Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Τα ξένα ΜΜΕ για τις εκλογές – Όλα μιλάνε για “τεστ”

Μεγάλη η κάλυψη από τα ξένα ΜΜΕ των ελληνικών τοπικών εκλογών. Σε όλα τα δημοσιεύματα κυριαρχούν οι λέξεις “τεστ”, “εθνικές εκλογές” και “χρεοκοπία”.

Για “κρίσιμο τεστ των μέτρων λιτότητας και της κυβέρνησης” μιλά η Washington Post, αναφέροντας ότι ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για πρόωρες εκλογές αν η κυβέρνηση χάσει την στήριξη των πολιτών.

 

Όπως λέει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν διεξάγει προεκλογική εκστρατεία κατά των μετρων που προκύπτουν από το δάνειο από ΔΝΤ και ΕΕ, πράγμα που “πιέζει τον πρωθυπουργό” ο οποίος – όπως αναφέρεται – “έχει αντιμετωπίσει μήνες απεργιών και διαδηλώσεων, καθώς η ύφεση που βαθαίνει έχει προκαλέσει άυξηση της ανεργίας και κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων”. “Το εκλογικό στοίχημα του Παπανδρέου έχει στείλει το κόστος δανεισμού στα ύψη” προσθέτει η εφημερίδα.

“Οι Έλληνες ψηφίζουν εν μέσω απειλών από τον πρωθυπουργό της χώρα ότι θα διαλύσει το κοινοβούλιο, αν η κυβέρνηση χάσει τη λαϊκή υποστήριξη”, αναφέρει το Al Jazeera, που προσθέτει ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει δεχτεί σφοδρή κριτική για το δίλημμα που έθεσε. “Εθνικές εκλογές αυτή τη στιγμή θα είναι καταστροφή για την οικονομία” δηλώνει στο κανάλι ο πολιτικός αναλυτής Ηλίας Νικολακόπουλος.

“Εκλογές – τεστ για τον πρωθυπουργό” είναι ο τίτλος του BBC, που αναφέρει ότι οι εκλογές αυτές έχουν γίνει “δημοψήφισμα” για την κυβέρνηση από τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθως και ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει προειδοποιήσει με βουλευτικές εκλογές.Προσθέτει ότι αναλυτές εκτιμούν πως η πολιτική αστάθεια που θα προκύψει θα απειλήσει το πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας και θα φέρει κοντά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο ανταποκριτής του BBC, γνωστός μας πια Malcolm Brabant στην υποψηφιότητα Δημαρά, για την οποία αναφέρει ότι αναμένεται να κερδίσει τον επίσημο υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ στην Αττική.

“Ο Παπανδρέου ετοιμάζεται να γυρίσει η λιτότητα μπούμερανγκ” είναι ο τίτλος του Bloomberg, το οποίο αναφέρει ότι οι σημερινές εκλογές έχουν αναδειχθεί σε “τεστ για την υποστήριξη στην κυβέρνησή του” ενώ παλεύει με το έλλειμμα και το χρέος.Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στα σκληρά μέτρα και το γεγονός πως τα γκάλοπ δείχουν έντονη δυσαρέσκεια του κόσμου προς αυτά. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην πορεία του spread και στην υποψηφιότητα του Γ. Δημαρά που ψήφισε κατά του μνημονίου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε