Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Τζανακόπουλος και Ρήγας “αδειάζουν” Φίλη: Δεν είναι ώρα για πολιτικά ανοίγματα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τα όσα είπε ο Νίκος Φίλης στην ομιλία του ήταν, αναμφίβολα, ένα από τα σημαντικότερα θέματα στα “πηγαδάκια” που στήθηκαν στο περιθώριο της δεύτερης μέρας των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο γραμματέας της Κ.Ε. Παναγιώτης Ρήγας, εμμέσως πλην σαφώς, του απάντησαν στα περί ανοίγματος προς το ΠΑΣΟΚ.

“Δεν είναι ώρα για να ανοίξουμε συζήτηση για συμμαχίες” ήταν η “απάντηση” του γραμματέα της Κεντρικής Επίτροπής του κόμματος, ενώ ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, στάθηκε στις κοινωνικές συμμαχίες που πρέπει να ανοικοδομήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «είναι άστοχο και άκαιρο να στρέφουμε διαρκώς τη συζήτηση στο πολιτικό επίπεδο και στα πολιτικά ανοίγματα που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν θα κριθεί τόσο από τη συμφωνία, όσο από τι θα μπορέσει να κάνει πέραν αυτής. Στάθηκε μάλιστα σε συγκεκριμένα σημεία που κατά τη γνώμη του έχουν περισσότερη σημασία. Για εμάς, είπε, ο σημαντικότερος δείκτης είναι αυτός του μεριδίου μισθών προς το ΑΕΠ και αν καταφέρουμε να αντιστρέψουμε την πτωτική του τάση. Είναι σημάδια μείωσης των ανισοτήτων και άρα ο βασικός δείκτης των επιδόσεων της κυβέρνησης.

Κατά δεύτερον, συνέχισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημαντικό είναι το κοινωνικό κράτος, το προσφυγικό, οι δημοκρατικές ελευθερίες και η στρατηγική της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς. «Στη βάση αυτών των κρίσιμων πυλώνων πρέπει να ανοικοδομήσουμε τις κοινωνικές μας συμμαχίες και γι’ αυτό είναι άστοχο και άκαιρο να στρέφουμε διαρκώς τη συζήτηση στο πολιτικό επίπεδο και στα πολιτικά ανοίγματα που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως αυτή τη στιγμή παρατηρούνται δειλά βήματα αμφισβήτησης του κυρίαρχου ευρωπαϊκού μοντέλου και των κυρίαρχων πολιτικών από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, σημειώνοντας πως τέτοιες τάσεις δεν βλέπουμε στην Ελλάδα.

Ως απάντηση στον Νίκο Φίλη που ζήτησε άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ, ερμηνεύεται και η δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου πως «μας ενδιαφέρουν τα πολιτικά ανοίγματα, όμως αυτά πρέπει να έχουν και έρεισμα στην πραγματικότητα και αυτή η στιγμή το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται διατεθειμένο να ακολουθήσει την τάση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας».

Και συνέχισε λέγοντας πως υπάρχει, εξάλλου, ένα αντισυστημικό ρεύμα και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, το οποίο ο ΣΥΡΖΙΑ είχε καταφέρει να το εκφράσει. «Το μεγάλο ερώτημα της εποχής είναι τι είδους πρόσημο θα έχει αυτή η αμφισβήτηση, αν το ρεύμα αυτό θα πάρει προοδευτικό ή ακροδεξιό πρόσημο. Και τα ανοίγματα στο ΠΑΣΟΚ δεν ευνοούν αυτή ν στρατηγική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει την αμφισβήτηση και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», κατέληξε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε