Οικονομία

«Βουτιά» της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου

Κάτω από το 2% υποχώρησε η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε τις αγορές τίτλων, στο πλαίσιο του νέου προγράμματός της αγορών ομολόγων, ύψους 750 δισ. ευρώ.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων διαμορφωνόταν στο 1,93%, σημειώνοντας μεγάλη πτώση 50 μονάδων βάσης. Το κλίμα στην αγορά ενισχύθηκε από την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι δεν θα εφαρμόσει για το νέο πρόγραμμα τους υφιστάμενους περιορισμούς στην αγορά ομολόγων, μία απόφαση που της δίνει σχεδόν απεριόριστη δύναμη πυρός για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου του κορονοϊού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης ότι θα αγοράζει ομόλογα που λήγουν σε ένα διάστημα τουλάχιστον 70 ημερών, ενώ προηγουμένως αγόραζε τίτλους που έληγαν τουλάχιστον σε ένα έτος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις όλων των ομολόγων της Ευρωζώνης, δεδομένου δεν θα εφαρμόζεται πλέον για τις αγορές της ΕΚΤ, στο πλαίσιο του νέου έκτακτου προγράμματός της, το πλαφόν του ενός τρίτου των ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης.

«Το Ευρωσύστημα δεν θα ανεχθεί κανέναν κίνδυνο στην ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής της σε όλες τις επικράτειες της Ευρωζώνης», ανέφερε η ΕΚΤ. Οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας συνάδουν με τη δήλωση της προέδρου της, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι «δεν υπάρχουν όρια» στη δέσμευση της ΕΚΤ, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται αντιμέτωπη με βαθιά ύφεση λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Οι αποδόσεις των διετών ιταλικών ομολόγων σημείωσαν πτώση 13 μονάδων βάσης στο 0,32%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο εβδομάδας, ενώ οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών τίτλων υποχώρησαν 6 μονάδες βάσης στο -0,32%.

Καταργώντας τους περιορισμούς, η ΕΚΤ περιόρισε ουσιαστικά την ανάγκη άλλων ισχυρών μέσων, όπως του προγράμματος Outright Monetary Transactions που είχε σχεδιασθεί από τον προηγούμενο πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, το 2012. Το έκτακτο πρόγραμμα είναι «πιο κατάλληλο για να αντιμετωπίσει το τρέχον σοκ», δήλωσε οικονομολόγος της Berenberg.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Μαίνεται η νέα εμπορική κόντρα ΗΠΑ – Κίνας
Ο ​​Μπέσεντ δήλωσε ότι το Πεκίνο δεν απάντησε σε ερωτήματα των ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση της Κίνας για ελέγχους εξαγωγών σε προϊόντα που περιέχουν ίχνη ορισμένων σπάνιων γαιών
Oι σημαίες ΗΠΑ και Κίνας
Στα αδήλωτα ενοίκια το κλειδί των επόμενων μόνιμων ελαφρύνσεων – Πότε και πώς θα μπορούσε να ανοίξει ο κρυφός φορολογικός θησαυρός των ακινήτων
Η συμπεριφορά των ιδιοκτητών ακινήτων απέναντι στα νέα μέτρα το 2026 θα κρίνει αν και πόσος επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα υπάρξει για επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης θα τρέξουν από το 2027 και έπειτα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ 
 EUROKINISSI
Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ποιοι φορολογούμενοι κινδυνεύουν με επιπλέον φόρο – Ποιες δαπάνες αναγνωρίζονται, οι εξαιρέσεις
Μόνο για το 2023, το συνολικό ποσό επιπλέον φόρου που κλήθηκαν να καταβάλουν οι φορολογούμενοι που δεν «έχτισαν» το αφορολόγητο των δαπανών με αποδείξεις, έφθασε τα 56 εκατ. ευρώ
Money interest rate increase concept, percentage commission credit. Grow up stock risk management. Bank policy price raise. Businessman with coin, calculate high percentage of company profit dividend