Πολιτική

Hurriyet: Ο απόφοιτος του Χάρβαρντ Μητσοτάκης έδειξε πως οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ χάνουν έδαφος

Μπορεί για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην θέλει να τον… δει στα μάτια του μετά την επίσκεψη στις ΗΠΑ και την αποθεωτική υποδοχή στο Κογκρέσο, αλλά ο Σεντάτ Εργκίν, πρώην διευθυντής της Hurriyet και κορυφαίος αναλυτής στην Τουρκία, υπογράφει ένα θερμότατο άρθρο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με άρθρο του στη Hurriyet, ο Σεντάτ Εργκίν εκφράζει την άποψη πως η ομιλία και η αποδοχή της οποίας έτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ και στο Κογκρέσο, δείχνουν ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ουάσινγκτον περνάνε κρίση, σε αντίθεση με εκείνες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα.

Ο Τούρκος αρθρογράφος εξηγεί πόσο καλογραμμένη ήταν η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, σημειώνοντας ότι η Κάμαλα Χάρις και η Νάνσι Πελόζι έδειχναν τον θαυμασμό τους στον «απόφοιτο του Χάρβαρντ Μητσοτάκη», συγκρίνοντας ουσιαστικά τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Μπαίνει, δε, στη φιλοσοφία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη σχολιάζοντας ότι έδωσε παραδείγματα από την ελληνική ιστορία κι ενθουσίασε την αμερικανική Γερουσία.

«Υπάρχει μια θεμελιώδης αλήθεια που δείχνει σε όλους αυτή η επίσκεψη. Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ χάνουν συνεχώς έδαφος, μεταξύ άλλων προβλημάτων, όπως η αγορά των S-400 από τη Ρωσία και ως απάντηση οι ΗΠΑ απομάκρυναν την Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35», επισημαίνει ο αρθρογράφος της Hurriyet. 

Και προσθέτει: «Από την άλλη, όταν βλέπουμε το ελληνικό μέτωπο, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ διανύουν μια από τις πιο κοντινές περιόδους της ιστορίας τους, αντιστρόφως ανάλογη με την Τουρκία. Όσο περισσότερο η Τουρκία απομακρύνεται από τις ΗΠΑ, τόσο πλησιάζει η Ελλάδα».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει δε στη συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ για τη στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη. 

«Όπως φαίνεται στην τελευταία συμφωνία για τις βάσεις, η Αθήνα δίνει λευκή επιταγή στις ΗΠΑ για τις στρατιωτικές της απαιτήσεις. Διαθέτει τρεις νέες βάσεις εκτός από τη ναυτική και αεροπορική βάση στο νησί της Κρήτης. Το γεγονός ότι η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει η σημαντικότερη logistics βάση των ΗΠΑ για το μέτωπο των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης είναι μια άλλη εξέλιξη που πρέπει να υπογραμμιστεί», επισημαίνει. 

Τέλος, σχολιάζοντας τη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην αρχή της εβδομάδας «πως δεν υπάρχει πλέον κανένας Μητσοτάκης για μένα» και ότι δε θα συναντιέται πλέον μαζί του, τονίζει ότι «πίσω από αυτή κρύβεται η αντίδρασή του στην ισχυρή κίνηση που έκανε ο Μητσοτάκης κατά της Τουρκίας, κατά την περιοδεία του στην Ουάσιγκτον». 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να στηρίξει την κοινωνία με μέτρα όσο κρατάει η κρίση
«Αν χρειαστεί είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία με εθνικούς πόρους και όπου χρειάζεται να αναλάβουμε και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες» τόνισε ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Λάρισα 18
Κυριάκος Μητσοτάκης: Βρισκόμαστε μόνο στην αρχή ενός πολύ σημαντικού προγράμματος ενίσχυσης της εθνικής αεράμυνας
«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πρέπει να εμπιστεύονται τις Ένοπλες Δυνάμεις σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς στους οποίους ζούμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Άκης Σκέρτσος για συμφωνία με Chevron: Η Ελλάδα δυναμώνει γεωπολιτικά και ενεργειακά
Ο υπουργός Επικρατείας συνδέει τη συμφωνία για τις έρευνες νοτίως της Κρήτης με την ενίσχυση της εθνικής ισχύος και επιτίθεται στα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη στάση τους στη Βουλή
Άκης Σκέρτσος
ΚΚΕ κατά της καμπάνιας του ΥΠΕΘΑ για τη στράτευση γυναικών: «Είμαστε ριζικά αντίθετοι»
Το τμήμα της ΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας κάνει λόγο για επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στους πολέμους και απορρίπτει το κυβερνητικό επιχείρημα περί ενίσχυσης της άμυνας
Γυναίκες στον στρατό 8