Οικονομία

Το Der Spiegel αποκαλύπτει τα σχέδια της Μέρκελ

Με ένα "Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας" η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στοχεύει στην ενίσχυση της προστασίας της Ευρωζώνης από μελλοντικές κρίσεις.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel (τεύχ. 5/2011) που κυκλοφόρησε την Δευτέρα, η κ. Μέρκελ είναι αποφασισμένη να προωθήσει στενότερη συνεργασία των χωρών-μελών της Ευρωζώνης στους τομείς των συντάξεων, των μισθών και της φορολογίας επιχειρήσεων.

Κατά τη συνάντηση Μέρκελ – Μπαρόζο στο Μέζεμπεργκ την περασμένη Τρίτη, συζητήθηκε το “Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας”, το οποίο “θα μπορούσε να αλλάξει μακροπρόθεσμα τη στατική του ευρωπαϊκού οικοδομήματος”, αναφέρεται χαρακτηριστικά το Spiegel. Η ‘φιλοσοφία’ του Συμφώνου βασίζεται στη μεγαλύτερη αλληλεξάρτηση της δημοσιονομικής, οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να αμβλυνθούν οι μεταξύ τους αποκλίσεις. Επιδίωξη της κ. Μέρκελ είναι να παραμείνει ανοιχτό το “Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας” και στα άλλα κράτη της ΕΕ, και να μην περιοριστεί μόνο στις χώρες της Ευρωζώνης.

Κατά το Spiegel, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί θα παρουσιάσουν το γενικό περίγραμμα του “Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας” στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Παρασκευή 04.02.11, μολονότι το ζήτημα δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα της συνόδου. Αφού ακολουθήσει “άτυπη και εμπιστευτική ανταλλαγή απόψεων των 27 ευρωπαίων ηγετών στη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος”, Γαλλία και η Γερμανία θα επεξεργαστούν στη συνέχεια τις λεπτομέρειες του σχεδίου, το οποίο θα τεθεί στο εαρινό Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ το Μάρτιο.

Σύμφωνα με το Spiegel, για να επιτευχθούν το ταχύτερο δυνατόν οι στόχοι του “Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας” στο φορολογικό, το ασφαλιστικό και το μισθολογικό, οι σύμβουλοι της Μέρκελ προτείνουν “να συμφωνηθούν τα πρώτα μέτρα και να ενταχθούν άμεσα σε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα εφαρμοστεί σε κάθε κράτος εντός 12 μηνών”.

Ως παραδείγματα αναφέρονται η προσαρμογή του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στη δημογραφική εξέλιξη, η υιοθέτηση του ‘φρένου χρέους’ κατά το γερμανικό πρότυπο, η αμοιβαία αναγνώριση των πανεπιστημιακών και επαγγελματικών πτυχίων κρατών της ΕΕ και η δημιουργία ενιαίας βάσης για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Αναφορικά δε με τις κυρώσεις, σε περίπτωση παραβίασης του Συμφώνου, το επιτελείο της Καγκελαρίας δεν φέρεται να τις αποκλείει, αλλά ούτε τις αποσαφηνίζει.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ
Η ολοκλήρωση των έργων αυτών στοχεύει αφενός στην προστασία ανθρώπινων ζωών και περιουσιών και αφετέρου στη βελτίωση της ανθεκτικότητας των υποδομών και του περιβάλλοντος απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα
Ακίνητα
Υδατοκαλλιέργειες: Κατά 10,2% μειώθηκε η παραγωγή το 2024
Η συνολική παραγωγή ανήλθε σε 127.495,1 τόνους συνολικής αξίας 689.461,0 χιλ. ευρώ το 2024, έναντι 141.909,2 τόνων συνολικής αξίας 691.160,2 χιλ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ)
Aerial view of fish farm
Νίκος Ταγαράς: «Εκσυγχρονίζουμε τους κανόνες αδειοδότησης και κατασκευής των κτιρίων»
Τροποποιούνται με την υπουργική απόφαση διατάξεις που αφορούν στην ταξινόμηση των κτιρίων, στην ασφάλεια, στην αντοχή, στα δομικά στοιχεία των κατασκευών καθώς και εγκαταστάσεις ύδρευσης, θέρμανσης και ηλεκτροδότησης
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς