Πολιτική

Αφορολόγητο, συντάξεις και δημοσιονομικό κενό – Μέτρα 3,6 δισ. ζητά το ΔΝΤ

- “Κανένα επεισόδιο χθες το βράδυ” τονίζει ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στην εκπομπή “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου
- Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για δημοσιονομικό και αντιμέτρα
- Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών: Κοντά σε λύση Ελλάδα και Θεσμοί

Σε καλό δρόμο είναι οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – θεσμών, μετά και τη σημερινή συνάντηση που διήρκησε περίπου τρεις ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου στο Epsilon, υπάρχει συμφωνία για μείωση αφορολόγητου από το 2019 και συντάξεων από το 2020, ενώ θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για δημοσιονομικό και αντιμέτρα.

 

 

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε πως έγινε μια πρώτη συζήτηση επί των ελληνικών προτάσεων για τα μέτρα-αντίμετρα που θα νομοθετηθούν και πρόσθεσε ότι οι θεσμοί θεωρούν πως μερικά από αυτά είναι σε «πολύ καλό δρόμο», σε μερικά χρειάζονται κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ σε ορισμένα εκφράζουν διαφωνίες. Το θέμα έχει παραπεμφθεί στα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου να υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων.
Ο ίδιος παράγοντας χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018- 2019, λέγοντας ότι το ΔΝΤ δεν έχει ενσωματώσει στην έκθεση που δημοσιοποίησε με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του, τα δημοσιονομικά στοιχεία μετά τον Νοέμβριο (σ.σ. π.χ. υπεραπόδοση εσόδων).

Τα νέα στοιχεία θα συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο και θα επανέλθουν σε υπουργικό επίπεδο στο τέλος της εβδομάδας.

 

Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών: Κοντά σε λύση Ελλάδα και Θεσμοί

 

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αγγλόφωνη τηλεόραση της Deutsche Welle το βράδυ της Τετάρτης Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Γενς Σπαν, επανέλαβε την πρόσφατη εκτίμησή του ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση υλοποίησε περισσότερες μεταρρυθμίσεις από κάθε προηγούμενη. Όπως πρόσθεσε, απομένει να κάνει ακόμη «κάτι λίγο». Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις Θεσμών και Ελλάδας το ζητούμενο «αυτή τη στιγμή είναι ότι ο καθένας θα πρέπει να μετακινηθεί λίγο από τις θέσεις του και τότε θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό».

Το ζήτημα της τρέχουσας αξιολόγησης δεν ήταν το μόνο θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο των ερωτήσεων του δημοσιογράφου της DW Μισέλ Φρίντμαν. Προηγουμένως ο παρουσιαστής είχε καταλογίσει στη γερμανική κυβέρνηση ότι αναφορικά με τα κριτήρια σταθερότητας της ΕΕ εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ενώ επιμένει η Ελλάδα να τηρεί τα κριτήρια, το ίδιο δεν ισχύ για τη Γερμανία καθώς και για άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα το ποσοστό του εξαγωγικού πλεονάσματος της Γερμανίας ανήλθε το 2016 στο 8%, ενώ η ΕΕ θέτει το όριο στο 6%. Στη δε περίπτωση των προϋπολογισμών της Γαλλίας και της Ιταλίας η Κομισιόν, με γερμανική στήριξη, επιτρέπει για πολλοστή φορά δημοσιονομικά ελλείμματα πέραν του 3%. Άλλωστε, σημείωσε ο Μισέλ Φρίντμαν, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία είναι πολύ πιο επικίνδυνες για τη σταθερότητα της ΕΕ απ’ ό,τι η Ελλάδα.

Αναφορικά με τη μείωση του υπέρογκου γερμανικού πλεονάσματος στις εμπορικές συναλλαγές ο Γενς Σπαν υποστήριξε ότι ήδη έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα μισθοί και συντάξεις, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια ολιγωρία στις δημόσιες επενδύσεις. Σε ό,τι αφορά την κατηγορία για γερμανική συναίνεση ως προς τιε παρεκκλίσεις από τα κριτήρια σταθερότητας ο κ. Σπαν τόνισε ότι στην πραγματικότητα η γερμανική κυβέρνηση δεν θα ήθελε η Κομισιόν να προσεγγίζει «πολιτικά» το όλο θέμα αλλά «αντικειμενικά», βασιζόμενη σε «στοιχεία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας: Η Παναγιά οδηγεί το έθνος μας στους αγώνες για ελευθερία και προκοπή
«Να εκφράσω την ελπίδα μου, μια ελπίδα που πηγάζει εδώ από την Εκατονταπυλιανή της Πάρου, ώστε η αντιμετώπιση μιας ακόμη πύρινης δοκιμασίας, αυτού του Αυγούστου, να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας στην θεία λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής, στην Πάρο, Παρασκευή 15 Αυγούστου 2025. 
(ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ 1
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μέρα του Δεκαπενταύγουστου είναι αφιερωμένη σε όσους μας κρατούν ασφαλείς
«Σήμερα δεν είναι μέρα για πολιτικές δηλώσεις - Εγώ αυτό το οποίο εύχομαι είναι να μπορούμε να βρίσκουμε πάντα την δύναμη εκείνη, να πορευόμαστε πρώτα και πάνω από όλα με ενότητα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι 34
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα μετά τις καταστροφικές φωτιές – «Αντιπολιτευτικό μένος» βλέπει το Μαξίμου
Η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργούν Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, αναζητούν τα αίτια εκδήλωσης πυρκαγιών
Καμένο σπίτι στην Αχαΐα
Παύλος Μαρινάκης για φωτιές: 10 ψέματα της αντιπολίτευσης – Απαντήσεις στους πολίτες
«Δυστυχώς, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν τις τραγικές στιγμές αγωνίας των πολιτών, ως ευκαιρία για να ξεδιπλώσουν το αντιπολιτευτικό τους μένος»
Ο Παύλος Μαρινάκης 7
Κεφαλογιάννης κατά Πελετίδη για τις φωτιές στην Πάτρα: Ζητούσε 112 και μετά προέτρεπε τους πολίτες να μην εφαρμόζουν τις εντολές
«Ο Δήμος Πατρέων στάθηκε κατώτερος των περιστάσεων σε όλα τα επίπεδα - Άκουσα τον Δήμαρχο κ. Πελετίδη να ενθαρρύνει τους πολίτες να μην εφαρμόσουν τις οδηγίες του 112»
Καμένα αυτοκίνητα στην Πάτρα 221