Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Ξανά και για πάντα με την Μαρίκα του – Οδύνη και σπαραγμός στο τελευταίο αντίο

Φωτογραφία από Νέα Δημοκρατία
Φωτογραφία από Νέα Δημοκρατία

– Συγγενείς και εκατοντάδες φίλοι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, στα Χανιά, δίπλα στη Μαρίκα
– Συγκλόνισε τη χώρα ο επικήδειος λόγος της Ντόρας Μπακογιάννη – Με δυσκολία έβγαιναν τα λόγια, ξέσπασε σε κλάματα αμέσως μετά
– Οι μαντινάδες για την σύντροφο της ζωής του, για τον “μελλοντικό πρωθυπουργό” Κυριάκο Μητσοτάκη και το αγαπημένο του κρητικό ριζίτικο πάνω από τον τάφο
– Κατά την ώρα της ταφής άνδρες της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών έριξαν ριπές και η κρητική Γη αγκάλιασε τον επίτιμο Πρόεδρο της ΝΔ με την αγαπημένη του κατσούνα
– Δείτε όλα τα συγκλονιστικά βίντεο και της φωτογραφίες από την ταφή

Στην αγκαλιά της κρητικής γης, που τόσο πολύ αγάπησε, αναπαύεται από σήμερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Στο κοιμητήριο του Αργουλιδέ στο Ακρωτήρι, δίπλα στην αγαπημένη του σύζυγο Μαρίκα, βρήκε αιώνια γαλήνη με φόντο τα βουνά της Κρήτης και το γαλάζιο του Κρητικού Πελάγους.

Η ταφή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έγινε μέσα σε κλίμα γενικού πένθους, οδύνης και συγκίνησης, ενώ χιλιάδες κόσμου πέρασε όλη τη νύχτα της Τετάρτης, 31.05.2017, στον ιερό Ναό της Αγίας Μαγδαληνής, με την σορό του επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να μην μένει ούτε λεπτό χωρίς την παρουσία μέλους της οικογένειας. Τα εγγόνια του πρώην πρωθυπουργού ήταν όλο το βράδυ εκεί, ενώ νωρίς το πρωί στην εκκλησία έφτασαν (πρώτα) ο Μανούσος Γρυλλάκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αγαπημένος Μανούσος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, συγκλόνισε χθες ολόκληρη τη χώρα, με μια φωτογραφία, στην οποία φαινόταν μέσα στο C-130 που μετέφερε την σορό του “πατέρα” του στα Χανιά, δίπλα στο φέρετρο. Ήταν η τελευταία φορά που έμειναν οι δυο τους, μόνοι για μερικά λεπτά

Η σημερινή ημέρα ήταν δύσκολη για τους συγγενείς και τους φίλους του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η συναισθηματική φόρτιση και η οδύνη ήταν ολοφάνερη στα πρόσωπα των δικών του ανθρώπων, ωστόσο η πιο συγκλονιστική στιγμή ήταν ο επικήδειος λόγος που εκφώνησε η πρωτότοκη κόρη του, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ήταν πραγματικά συγκλονισμένη, με τα δάκρυα να μην σταματούν να τρέχουν από τα μάτια της.

Ο αποχαιρετισμός πριν την ταφή

Πριν ταφεί στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, με θέα στο Ακρωτήρι, η οικογένεια του και οι συντοπίτες του αποχαιρέτησαν τον πρώην πρωθυπουργό, στη γενέτειρά του, τα Χανιά.

Οι εικόνες ήταν σπαρακτικές, με τα παιδιά και τα εγγόνια του να κοιτούν αμήχανα το φέρετρο, που ήταν καλυμμένο με την ελληνική σημαία και τα μετάλλια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που η Ντόρα Μπακογιάννη εκφώνησε τον επικήδειο λόγο της. Φανερά συγκλονισμένη και δίχως την αυτοσυγκράτηση του αδελφού της, Κυριάκου, η πρωτότοκη κόρη του “ψηλού”, όπως ήταν το προσωνύμιο του πατέρα της προκάλεσε ρίγη συγκίνησης με τα λόγια της. Πολλές φορές, “έσπασε”, ενώ αμέσως μόλις τελείωσε έκατσε σε μία καρέκλα και ξέσπασε σε κλάματα. Σκηνές αρχαίας τραγωδίας…

Δεν χώρεσες ποτέ σε όλα εκείνα που είπαν πως δεν ακούγονται καλά. Σε όλες τις μικρότητες και τους μικρούς τους λίγους στα κρυφα. Δεν χώρεσες. Ήσουν ψηλός βλέπεις και το βλέμμα σου δεν ήξερε παρά να απλώνεται. Δεν χώρεσε και η αγάπη σου για την γη τούτη που σε γέννησε για ένα ολόκληρο τόπο που τον πόνεσες για τον λαό που πίστεψες για έναν – έναν τους ανθρώπους του για την μάνα μας κυρίως, για μας. Δεν χωράς πιο πολύ τώρα εδώ! Δεν χωράς, ψηλέ περήφανε πατέρα μου! Σήκω επάνω! Σήκω επάνω γιατί χρειαζόμαστε λίγο ακόμα όσα να μας βγάλεις πάλι στο ξέφωτο. Σήκω επάνω γιατί άδειασε ο τόπος και θα μείνουν τα βουνά απερπάτητα. Σήκω επάνω γιατί έχουν έρθει φίλοι πολλοί και δεν πάει να τους πω οτι απόθανες. Σήλω επάνω γιατί θα χαράξει και δεν θα σαι“, ήταν τα συγκλονιστικά της λόγια.

