Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Το σχέδιο του Eurogroup για την τροποποίηση του μνημονίου – Η πρόταση της Κομισιόν

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Είναι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία θα ψηφιστεί στο σημερινό Eurogroup για την τροποποίηση των όρων που προβλέπει το 3ο μνημόνιο.

Σύμφωνα με το

Capital

η πρόταση ορίζει όλα όσα “απαιτούνται για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος στο μέλλον” όπως αναφέρεται.

Η πρόταση καταγράφει όλα τα δημοσιονομικά μέτρα του μνημονίου που περιλαμβάνονται στα 140 προαπαιτούμενα όπως και όσα μένει να συμφωνηθούν.

Η επικαιροποίηση

“Θα πρέπει να γίνει επικαιροποίηση του υφιστάμενου προγράμματος, ώστε να αποτυπώνονται οι μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί από τις ελληνικές αρχές μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017. Σε αυτή τη βάση, οι επικαιροποιημένες προβλέψεις θα πρέπει να σκιαγραφούν το φάσμα των πολιτικών που απαιτούνται για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος στο μέλλον, προκειμένου να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε βιώσιμη ανάπτυξη” αναφέρεται στην πρόταση απόφασης του Eurogroup. Και ως εκ τούτου “κρίνεται σκόπιμο να τροποποιηθεί η εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2015/1411 του Συμβουλίου” δηλαδή η απόφαση που οδήγησε στην υπογραφή του 3ου μνημονίου του 2015.

Η ανάγκη προέκυψε, αναφέρεται, από “τις επικαιροποιημένες προβλέψεις των υπηρεσιών της Επιτροπής και τα αποτελέσματα της δεύτερης ανασκόπησης που πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, κατά περίπτωση, με το ΔΝΤ”

Το χρέος και τα πλεονάσματα

“Η Ευρωομάδα της 25ης Μαΐου 2016 συμφώνησε επίσης ότι μετά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος μέχρι τα μέσα του 2018, η Ευρωομάδα προσδοκούσε την εφαρμογή πιθανής δεύτερης δέσμης μέτρων, εφόσον απαιτείται για την επίτευξη των συμφωνημένων κριτηρίων αναφοράς ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους”.

Για τα πλεονάσματα αναφέρει ότι “οι αρχές θα ακολουθήσουν δημοσιονομική πορεία βασισμένη στην επίτευξη στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ το 2017, και 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μεσοπρόθεσμα. Η πορεία των δημοσιονομικών στόχων είναι σύμφωνη με τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς αυτή ανακάμπτει από τη βαθύτερη ύφεσή της στα χρονικά”.

Τα δημοσιονομικά μέτρα

Εξορθολογισμός των κοινωνικών παροχών και την κατάργηση των φορολογικών δαπανών με βάση τις συστάσεις της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για την επανεξέταση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Εξορθολογισμός των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μέσω της διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής του πλαισίου κλειστού προϋπολογισμού και της περικοπή των ανώτατων ορίων αυτόματων επιστροφών (claw-back ceilings).

Επιβολή φόρου στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις τουριστικών καταλυμάτων.

Εξορθολογισμός ορισμένων κινήτρων επιδόσεων και επιδομάτων στον δημόσιο τομέα”.

Για το πακέτο μετά το 2018 αναφέρεται:

i. μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για την περίοδο 2018-2021 με βάση τους συμφωνημένους μεσοπρόθεσμους στόχους, οι οποίοι θα πρέπει να επιτευχθούν χωρίς επιζήμια για την ανάπτυξη μέτρα.

ii μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα αποφέρει καθαρές οικονομίες της τάξης του 1 % του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που πρέπει να εφαρμοστεί και θα αποφέρει καθαρή εξοικονόμηση πόρων της τάξης του 1 % του ΑΕΠ το 2020 και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

iii δέσμη φορολογικών μέτρων φιλικών προς την ανάπτυξη που αντιστοιχούν, σε καθαρούς όρους, στα έσοδα από την μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, που θα περιλαμβάνει:

1) μείωση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της εισφοράς αλληλεγγύης με μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό αντίκτυπο 0,8 % του ΑΕΠ.
2) τη μείωση των συντελεστών φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, με μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό αντίκτυπο 0,1 % του ΑΕΠ,
και 3) μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) με επίπτωση 0,1 % του ΑΕΠ.

iv Στοχοθετημένη δέσμη δαπανών που αντιστοιχούν, σε καθαρούς όρους, στο προϊόν της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, και περιλαμβάνει:

1) αύξηση των δαπανών για στοχοθετημένες κοινωνικές παροχές (επίδομα στέγασης• παροχές για τα παιδιά, σχολικά γεύματα, νηπιακή εκπαίδευση και μέριμνα/προσχολική εκπαίδευση, μείωση της συμμετοχής στην ιατροφαρμακευτική δαπάνη εξαρτώμενη από το εισόδημα του ασφαλισμένου) με επίπτωση 0,7 % του ΑΕΠ,
2) επενδύσεις σε υψηλής ποιότητας δημόσιες υποδομές ύψους 0,15 % του ΑΕΠ, και iii) ενεργητικές πολιτικές στην αγορά εργασίας της τάξης του 0,15 % του ΑΕΠ.

v Τα μέτρα για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων θα εφαρμοστούν το 2019 εάν, με βάση μια προοπτική αξιολόγηση στο πλαίσιο της τελικής αξιολόγησης του προγράμματος, χρειαστεί εμπροσθοβαρής εφαρμογή προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνηθείς ο δημοσιονομικός στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5 % του ΑΕΠ το 2019, χωρίς επιζήμια για την ανάπτυξη μέτρα.

vi Τα επεκτατικά μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2019, υπό την προϋπόθεση αξιολόγησης και συμφωνίας κατά την τελική επανεξέταση του προγράμματος, βάσει διαφανούς διαδικασίας, μαζί με το ποσό που θα είναι διαθέσιμο σύμφωνα με την προβλεπόμενη από τα θεσμικά όργανα υπέρβαση σε σχέση με τους συμφωνηθέντες μεσοπρόθεσμους στόχους, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων αυτών.

Πηγή: Capital
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε