίνει και τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο” δηλώνει στην Wall Street Journal ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης, στο οποίο είναι αμφίβολο εαν θα συμμετέχει το ΔΝΤ.
”Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, το ΔΝΤ μειώνει σταδιακά την συμμετοχή του. Στο πρώτο ελληνικό πρόγραμμα ήταν στο ένα τρίτο, στο δεύτερο είναι στο ένα δέκατο. Όσον αφορά την τεχνογνωσία, έχετε δίκιο, τα πράγματα έχουν εξελιχθεί περισσότερο. Αλλά κανείς δεν περιμένει ότι μια χώρα που βρίσκεται σε πρόγραμμα θα αλλάξει τις διαδικασίες. Τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν κάποια μέρα στο μέλλον, αλλά όχι στην σημερινή κατάσταση”.

Πρώτα η αξιολόγηση και μετά η δόση

Μετρώντας μία προς μία τις λέξεις του ο Κ. Ρέγκλιγκ απάντησε στην ερώτηση για το πόσο ανησυχεί από τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση της τρόικας.
“Η επόμενη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί, γιατί χωρίς αυτήν δεν θα εισρεύσουν χρήματα και θα προκύψουν προβλήματα. Ξέρω ότι έχει καθυστερήσει μερικές φορές, αλλά υπάρχει η προσδοκία πως πολύ σύντομα θα έρθει η αποστολή και ελπίζω ότι θα ολοκληρωθεί. Υπήρξαν καθυστερήσεις και στο παρελθόν στην Ελλάδα, περισσότερο από άλλες χώρες”.

Διαβάστε επίσης:

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
e-ΕΦΚΑ: Νέο ψηφιακό ασφαλιστικό προφίλ – Διαφάνεια και ταχύτητα στην ασφάλιση
Η κοινωνική ασφάλιση αποκτά πλέον εργαλείο διαφάνειας, ταχύτητας και απλοποίησης διαδικασιών, σηματοδοτώντας ένα ακόμη βήμα προς τον εκσυγχρονισμό και τη νέα ψηφιακή εποχή της ασφάλισης
Κτήριο e-ΕΦΚΑ
Θεοδωρικάκος: Πρωτοφανής έλεγχος στις μακροχρόνιες συμβάσεις – Έμπρακτος σεβασμός στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμενων
Με τις νέες ρυθμίσεις του Υπουργού, οι επιχειρήσεις οφείλουν να υποβάλλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες στοιχεία που τεκμηριώνουν τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις τους καθώς και την εγκριτική απόφαση υπαγωγής
Τάκης Θεοδωρικάκος 1
Μάριο Ντράγκι: Η αδράνεια δεν απειλεί μόνο την ανταγωνιστικότητά μας, αλλά και την κυριαρχία μας
Να «δράσουμε από κοινού και χρειαζόμαστε περισσότερη ταχύτητα», και ανάγκη για «μια διαφορετική πορεία που απαιτεί νέα ταχύτητα, κλίμακα και ένταση», επεσήμανε ο Ντράγκι
Μάριο Ντράγκι 2