Δείτε το βίντεο και διαβάστε εδώ ολόκληρο τον επικήδειο της Ντόρας Μπακογιάννη

Δείτε τις φωτογραφίες της οδύνης

Η ταφή

Αμέσως μετά, στον χώρο του κοιμητηρίου μπήκαν μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη, τα μέλη του κλήρου της Εκκλησίας της Κρήτης, με επικεφαλής τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, στενοί συνεργάτες και φίλοι της οικογένειας, πολιτικά πρόσωπα και εκπρόσωποι των αρχών, ενώ πολλοί πολίτες βρισκόταν σε κοντινά σημεία.

Στο κοιμητήριο τελέστηκε τρισάγιο, ενώ με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτισαν τον πατέρα τους τα παιδιά του, Κυριάκος, Ντόρα, Αλεξάνδρα και Κατερίνα, καθώς και τα εγγόνια του.

Την ώρα που η γη της Κρήτης δεχόταν για πάντα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στρατιωτικά αγήματα και των τριών όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό τους ήχους της μπάντας του Ναυτικού, απέδιδαν τιμές.

Κατά την ώρα της ταφής άνδρες της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών έριξαν ριπές. Δείτε το βίντεο

Ριζίτικα και μαντινάδες για τη Μαρίκα και τον Κυριάκο

Ριζίτες με πένθιμη ενδυμασία, τραγουδούσαν το αγαπημένο του ριζίτικο τραγούδι, “σε ψηλό βουνό”, ενός από τους πλέον αντιπροσωπευτικούς λυράρηδες της Κρήτης, του Κώστα Μουντάκη. Το συγκεκριμένο ριζίτικο είχε επιλέξει και η Ντόρα Μπακογιάννη για να αποχαιρετίσει τον πατέρα της την ημέρα του θανάτου του, με ανάρτησή της στο Facebook.

Στη συνέχεια τραγούδησαν και το ριζίτικο «ο αετός και αν πληγωθεί», ενώ αμέσως μετά με μαντινάδες και κρητική λύρα είπαν το τελευταίο αντίο στον εκλιπόντα οι κρητικοί καλλιτέχνες Μανώλης Κονταρός και Νίκος Ζωιδάκης.

Αχ καινούριο σπίτι έφτιαξες στ’ Αργουλιδέ τα μέρη,
στ’ Αργουλιδέ τα μέρη,
μάλλον θα σ’ αναζήτηξε το εδικό σου ταίρι,
Οι φίλοι σ’ αποχαιρετούν, οι φίλοι σ’ αποχαιρετούν κι η οικογένειά σου,
ώπα δίπλα εις τη Μαρίκα σου, απ’ ούχες στην καρδιά σου
, η αφιερωμένη στη Μαρίκα Μητσοτάκη μαντινάδα…

Όφου πριν να σε κατεβάσουνε στο νέο σπιτικό σου,
στο νέο σπιτικό σου σου τάζουμε πρωθυπουργό, να κάνουμε το γιο σου
“, η μαντινάδα για τον γιο του, Κυριάκο.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο

Η αγαπημένη του κατσούνα στο φέρετρο και το τελευταίο αντίο…

Πάνω στο φέρετρο, ένα από τα εγγόνια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη άφησε μια κρητική κατσούνα, ενώ οι παριστάμενοι τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο.

Δείτε το βίντεο

Την ελληνική σημαία με την οποία ήταν σκεπασμένο το φέρετρο παρέδωσε στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, αξιωματικός του στρατού, ενώ τα παράσημα του εκλιπόντα παραδόθηκαν στην κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη.

Φωνάζοντας «αθάνατος» και πετώντας λουλούδια στον τάφο, οι παριστάμενοι αποχαιρέτισαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Η σορός του μεταφέρθηκε στο κοιμητήριο από τον ναό της Αγίας Μαγδαληνής, όπου και είχε εκτεθεί από το βράδυ της Τετάρτης σε λαϊκό προσκύνημα.

Το φέρετρο τοποθετήθηκε πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου και μέσω των οδών Σκρά και Ακρωτηρίου κατευθύνθηκε με τιμητική πομπή στρατιωτικού αγήματος και βρακοφόρων προς το κοιμητήριο.

Σε πολλά σημεία της διαδρομής υπήρχαν πολίτες που χειροκροτούσαν, φωνάζοντας «αθάνατος» και το όνομα του εκλιπόντος.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε