Ο Σόιμπλε δήλωσε επίσης ότι: «Ούτε η τρόικα, ούτε η Ευρώπη, ούτε η Γερμανία μπορούν να κατηγορηθούν για τα προβλήματα της Ελλάδας».
Πρόσθεσε ότι τώρα πρέπει οι Έλληνες να χρησιμοποιήσουν το χρόνο που αγόρασαν προκειμένου να στήσουν και πάλι τη χώρα τους στα πόδια της. «Η Ελλάδα και η Ευρώπη θέλουν να συνεχίσουν να βοηθούν», τόνισε ο Γερμανός πολιτικός και σημείωσε ότι η Αθήνα δεν πρέπει να ελπίζει σε βοήθεια από τη Ρωσία ή την Κίνα.
Η Ρωσία έχει η ίδια τεράστια προβλήματα, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι ο ρωσικός προϋπολογισμός χρηματοδοτείται κυρίως από το φθηνό σήμερα πετρέλαιο και αέριο, ενώ στα προβλήματα της Ρωσίας προστίθενται οι κυρώσεις λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, η υποτίμηση του ρουβλιού καθώς και η συρρικνούμενη εμπιστοσύνη των διεθνών πιστωτών.
«Και οι Κινέζοι δεν χαρίζουν χρήματα», συνέχισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για να προσθέσει ότι στην καλύτερη περίπτωση Κινέζοι επενδυτές θα επωφεληθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά αυτό είναι πολύ λίγο. «Κανείς στον κόσμο δεν είναι έτοιμος να λύσει τα ελληνικά προβλήματα ούτε καν κατά προσέγγιση. Η Ελλάδα λαμβάνει βοήθεια από την Ευρώπη», δήλωσε.
Τέλος, χαρακτήρισε “ανοησίες” τις ελληνικές απαιτήσεις για γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις.
Τα καλά νέα έρχονται ομως από τις Βρυξέλλες όπου κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων και ότι «τα πράγματα προχωράνε προς τη σωστή κατεύθυνση».
Πιο συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι υπάρχει συμφωνία στο θέμα του ΦΠΑ, στον ενεργειακό τομέα και στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ κοντά σε συμφωνία βρίσκεται και το θέμα της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.
«Το ποτήρι είναι μισογεμάτο», ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα σημειωθεί συγκεκριμένη πρόοδος ως τις 11 Μαΐου, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να αποτιμήσουν θετικά την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως και με κοινή τους δήλωση.
Πρόσθεσαν ότι οι διαφορές σε γενικές γραμμές παραμένουν στο θέμα του ασφαλιστικού, της αγοράς εργασίας και του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Στο μεταξύ, σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων, κοινοτικός αξιωματούχος αναγνώρισε ότι σε ορισμένα σημεία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με το ΔΝΤ.
Ωστόσο, σημείωσε ότι ευελπιστεί πως η συνεργασία ανάμεσα στους τρεις θεσμούς θα εξακολουθήσει να είναι αρμονική, υπενθυμίζοντας ότι κοινός στόχος είναι η σταθερότητα και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