Χρηστικά

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: Πώς θα παρακολουθούνται οι δαπάνες για την κατασκευή και συντήρηση των έργων

Μητρώο που θα παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης των δημοσίων έργων από την σκοπιά των δαπανών δημιουργείται με τον νέο νόμο για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, στα πλαίσια του νέου Αναπτυξιακού ΠΔΕ, συστήνεται το Μητρώο Καταγραφής και Παρακολούθησης Δαπανών Συντήρησης και Λειτουργίας των δημοσίων έργων σε ορίζοντα δεκαετίας.

Σκοπός είναι διασφαλίζεται η οικονομική βιωσιμότητα για τους φορείς που αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν ή να λειτουργήσουν δημόσια έργα που περιλαμβάνουν επενδύσεις σε υποδομές.

Έτσι, από την απόφαση ένταξης έργου υποδομής στο ΑΠΔΕ καθώς και η πράξη ολοκλήρωσής της, θα ορίζουν σε ορίζοντα δεκαετίας:

  1. το εκτιμώμενο κόστος συντήρησης του έργου,
  2. τον κύριο του έργου,
  3. τον φορέα που είναι αρμόδιος για τη συντήρηση,
  4. τον προϋπολογισμό συντήρησης κατ’ έτος, και
  5. την πηγή χρηματοδότησης.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία θα ελέγχονται και θα παρακολουθούνται από το ΥΠΟΙΚ μέσω του εν λόγω Μητρώου.

Παράλληλα, σε ετήσια βάση η πορεία εκτέλεσης του ΑΠΔΕ θα παρακολουθείται από Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων (ΓΔΔΕ).

Σύμφωνα με το νόμο, η ΓΔΔΕ θα παρακολουθεί διακριτά την εξέλιξη των πράξεων που έχουν χαρακτηριστεί στρατηγικής σημασίας ή εμβληματικές, τη χρηματοοικονομική πρόοδό τους και διασφαλίζει την ομαλή χρηματοδότησή τους.

Κάθε τρίμηνο, η ΓΔΔΕ διαβιβάζει προς τον αρμόδιο για το ΑΠΔΕ Υπουργό συγκεντρωτικά αριθμητικά δεδομένα σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΑΠΔΕ ανά φορέα χρηματοδότησης και πρόγραμμα ως προς τα έσοδα και ως προς τις δαπάνες.

Τα αριθμητικά δεδομένα δημοσιοποιούνται εντός 10 εργάσιμων ημερών από τη λήξη κάθε τριμήνου μέσω του δικτυακού τόπου του Υπουργείου Οικονομικών.

Επισημαίνεται, πως για την παρακολούθηση της πορείας εκτέλεσης του ΑΠΔΕ, η ΓΔΔΕ δύναται να ζητά αναφορές προόδου υλοποίησης έργων από φορείς χρηματοδότησης, προβλέψεις δαπανών και λοιπά στοιχεία, πέραν όσων τηρούνται στο e-ΠΔΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
Στα 111,6 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία – Απλήρωτοι φόροι 5,7 δισ. στο 8μηνο
Αντίστοιχα και αριθμός των οφειλετών παρουσίασε επίσης σημαντικές διακυμάνσεις: από 3.916.603 οφειλέτες τον Ιούνιο, ο αριθμός αυξήθηκε στους 4.001.794 τον Ιούλιο και στη συνέχεια υποχώρησε στους 3.973.220 τον Αύγουστο
Digital Tax Calculation and Management Concept. E-tax, Income tax, government taxes, financial research, Taxation, tax documents, and savings, report VAT and property tax of business
Άνοιξε η πλατφόρμα για το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» – Τι πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι
Η διαδικασία αφορά τους νέους που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση ένταξης και αποτελεί το επόμενο βήμα για την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση της κύριας κατοικίας τους
Hand holding digital tablet and looking at house efficiency rating. Detail of house efficiency rating on digital tablet screen. Concept of ecological and bio energetic house. Energy class.
ΔΥΠΑ: 183 εργαστήρια συμβουλευτικής τον Νοέμβριο
Όλα τα εργαστήρια πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους εργασιακούς συμβούλους της ΔΥΠΑ και προσφέρουν πρακτικές γνώσεις, εργαλεία και καθοδήγηση για την επαγγελματική εξέλιξη των συμμετεχόντων
Γραφεία