Χρηστικά

Ηλεκτρικό ρεύμα: Κατέρρευσε η τιμή του την Κυριακή με 34 ευρώ και έξι ώρες κάτω από το μηδέν

Ρεκόρ χαμηλής τιμής ηλεκτρικού ρεύματος για φέτος σημειώθηκε χθες Κυριακή (21.9.2025) στην αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καθώς υποχώρησε στα 34 ευρώ/MWh. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της πολύ υψηλής παραγωγής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς αιολικά και φωτοβολταϊκά κινήθηκαν σε πολύ υψηλούς ρυθμούς.

Στο σύνολο της ημέρας οι ΑΠΕ κάλυψαν άνω του 70% της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, με τις θερμικές μονάδες και τις εισαγωγές να πέφτουν χαμηλά. Μάλιστα, το μεσημέρι της Κυριακής η ωριαία τιμή έγινε αρνητική για έξι ώρες και έφτασε ως τα -15 ευρώ/MWh. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι εκείνες τις ώρες υπήρχε μεγάλο πλεόνασμα και οι παραγωγοί επί της ουσίας πλήρωναν για να διοχετεύσουν ποσότητες.

Η πτώση των τιμών υπήρξε αισθητή και τις προηγούμενες ημέρες λόγω των υψηλών ανέμων που επικράτησαν στη χώρα μας. Έτσι, από τα επίπεδα των 90 – 100 ευρώ στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, η χονδρική έπεσε χαμηλότερα.

Ο μέσος όρος το Σεπτέμβριο είναι προς το παρόν παραπάνω από τα 73 ευρώ του Αυγούστου, αλλά με πτωτική τάση. Έτσι, εκφράζεται η ελπίδα ότι δεν θα δούμε ανατιμήσεις στα τιμολόγια λιανικής για τον Οκτώβριο και ότι θα παραμείνουν οι μειώσεις 25% που εφάρμοσαν οι προμηθευτές τον τρέχοντα μήνα.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι για σήμερα, Δευτέρα (22.9.2025), η τιμή διαμορφώνεται στα 76 ευρώ, με τις ΑΠΕ να προσφέρουν το 57,2% της ηλεκτροπαραγωγής.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
Στα σκαριά νέα μείωση εισφορών υγείας για τους μισθωτούς – Στο συρτάρι νέα μεταρρύθμιση του συστήματος για τους επαγγελματίες
Άλυτο παραμένει το ζήτημα της μικρής -σε σχέση με τους μισθωτούς- επιβάρυνσης των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών από πλευράς εισφορών υγείας
Yποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ
Γονικές παροχές και δωρεές: Έως το τέλος του χρόνου οι δηλώσεις για την αποφυγή άδικων φόρων
Η ΑΑΔΕ κάνει δεκτά χρηματικά ποσά από δωρεές και γονικές παροχές, με την προϋπόθεση ότι οι δηλώσεις υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους που πραγματοποιήθηκε η δαπάνη για την απόκτηση του περιουσιακού στοιχείου
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
«Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Ράμπες, braille και νέες παρεμβάσεις χωρίς χαρτιά
Στο πλαίσιο της ΚΥΑ, το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με νέες δυνατότητες και απλοποιημένες διαδικασίες, επιτρέποντας ταχύτερη υλοποίηση και καλύτερη κάλυψη των εξατομικευμένων αναγκών των ωφελούμενων
Single wheelchair parked in hospital hallway