Σάββατο, 18 Μαΐ
25oC Αθήνα

Συναγερμός στην κυβέρνηση για τις ψηφοφορίες για Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και πλειστηριασμούς

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI

Ενώπιος ενωπίω θα τεθεί τα επόμενα 24ωρα η κυβέρνηση με τις Κ.Ο. Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ εν όψει των ψηφοφοριών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και τους πλειστηριασμούς. Αισιοδοξία Σαμαρά Βενιζέλου ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει απώλειες, τεταμένο το κλίμα στους γαλάζιους βουλευτές, κρίσιμη σύσκεψη στις 2 το μεσημέρι και στο ΠΑΣΟΚ.

Τους τελευταίους σκοπέλους πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων αγωνιά να αποφύγει η κυβέρνηση, που παραμένει σε καθεστώς αυξημένης επιφυλακής εν όψει της ψηφοφορίας αύριο Παρασκευή για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και το Σάββατο για τους πλειστηριασμούς. Αναφορικά με την πρώτη χρονικά ψηφοφορία, αυτή για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι μετά την εξαντλητική διαβούλευση και τις βελτιώσεις, που έχουν επέλθει, το νομοσχέδιο θα εγκριθεί χωρίς διαρροές.

Ο κίνδυνος διαρροών κατά τις κρίσιμες ψηφοφορίες τρομοκρατεί το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη που δεν επιθυμούν επ ουδενί να συρρικνωθεί και άλλο η εύθραυση πλειοψηφία των 154 βουλευτών

Ωστόσο, οι επιτελείς σε Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη επαγρυπνούν καθώς τουλάχιστον δύο βουλευτές, ο Βύρων Πολύδωρας από τη Νέα Δημοκρατία και ο Νίκος Σηφουνάκης από το ΠΑΣΟΚ, που είχαν δημοσιοποιήσει εξ αρχής τις σοβαρές ενστάσεις τους δεν έχουν ακόμη δώσει το “πράσινο φως”. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν, πάντως, ότι η διάταξη που προβλέπει μικρότερη συνεισφορά στο σκέλος του ΦΑΠ για τα διατηρητέα πάνω από 100 τ.μ. είναι ικανή να άρει τις επιφυλάξεις του πράσινου βουλευτή.

Ανάλογο είναι το κλίμα, που επικρατεί και στο μέτωπο των πλειστηριασμών, οι οποίοι ως αυτοτελές άρθρο εισάγονται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το προσεχές Σάββατο. Οι ανακοινώσεις Χατζηδάκη για το όριο του ακατάσχετου στις 200.000 ευρώ και το κριτήριο εισοδήματος στις 35.000 ευρώ, προιόν αλλεπάλληλων διαβουλεύσεων μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου μπορεί να καθησύχασε εν μέρει τους βουλευτές της Συμπολίτευσης, ποιυ φοβούνταν τα χειρότερα, δεν κατόρθωσε, πάντως, να ικανοποιήσει το σύνολο των γαλάζιων και πράσινων βουλευτών.

Το στίγμα εδόθη κατά τη χθεσινή διπλή “αναμέτρηση” του Υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, με τους γαλάζιους βουλευτές στη Βουλή, όπου δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης. Συγκεκριμένα, το “χορό της κριτικής” έσυραν οι Ιορδάνης Τζαμτζής, Νικήτας Κακλαμάνης και Σοφία Βούλτεψη, που ζήτησαν ακόμη πιο βελτιωμένες ρυθμίσεις, εφ όσον – όπως είπαν η κυβέρνηση δε νομοθετεί υπό την πίεση της τρόικας – επιμένοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και τυχόν εσφαλμένοι χειρισμοί θα οδηγούσαν σε κοινωνική έκρηξη.

Κατ αρχήν θετικοί εμφανίζονται οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στα όσα ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, οι οποίοι, πάντως, επιφυλάσσονται να μελετήσουν προσεκτικότερα τις διατάξεις του συγκεκριμένου άρθρου στο σημερινό ΚΤΕ Ανάπτυξης του κόμματος, που θα συνεδριάσει συνεδριάσει σε διευρυμένη σύνθεση στις 2 μετά το μεσημέρι στη Βουλή. Άπαντες εμφανίζονται ικανοποιημένοι από το όριο του ακατάσχετου, ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι για να καλυφθεί ένας οφειλέτης πρέπει να πληροί το συνδυασμό των κριτηρίων, που έχει προβλέψει το Υπουργείο Ανάπτυξης, δηλαδή το όριο του ακατάσχετου, το κριτήριο εισοδήματος, τις τραπεζικές καταθέσεις και το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας. Βουλευτές του κόμματος δεν αποκλείουν, μάλιστα, να επέλθουν και νέες βελτιώσεις αν και τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά.

Διαβάστε επίσης
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε