Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Μπαράκ Ομπάμα: Καρέ – καρέ η άφιξη στην Αθήνα [pics, vids]

Μπαράκ Ομπάμα: Καρέ – καρέ η άφιξη στην Αθήνα [pics, vids]

Ντυμένος στην… τρίχα, με ένα μειδίαμα στο πρόσωπο και σχεδόν… χοροπηδώντας (μάλλον βιαζόταν να πάει στο ξενοδοχείο μετά από σχεδόν 10 ώρες στο αεροπλάνο) ο Μπαράκ Ομπάμα έφτασε λίγο πριν από 10:50 στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” για την πρώτη (και τελευταία ως πρόεδρος τουλάχιστον) επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Το κόκκινο χαλί είχε στρωθεί από νωρίς. Στο αεροδρόμιο είχε φτάσει πριν από τις 10:00 και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Εκείνος επέλεξε να φορέσει κόκκινη γραβάτα. Και έκανε… αντίθεση με τη μπλε που φορούσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το Air Force One μπήκε στο FIR Αθηνών περίπου στις 10:12 και στις 10:32 το αεροπλάνο του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών εμφανίστηκε στον αττικό ουρανό. Το άγημα που θα τον υποδεχόταν ήταν στη θέση του (δεξιά και όχι αριστερά όπως είθισται, κατ’ εντολή των Αμερικανών που θέλουν τα αγήματα στα δεξιά του προέδρου), οι ελεύθεροι σκοπευτές είχαν από νωρίς πάρει θέση και ενώ στην πίστα ήταν και το «κτήνος», η θωρακισμένη λιμουζίνα (που θα μπορούσαν να τη λένε και… Κιτ) του προέδρου των ΗΠΑ.

Το κόκκινο χαλί που είχε στρωθεί για την υποδοχή του προέδρου Ομπάμα σχημάτιζε στην άκρη μία μικρή γωνία, επειδή το προεδρικό αεροσκάφος ακινητοποιήθηκε τελικά ένα μέτρο πιο πέρα από το σημείο που είχε αρχικά υπολογιστεί.

Ο Μπαράκ Ομπάμα με ένα μειδίαμα στα χείλη κατέβηκε σχεδόν… χοροπηδώντας τις σκάλες του Air Force One, χαιρέτισε τον Πάνο Καμμένο, παρέμεινε για λίγο στη πίστα του αεροδρομίου, συνομιλώντας εκτός από τον υπουργό Άμυνας και με αξιωματούχους των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και στελέχη της Αμερικανικής Πρεσβείας, το άγημα. 

Αφού χαιρέτησε χαμογελαστός τους Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν από απόσταση και κατευθύνθηκε στη λιμουζίνα του. Δίπλα του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού. Σημειώνεται πως υπάρχουν υπάρχουν περισσότερα από δύο τέτοιου τύπου αυτοκίνητα ώστε να μην μπορεί να γίνεται αντιληπτό σε ποιο επιβαίνει ο πρόεδρος κατά τις μετακινήσεις του.

Το «κτήνος» έφυγε και κατευθύνθηκε στον Αστέρα Βουλιαγμένης, όπου θα μείνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη μια μέρα και τις… μερικές ώρες που θα μείνει στην Αθήνα.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια στο έδαφος και στον αέρα. Η πρόσβαση στο αεροδρόμιο λίγο πριν από την άφιξη Ομπάμα και κατά την αποχώρηση της προεδρικής αυτοκινητοπομπής ήταν κλειστή. Σε όλο τον χώρο του αεροδρομίου την κύρια ευθύνη για τα μέτρα ασφαλείας την είχαν Αμερικανοί και υπήρχαν παντού ελεύθεροι σκοπευτές και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν την άφιξη του Αμερικανού προέδρου πέρασαν τουλάχιστον από τρεις διαφορετικούς ελέγχους για να φθάσουν στον χώρο όπου είχε προβλεφθεί.

Στην έξοδο του αεροδρομίου και στη διαδρομή μέχρι την αρχή της Αττικής Οδού στις δύο πλευρές του δρόμου υπήρχαν παρατεταγμένοι άνδρες της Αστυνομίας. Η κυκλοφορία από το αεροδρόμιο προς την Αττική Οδό είχε διακοπεί για αρκετή ώρα, ενώ στη συνέχεια έκλεισε για λίγο και η οδός Βάρης – Κορωπίου.

ΚΑΡΕ ΚΑΡΕ Η ΑΦΙΞΗ ΟΜΠΑΜΑ

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτογραφίες: newsit.gr, Reuters, Eurokinissi

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε