Πολιτική

Α. Σαμαράς: Αποστάσεις από τις διερευνητικές – «Μόνο με αποτροπή αντιμετωπίζεις την Τουρκία»

Σε συνέντευξή του, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, παίρνει αποστάσεις από την πολιτική Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά και τάσσεται κατά των διερευνητικών που ξεκινούν τη Δευτέρα.

Μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Αντώνης Σαμαράς επαναλαμβάνει την παλαιότερη φράση του ότι «με πειρατές δεν κάνεις διάλογο ή όπως την επαναδιατυπώνει «τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις» και προσθέτει ότι μόνο η αποτροπή αντιμετωπίζει την Τουρκία. Εμμένει στην πάγια θέση του κατά της παραπομπής στην Χάγη. Είναι κατηγορηματικός καθώς όπως σημειώνει, με την σύνταξη συνυποσχετικού για παραπομπή στην Χάγη «θα παραιτηθούμε μόνοι μας από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το διεθνές δίκαιο», υποστηρίζοντας ότι δεν μπορείς να υπογράψεις συνυποσχετικό με την Τουρκία που δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας.

Επιπλέον αναφέρει ότι η έναρξη του διαλόγου ακυρώνει την προοπτική ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία αναφέροντας: «Η έναρξη των διερευνητικών επαφών ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η διεθνής κοινότητα δεν τιμωρεί μία χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται».

Ο κ. Σαμαράς λέει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε πραγματικές συμφωνίες με πραγματικούς συμμάχους όπως με την Γαλλία με την οποία εκκρεμεί αμυντική συμφωνία.

ΣΥΡΙΖΑ:«Ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπό την ομηρία του κ. Σαμαρά»

«Ο κ. Σαμαράς με τη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής αποκαλύπτει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας πρωθυπουργός υπό κηδεμονία», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση υπό τον τίτλο «ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπό την ομηρία του κ. Σαμαρά», η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «τη μια ο κ. Σαμαράς τον αναγκάζει να κωλυσιεργεί σε σχέση με την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία εκθέτοντας τη χώρα, την άλλη του τραβάει το αυτί γιατί ξεκινάει διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «αυτή η ιδιότυπη ομηρία του πρωθυπουργού από τον κ. Σαμαρά και την ομάδα του, θα ήταν απλά θλιβερή αν δεν αφορούσε την εξωτερική πολιτική της χώρας, τον διάλογο με την Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην πιο δύσκολη στιγμή τους». Τονίζει ότι «η στρατηγική της χώρας σε σχέση με την Τουρκία δεν είναι θέμα που αφορά τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τα εθνικά μας συμφέροντα», για να υπογραμμίσει, τέλος, ότι «οι παλινωδίες, το κενό στρατηγικής και η διαρκής κυβερνητική κακοφωνία, βλάπτουν σοβαρά την εξωτερική πολιτική της χώρας».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άδωνις Γεωργιάδης: «Βαρέθηκα να με κατηγορούν ότι δεν σέβομαι τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» – Η απάντηση του στις δηλώσεις Κοβέσι
«Η κα Κοβέσι στους Δελφούς ισχυρίστηκε ότι το Κολλέγιο των Ευρωπαίων Εισαγγελέων έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού», είπε αρχικά ο Άδωνις Γεωργιάδης
Άδωνις Γεωργιάδης 18
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενισχύουμε τη σχέση Ελλάδας – Γαλλίας μετατρέποντάς την σε μια ισχυρή, πολυεπίπεδη συμμαχία
«Η Ενισχυμένη Συνολική Στρατηγική Σχέση που υπογράψαμε πριν από λίγες ώρες, είναι μια ευρεία στρατηγική συμφωνία που αναβαθμίζει και εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τις ελληνογαλλικές σχέσεις» γράφει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Κοινό μέτωπο Μακρόν – Μητσοτάκη: Ζητούν καθυστέρηση στην αποπληρωμή του χρέους της περιόδου Covid και νέα ευρωομόλογα
Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι η Ευρώπη δανείστηκε την περίοδο της πανδημίας και δεν έχει νόημα να επιστρέψει τα χρήματα γρήγορα, χαρακτηρίζοντας αυτή την επιλογή λανθασμένη
Μητσοτάκης και Μακρόν 6