Παρασκευή, 3 Μαΐ
21oC Αθήνα

Ναι! Οι σκύλοι ζηλεύουν!

Ναι! Οι σκύλοι ζηλεύουν!

Αυτό που όλοι γνωρίζουν επιβεβαιώνεται και απο τους επιστήμονες. Έρευνες δείχνουν ότι η ζήλια δεν είναι ανθρώπινο “προνόμιο” αλλα “ταλαιπωρεί”και τους τετράποδους φίλους μας.

Οι ερευνητές βιντεοσκόπησαν 36 σκύλους από 14 διαφορετικές ράτσες, μαζί με τα αφεντικά τους. Τα περισσότερα έδειχναν αδιάφορα, όταν το αφεντικό τους έκανε κάτι άλλο, π.χ. διάβαζε φωναχτά ένα βιβλίο. Όταν όμως το αφεντικό τους έπαιζε με έναν ψεύτικο σκύλο ή ακόμη και με έναν κουβά που είχε πάνω του ζωγραφισμένο έναν σκύλο, τότε η συμπεριφορά των σκυλιών άλλαζε δραματικά. Τα συμπαθή τετράποδα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να του αποσπάσουν την προσοχή από το “ανταγωνιστικό” αντικείμενο, γαυγίζοντας, κουνώντας την ουρά τους, μπαίνοντας ανάμεσα στο αφεντικό τους και στον ψεύτικο σκύλο, σπρώχνοντας τον έναν ή τον άλλο κ.α.

Αρκετοί σκύλοι μάλιστα -το 42%- δάγκωναν την κούκλα – σκύλο, που με το πάτημα ενός κουμπιού γαύγιζε κουνώντας για λίγο την ουρά της και την οποία μάλλον θεωρούσαν ζωντανή.

Οι ερευνητές εκτίμησαν οτι είναι μια πρωτογενής μορφή ζήλιας, ανάλογη αυτής που δείχνουν τα μωρά, τα οποία, όπως έχει δείξει μία προηγούμενη έρευνα, ήδη από την ηλικία των έξι μηνών ζηλεύουν, όταν η μαμά τους στρέφει την προσοχή της σε κάποια μεγάλη κούκλα.

Πάντως δεν πείθονται όλοι οι επιστήμονες ότι αυτό που νιώθουν τα σκυλιά, είναι όντως ζήλια ανθρώπινου τύπου. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η ζήλια δεν είναι ένα απλό, αλλά ένα πολύπλοκο συναίσθημα, που προϋποθέτει περίπλοκες σκέψεις για τον εαυτό και τους άλλους, κάτι που δεν είναι δυνατό για έναν σκύλο.

Άλλοι επιστήμονες όμως αντιτείνουν ότι όχι μόνο η ζήλια είναι τελικά απλή και εν μέρει έμφυτη, άρα όχι παράξενο που τη νιώθουν -εκτός από τα μωρά- και οι σκύλοι, αλλά επιπλέον, όπως έχουν δείξει άλλες έρευνες, οι τετράποδοι φίλοι μας φαίνεται να νιώθουν και άλλα οικεία στους ανθρώπους συναισθήματα, όπως ενοχή.

Διαβάστε
Ποιος είναι ο γηραιότερος άνθρωπος;

Απίστευτη εικόνα! “Ξάσπρισαν” τις σημαίες των ΗΠΑ με… χλωρίνη!

Σπάνια ασθένεια γεμίζει με τρίχωμα το σώμα 5χρονης! (ΦΩΤΟ)

Δείτε τι φτιάχνει αυτός ο καλλιτέχνης με ένα μολύβι! (βίντεο)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε