Χρηστικά

Μισθώσεις ακίνητης περιουσίας: Μία εβδομάδα έμεινε για την υποβολή των δηλώσεων – Η απόφαση της ΑΑΔΕ

Μέχρι τη Δευτέρα έχουν περιθώριο οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν ακίνητα προκειμένου να υποβάλλουν Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας

Μέχρι τη Δευτέρα (30.6.2025) έχουν περιθώριο οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν ακίνητα προκειμένου να υποβάλλουν Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ μέχρι την ίδια ημερομηνία οι ενοικιαστές θα πρέπει να αποδεχθούν τις συμβάσεις και τυχόν συνιδιοκτήτες να επιβεβαιώσουν τα δηλωθέντα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ορίζει ότι μετά την υποβολή της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, στέλνεται ειδοποίηση σε έναν από τους συνιδιοκτήτες, και δίνεται περιθώριο 30 ημερών για την αποδοχή ή την απόρριψη της δήλωσης. Αν δεν υπάρξει αντίδραση, η αποδοχή θεωρείται σιωπηρή και το αποδεικτικό υποβολής ισχύει για όλους, σύμφωνα με το ertnews.

Κάθε νέα δήλωση μίσθωσης αποστέλλεται αυτόματα και στον μισθωτή για αποδοχή ή απόρριψη μέσω της θυρίδας στο myAADE, email και της εφαρμογής myAADEapp. Και για τον μισθωτή υπάρχει περιθώριο 30 ημερών προκειμένου να απαντήσει. Αν δεν απαντήσει εντός του διαστήματος, η δήλωση θεωρείται σιωπηρά αποδεκτή. Σε περίπτωση απόρριψης, απαιτείται αιτιολόγηση.

Η διαδικασία αφορά όλες τις νέες μισθώσεις που δηλώνονται από τις 2 Ιουνίου και εντεύθεν, ενώ έως τις 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για την αποδοχή παλαιότερων δηλώσεων και για την υποβολή λύσεων μισθώσεων χωρίς πρόστιμο.

Το νέο σύστημα αντικαθιστά το προηγούμενο καθεστώς, όπου οι δηλώσεις μισθώσεων δεν απαιτούσαν ενεργή συμμετοχή του ενοικιαστή. Πλέον, κάθε σύμβαση πρέπει να επιβεβαιώνεται ηλεκτρονικά από όλους τους εμπλεκόμενους, κάτι που βάζει τέλος σε φαινόμενα αυθαίρετης εκμίσθωσης ή αδρανών μισθωτηρίων.

Μέχρι την 30η Ιουνίου δίνεται και η δυνατότητα εκπρόθεσμης λύσης μισθώσεων που έχουν λήξει έως 30 Απριλίου 2025, χωρίς την επιβολή προστίμου 100 ευρώ.

Όλες οι ενέργειες πραγματοποιούνται μέσα από την εφαρμογή Δηλώσεις Μίσθωσης Ακινήτων στην πλατφόρμα myAADE, με είσοδο μέσω TAXISnet (διαδρομή: Εφαρμογές > Φορολογικές Υπηρεσίες > Ακίνητα).

Το ψηφιακό αυτό σύστημα αποτελεί τον προπομπό για την ενεργοποίηση του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ), με στόχο την πλήρη εικόνα του ποιος εκμισθώνει ποιο ακίνητο, υπό ποιους όρους, και με την επιβεβαίωση όλων των εμπλεκομένων. Έτσι, η ΑΑΔΕ φιλοδοξεί να βάλει τέλος σε εικονικά μισθωτήρια, ξεχασμένες συμβάσεις και ανακριβείς δηλώσεις.

Στο μεταξύ, έως τις 15 Ιουλίου, παρέχεται η δυνατότητα διορθώσεων σε ήδη υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις, ειδικά ως προς τη συμπλήρωση του αριθμού μισθωτηρίου (κωδικός 081), χωρίς την επιβολή προστίμου. Η ρύθμιση γίνεται ενόψει και της επιστροφής τον Νοέμβριο ενός ενοικίου πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης έως 800 ευρώ και αφορά περιπτώσεις όπου έχουν υποβληθεί δηλώσεις χωρίς τα πλήρη στοιχεία της μίσθωσης, με αποτέλεσμα να απαιτείται τροποποιητική.

Για όσους δεν προλάβουν έως τα μέσα Ιουλίου, διατηρείται δεύτερο «παράθυρο» ευκαιρίας έως τις 30 Σεπτεμβρίου, επίσης χωρίς κυρώσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
Τέλη κυκλοφορίας 2026: Σήμερα η καταληκτική ημερομηνία – Τι πληρώνουμε μέσω ΑΑΔΕ
Τέλη κυκλοφορίας, δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, δηλώσεις αναδρομικών, τεκμηρίων και αποβιωσάντων περιλαμβάνονται στις φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει να τακτοποιηθούν έως σήμερα στις 11:00 το βράδυ
Traffic jam with a row of cars on a highway during rush hour in the evening after work. red brake lights of stopped cars on the background of wet asphalt with white lanes at sunset
Εξωδικαστικός για χρέη προς δήμους: Έρχεται αίτηση υπαγωγής ακόμη και με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης
Νέα διάταξη στην εκπνοή του 2025 τροποποιεί το πλαίσιο που άνοιξε για να εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό οφειλές προς δήμους και νομικά πρόσωπα δήμων άνω των 10.000 ευρώ
young man holding pen with bills working for calculate business data, taxes, bills payment, Start up counting finance. accounting, statistics, and analytic research concept
ΑΑΔΕ: Υποχρεώσεις εισοδήματος – Πρόστιμο 2.500 ευρώ σε όποιο ευθυνόμενο πρόσωπο δεν εγγραφεί έγκαιρα
Για το έτος 2025, οι υπόχρεοι φορείς πρέπει να προχωρήσουν σε αρχική εγγραφή ή επικαιροποίηση στοιχείων για τα αρχεία εισοδήματος, με την προθεσμία να ξεκινά την Πέμπτη 1/01/2026 και να λήγει την Πέμπτη 15/01/2026
Φωτογραφία: iStock
Χειμερινές εκπτώσεις 2026: Πότε ξεκινούν και τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές
Οι καταναλωτές καλούνται να κάνουν «έξυπνες» αγορές: να συγκρίνουν τιμές σε φυσικά καταστήματα και ηλεκτρονικές πλατφόρμες και, όπου είναι δυνατόν, να έχουν σημειώσει τις τιμές πριν την έναρξη των προσφορών
iStock