Χρηστικά

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Έρχονται νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης επενδύσεων από την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση

«Θραύση» ανάμεσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάνουν τα προγράμματα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για προώθηση των επενδύσεων στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης, την ίδια στιγμή που το ενδιαφέρον των μεγάλων επιχειρήσεων δεν ήταν αντίστοιχο.

Το παραπάνω σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες χρηματοδότησης επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τους ίδιους πόρους της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ).

Όπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο, τα προγράμματα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στις βασικές περιοχές της απολιγνιτοποίησης, Δυτική Μακεδονία, Μεγαλόπολη κ.α. οι αιτήσεις των μικρομεσαίων υπερκαλύπτουν τους στόχους που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο.

Γενικά, με συνολικό προϋπολογισμό που φτάνει το 1,6 δισ. ευρώ οι προσκλήσεις που έχουν εκδοθεί έως τώρα καλύπτουν το 44,44%.

Στην Δυτική Μακεδονία για τις δράσεις ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας κατατέθηκαν αιτήσεις ύψους 22,9 εκατ. ευρώ υπερκαλύπτοντας τον προϋπολογισμό κατά 109,4%, ενώ η δράση ενίσχυσης νέων και υπό ίδρυση επιχειρήσεων, με προϋπολογισμό 45,5 εκατ. ευρώ, προσέλκυσε 62 αιτήσεις ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τον στόχο κατά 329,8%.

Αντίστοιχα, στη Μεγαλόπολη για τη στήριξη των υπό ίδρυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, με προϋπολογισμό 6 εκατ. ευρώ, έχουν κατατεθεί 116 αιτήσεις που αφορούν σε επενδυτικά σχέδια 7,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή με κάλυψη που φτάνει στο 125%.

Οι νέες επενδυτικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις

Ωστόσο, διαφορετική είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά στα προγράμματα που απευθύνονται στις μεγάλες επιχειρήσεις. Στην Δυτική Μακεδονία το πρόγραμμα προϋπολογισμού 52 εκατ. ευρώ δεν καλύφθηκε από τις αιτήσεις, ενώ στη Μεγαλόπολη για το πρόγραμμα ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρήσεων ύψους 22,5 εκατ. ευρώ, κατατέθηκε μόλις 1 αίτηση ύψους 7,5 εκατ. ευρώ.

Τι σημαίνει όμως αυτό για τις επιχειρήσεις και δη τους μικρομεσαίους; Όπως εξηγούν οι αρμόδιοι, για να καλυφθεί το «κενό» της υποκάλυψης των προγραμμάτων θα υπάρξουν νέες προσκλήσεις δράσεων. Μάλιστα, οι μικρομεσαίοι της κάθε περιοχής θα έχουν νέες ευκαιρίες να ενταχθούν στα νέα προγράμματα, αν η ζήτηση για τα προηγούμενα ήταν εξαιρετικά μεγάλη.

Και αυτό διότι, όπως εξηγεί το ΥΠΟΙΚ, εφαρμόζεται ποσόστωση για την διάθεση των πόρων της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ανά περιοχή, έτσι να εξασφαλίζεται πως δεν θα «χάσουν» οι εν λόγω περιοχές αυτούς τους πόρους, αλλά θα τους διατεθούν εκ νέου, υπό τη μορφή άλλων προγραμμάτων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
Ψηφιακό πελατολόγιο: Απεργίες και κινητοποιήσεις από τα συνεργεία αυτοκινήτων
24ωρες απεργίες από συνεργεία, πλυντήρια, πάρκινγκ και ενοικιάσεις οχημάτων, ως απάντηση στο νέο μέτρο της ΑΑΔΕ και στην άρνηση της κυβέρνησης να δώσει μια εύλογη παράταση, προκειμένου να διορθωθούν οι αδικίες
Συνεργείο αυτοκινήτων 3
Προσλήψεις on demand, απασχόληση πάνω από τη μισή μέρα και υψηλότερες καθαρές αμοιβές φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο
Σε τρεις φράσεις θα μπορούσε να συνοψισθεί το νέο εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο παρουσίασε χθες (30.6.2025) η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως. Αυτές...
Group of people, female waitress working at cafe, wearing a protective mask. She is holding a trey with coffee cups 26