Τρίτη, 30 Απρ.
21oC Αθήνα

Τι αλλάζει στην απασχόληση των δικαιούχων σύνταξης γήρατος και αναπηρίας

Τι αλλάζει στην απασχόληση των δικαιούχων σύνταξης γήρατος και αναπηρίας

Αλλαγές στο καθεστώς του απασχολούμενου συνταξιούχου έφερε ο ν. 5078/2023. Συγκεκριμένα, το άρθρο 114 του νέου νόμου  που  αντικατέστησε  το άρθρο 20 του ν. 4387/2016, με ισχύ από 1.1. 2024, προβλέπει ότι όσοι απασχολούνται μετά τη σύνταξη συνεχίζουν να λαμβάνουν το σύνολο της κύριας και επικουρικής τους σύνταξης, χωρίς την περικοπή του 30% που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς.

Κατ΄ εξαίρεση, αναστέλλεται η σύνταξη όσων συνταξιούχων απασχολούνται σε Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί το 62ο έτος ηλικίας τους.

Αντί για την περικοπή στη σύνταξη προβλέπεται ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπερ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος για τους μισθωτούς ανέρχεται σε ποσοστό 10%  επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους,  ενώ για τους μη μισθωτούς  στο 50% της επιλεγείσης ασφαλιστικής κατηγορίας για κύρια σύνταξη ή στο 40% της ασφαλιστικής κατηγορίας για κύρια και επικουρική ασφάλιση αν ασφαλίζονται και στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης. Ανώτατο όριο για την κράτηση αυτή ορίζεται το 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης (5.112 ευρώ).

Σημαντική αλλαγή προέκυψε και στις συντάξεις λόγω αναπηρίας με την κατάργηση του άρθρου 63 του ν.2676/1999, οπότε πλέον οι συντάξεις αυτές καταβάλλονται κανονικά χωρίς να ελέγχεται το ύψος των αποδοχών των συνταξιούχων λόγω αναπηρίας που εργάζονται, καθώς και ο περιστασιακός ή μη χαρακτήρας της εργασίας τους.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται με την εγκύκλιο 1/2024 της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων του e-ΕΦΚΑ, παραμένει ως προϋπόθεση για την απονομή της κύριας σύνταξης λόγω αναπηρίας, σύμφωνα με το άρθρο 26 του ν.4997/2022, η με οποιονδήποτε τρόπο προηγούμενη διακοπή της ασφαλιστέας εργασίας.

Ο χρόνος ασφάλισης που δημιουργείται από την απασχόληση των συνταξιούχων αξιοποιείται για την προσαύξηση της σύνταξης κατόπιν αίτησής τους. Τέλος, οι συνταξιούχοι υποχρεούνται πριν αναλάβουν εργάσια υπακτέα στον e-ΕΦΚΑ να το δηλώσουν στο Φορέα, σε διαφορετική περίπτωση προβλέπεται κύρωση ίση με 12 μηνιαίες κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Η Αναστασία Χίτου είναι δικηγόρος – εργατολόγος

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις